Avertizare ANM de ultimă oră! România, afectată de vijelii şi grindină. Iată zonele afectate!
Avertizare ANM
Meteorologii au emis joi, 22 iunie, o avertizare de cod galben de condiții meteorologice severe, inclusiv ploi, grindină și descărcări electrice, în mai multe localități.
Aceste avertismente emise de ANM (Administrația Națională de Meteorologie) rămân în vigoare până la ora 11:30 și acoperă mai multe localități din județele Timiș, Arad și Bihor:
„Valabil de la: 22-06-2023 ora 10:00 până la: 22-06-2023 ora 11:30
În zona: Județul Timiş: Recaș, Variaș, Ciacova, Giarmata, Ghiroda, Peciu Nou, Sânandrei, Satchinez, Orțișoara, Sânmihaiu Român, Jebel, Liebling, Topolovățu Mare, Pișchia, Șag, Dumbrăvița, Voiteg, Becicherecu Mic, Mașloc, Dudeștii Noi, Ghilad, Remetea Mare, Fibiș, Pădureni, Parța, Brestovăț, Bogda;
Se vor semnala: descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15…20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului.
Valabil de la: 22-06-2023 ora 9:05 până la: 22-06-2023 ora 10:30
În zona: Zona joasă a județului Arad, respectiv zona localităților: Arad, Pecica, Sântana, Lipova, Ineu, Chișineu-Criș, Nădlac, Curtici, Șiria, Vladimirescu, Pâncota, Sebiș, Vinga, Târnova, Macea, Secusigiu, Șicula, Gurahonț, Zimandu Nou, Zăbrani, Ghioroc, Șimand, Apateu, Bocsig, Șagu, Semlac, Buteni, Săvârșin, Sintea Mare, Beliu, Mișca, Craiva, Seleuș, Almaș, Fântânele, Cermei, Bârzava, Șepreuș, Livada, Felnac, Zărand, Șeitin, Iratoșu, Covăsinț, Șofronea, Tauț, Conop, Grăniceri, Păuliș, Socodor, Vărădia de Mureș, Zădăreni, Birchiș, Bârsa, Peregu Mare, Olari, Archiș, Dieci, Pilu, Dorobanți, Pleșcuța, Dezna, Zerind, Hășmaș, Brazii, Ususău, Cărand, Moneasa, Bata, Șilindia, Frumușeni, Ignești, Șiștarovăț;
Zona joasă a județului Bihor, respectiv zona localităților: Oradea, Salonta, Marghita, Beiuș, Săcueni, Aleșd, Valea lui Mihai, Ștei, Popești, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Diosig, Dobrești, Oșorhei, Batăr, Bratca, Buntești, Suplacu de Barcău, Brusturi, Vadu Crișului, Ciumeghiu, Borod, Nojorid, Tăuteu, Ceica, Șimian, Sălard, Șuncuiuș, Aștileu, Curtuișeni, Holod, Pomezeu, Pietroasa, Finiș, Balc, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Lunca, Derna, Sârbi, Drăgănești, Avram Iancu, Cociuba Mare, Abram, Rieni, Hidișelu de Sus, Șoimi, Remetea, Vașcău, Sălacea, Lugașu de Jos, Borș, Țețchea, Aușeu, Tulca, Olcea, Girișu de Criș, Câmpani, Măgești, Roșiori, Curățele, Lăzăreni, Tarcea, Bulz, Abrămuț, Budureasa, Uileacu de Beiuș, Drăgești, Copăcel, Răbăgani, Cherechiu, Nucet, Husasău de Tinca, Cefa, Tărcaia, Ciuhoi, Cetariu, Căbești, Căpâlna, Sănnicolau Romăn, Lazuri de Beiuș, Buduslău, Toboliu, Mădăraș, Tămășeu, Săcădat, Pocola, Sâmbăta, Paleu, Gepiu, Spinuș, Boianu Mare, Viișoara, Mădăras;
Se vor semnala: descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15…20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului”, informează ANM.
