Despre smochine se știe că sunt fructe delicioase, însă un smochin în curte poate ajuta mai mult. Despre acest copac se spune că poate alunga boala și sărăcia, în special datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătate.
Un smochin în curte vă scapă de vizita la famacie
Astfel, frunzele, lăstarii, fructele și chiar și sucul lăptos pot fi utilizate în prepararea ceaiurilor, unguentelor sau decocturilor care devin remedii naturale puternice.
Dacă aveți probleme cu circulația, puteți să folosiți o infuzie obținută din frunze de smochin. Folosiți 20-30 de frunze de smochin la un litru de apă clocotită și consumați maxim două căni de infuzie pe zi, timp de 5-6 zile.
Frunzele se pot consuma și pentru a reduce simptomele ulcerului, mestecând 2-3 frunze dimineața, pe stomacul gol.
Cu lăstarii în creștere puteți să preparați un decoct care luptă contra constipației. Folosiți 50-60 de lăstari la un litru de apă.
Acest decoct este și un tratament natural care se folosește extern în tratarea furunculelor, a abceselor, stomatitelor și gingivitelor.
De asemenea, sucul lăptos este eficient împotriva negilor și bătăturilor, folosindu-se dimineața și seara pe zonele afectate.
Cultivarea smochinului
Atunci când toți factorii de mediu sunt bifați, smochinul nu este un arbore greu de întreținut. În primul rând, smochinul se autopolenizează, fiindcă toate florile sunt de sex feminin.
De asemenea, smochinul intră pe rod din al doilea an de la plantare, însă începe să aibă o producție mare din anul al patrulea.
În cazul în care este plantat într-o zonă cu climă caldă, smochinul poate rodi de două ori pe an, prima dată primăvara târziu și a doua oară toamna.