Doliu în Armata Română: Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran din țara noastră, a încetat din viață la vârsta de 108 ani. Odată cu el, ”o pagină impresionantă de istorie s-a închis”, precizează autoritățile locale din Mioveni.
Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran al Armatei Române, a murit. ”Suntem mai săraci de astăzi!”
Ajuns, pe 3 iunie, la venerabila vârstă de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume în debutului săptămânii. S-a stins la Mioveni, locul în care s-a născut, în 1915. Acesta are o poveste de viață de-a dreptul impresionantă.
Generalul de brigadă în retragere prof. Constantin Năstase este cunoscut ca fiind cel mai longeviv veteran al Armatei Române. Născut la Mioveni (județul Argeș), este absolvent al Şcolii Normale ”Carol I” din Câmpulung Muscel.
În anul 1938 a obținut diploma de învățător în Piteşti. Dar viața sa este legată în mare parte de Armata Română. A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944.
A fost ofițer în bătălia pentru Odesa (1941). Apoi, a scăpat cu viaţă din cumplita încercuire de la Cotul Donului. A parcurs mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius.
După asaltul de la Odesa, a strâns încă şapte camarazi din pluton și a revenit spre casă. La finele a 75 de zile de marş, a ajuns în ţară. Aici, a fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav, notează Wikipedia.
Constantin I Năstase, o carieră impresionantă și după război
După încheierea războiului, Generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A devenit profesor de matematică și fizică. Astfel, și-a lăsat o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format. În 1977, ca titular al catedrei la Școala din Racoviţa, a ieşit la pensie.
În 2023, a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Printre realizările sale notabile se numără și înființarea ”Colecției Etnografice Profesori C-tin Năstase”, cu peste 1800 de exponate, aducând o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.
”Am mulțumirea sufletească că mi-am făcut datoria față de neamul meu, cu prisosință, atât în plan profesional, cât și cultural. Urmașii mei au, la rândul lor, datoria de a păstra cu sfințenie, respect și responsabilitate această moștenire, pentru generațiile viitoare”, spunea, în urmă cu câțiva ani, generalul Constantin I. Năstase.