Prognoza meteo 23 – 29 iunie 2023
În regiunea Banatului, vremea se va încălzi până în jurul datei de 23 iunie, când temperatura maximă va atinge 32 – 34 de grade, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 17 și 19 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea cu aproximativ 5 grade în următoarele două zile. În această regiune, probabilitatea de averse va fi mai ridicată în intervalul 23 – 29 iunie.
În Crișana, media temperaturilor va crește treptat, de la 27 de grade pentru temperaturile maxime și de la 12 grade pentru temperaturile minime, în prima zi a prognozei, până la 32 – 33 de grade și, respectiv, 17 – 18 grade în apropierea datei de 23 iunie. Ulterior, se va înregistra o ușoară răcire de aproximativ 3 – 5 grade în următoarele două zile, fără a se mai înregistra variații semnificative ale temperaturilor. Aversele vor fi mai frecvente în intervalul 23 – 28 iunie.
În Transilvania, vremea se va încălzi până în apropierea datei de 23 iunie, când se vor înregistra temperaturi maxime de 31 – 32 de grade și temperaturi minime în jurul valorii de 16 grade. În următoarele trei zile, temperaturile maxime vor scădea în medie cu 5 grade, iar minimele vor înregistra o scădere de 2 – 3 grade. În această regiune, vor fi averse aproape în fiecare zi, cu o intensitate mai mare în intervalul 24 – 28 iunie.
În Maramureș, media temperaturilor va crește de la 25 de grade pentru temperaturile maxime și de la 12 grade pentru temperaturile minime, în prima zi a prognozei, până la 31 – 32 de grade și, respectiv, 16 – 17 grade, în jurul datei de 23 iunie. Ulterior, se va înregistra o scădere de aproximativ 4 – 5 grade în următoarele patru zile, fără a se mai înregistra variații semnificative ale temperaturilor. Vor fi averse aproape în fiecare zi, cu o intensitate mai mare în intervalul 23 – 26 iunie.
În regiunea Moldovei, temperaturile vor crește în prima săptămână, cu valori maxime cuprinse între 31 și 33 de grade, iar cele minime între 16 și 18 grade. În cea de a doua săptămână, temperaturile vor scădea ușor, cu valori medii între 27 și 29 de grade pentru maxime și între 14 și 16 grade pentru minime. Vor fi posibile perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai ales în intervalul 23 – 29 iunie.
În Dobrogea, media temperaturilor maxime va crește în prima săptămână, de la 24 de grade în prima zi, până la 28 – 30 de grade în ultimele zile, fără a se înregistra variații semnificative ulterioare. Temperaturile minime vor oscila ușor între 17 și 19 grade. Vor fi perioade cu averse în primele trei zile și din nou după data de 24 iunie.
În Muntenia, temperaturile vor atinge un maxim de 32 – 33 de grade în primele zile ale prognozei, urmând ca ulterior să se înregistreze o scădere ușoară, cu valori medii între 29 și 32 de grade pentru maxime și între 15 și 17 grade pentru minime. Probabilitatea de averse va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului și între 25 și 29 iunie.
În Oltenia, vremea se va încălzi în prima săptămână, cu o medie a maximelor termice de 30 – 32 de grade și a minimelor de 16 – 18 grade. În cea de a doua săptămână, temperaturile vor avea o medie mai scăzută, cu valori cuprinse între 27 și 30 de grade pentru maxime și între 14 și 16 grade pentru minime. Probabilitatea de averse va fi mai ridicată în intervalul 24 – 29 iunie.
La munte, temperaturile vor scădea în următoarele zile, după o perioadă de încălzire, astfel că media maximelor termice va fi de 20 – 22 de grade în jurul datei de 23 iunie, iar a minimelor de 11 – 14 grade. Ulterior, nu se vor înregistra modificări semnificative ale temperaturilor. Vor fi averse în fiecare zi, cu o intensitate mai mare între 24 și 29 iunie, potrivit Antena3 CNN.