Meteorologii au emis două avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale, ce vizează 14 județe ale țării.
Avertizarea meteo Cod portocaliu este valabilă în intervalul 13 decembrie, ora 10:00 – 14 decembrie, ora 12:00.
În intervalul menționat, în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali, se vor acumula cantități de precipitații de 50…60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp.
Avertizarea meteo Cod galben este valabilă în intervalul 13 decembrie, ora 10:00 – 14 decembrie, ora 12:00.
În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în zonele montane aferente, va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
La munte ploile vor determina topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, în nordul Carpaților Orientali, trecător vor fi precipitații mixte.
În acest zone va ploua şi se vor acumula cantităţi de apă de 25 – 40 l/mp, izolat de peste 50 l/mp. La munte, ploile vor determina topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 de metri, în nordul Carpaţilor Orientali, trecător vor fi precipitaţii mixte.
Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până la Crăciun, iar ANM a actualizat prognoza meteo pentru perioada respectivă. În zilele următoare, vremea se va încălzi, urmând ca de Crăciun să se răcească din nou. Iată declarațiile făcute de directorul ANM, Elena Mateescu.
Cum va fi vremea între Crăciun și Revelion
După ninsori, precipitații și vânt puternic, temperaturile vor crește și este puțin probabil să vedem zăpadă de Crăciun și Revelion. Conform meteorologilor, vremea va fi mult mai caldă pentru normalul acelei perioade. Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat că temperaturile vor fi destul de ridicate în următoarele 2 săptămâni.
Trecem la temperaturi de primăvară
„În momentul acesta este greu de estimat dacă vom avea parte de zăpadă în mod deosebit în perioada sărbătorii Crăciunului și a trecerii dintre ani. Actualizarea prognozei meteo indică o probabilitate de a avea un regim de temperaturi, mai ales în ultima săptămână din acest an, cu valori ușor în creștere, astfel încât încălzirea să vină la pachet cu precipitații predominant sub formă de ploaie. Cu siguranță însă, pe măsură ce ne vom apropia, lucrurile se mai pot schimba.
Putem să spunem, așa cum arată actualizarea meteo din această dimineață, că în săptămâna 25 decembrie 2023-1 ianuarie 2024, temperaturile pot fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Cu siguranță însă, dinamica evoluției condițiilor meteorologice este una deosebit de mare, astfel încât, prin upgrade-ul acestor informații pe măsură ce ne apropiem de interval, se va putea determina un grad de acuratețe mult mai bun”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.
În majoritatea zonelor țării, vor urma câteva zile mai calde, când temperaturile maxime vor ajunge chiar și la 12-14 grade Celsius.
„De mâine începem să intrăm iarăși sub influența unei formațiuni ciclonice dinspre Oceanul Atlantic. Se dezvoltă foarte repede, avansează foarte repede peste continent. Va influența vremea în următoarele zile, cu precipitații mixte, pentru că vremea se încălzește”, a mai precizat meteorologul.
Pentru Muntenia, prognoza meteo arată că valorile termice vor crește de la medii în jurul a 6 grade în prima zi a intervalului de prognoză până spre valori în jurul a 10 grade în perioada 12 -14 decembrie, apoi vremea se va răci semnificativ, maximele urmând a coborî spre 4…5 grade în zilele de 16 și 17 decembrie.
Minimele vor crește de la medii de -3…-2 grade, în noaptea de 11 decembrie, spre 3…4 grade în nopțile de 14 și 15 decembrie, apoi vor coborî până spre -4 grade, în noaptea de 17 decembrie. În intervalul 18 – 24 decembrie, mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -2 și 0 grade. Precipitații se vor semnala în intervalul 14 -16 decembrie.