Există niște obiceiuri matinale, aparent inofensive, care te sabotează în procesul de pierdere a kilogramelor în plus. Potrivit specialiștilor, facem o serie de greșeli dimineața care vin de fac siluetei noastre. Întrucât primele ore ale zilei sunt extrem de importante pentru metabolism, iată care sunt aceste greșeli comune care trebuie știute și evitate pentru a pierde în greutate.
Dormi prea mult
Lipsa somnului stimulează secreția de cortizol, hormonul stresului care ne face să poftim la alimente nesănătoase. Pe de altă parte, somnul în exces este la fel de dăunător pentru siluetă. Potrivit unui studiu, somnul care durează mai mult de 10 ore favorizează creșterea indicelui de masă corporală. Recomandarea este să ne limităm la cele 8 ore de somn recomandate pe noapte și să facem tot posibilul să fim echilibrați în toate.
Te pregătești de plecare pe întuneric
Soarele dimineții oferă beneficii în ceea ce privește greutatea corporală. În cadrul unui studiu efectuat de cercetătorii canadieni la Universitatea Simon Fraser, s-a ajuns la concluzia că persoanele care se expun razelor solare la primele ore ale dimineții au șanse mai mari să slăbească.
Potrivit acestui studiu, doar 20 sau 30 de minute de lumină sunt suficiente pentru a afecta indicele de masă corporală, chiar și atunci când este înorat afară. Acest lucru se datorează faptului că corpul sincronizează ceasul intern, inclusiv metabolismul de calorii, folosind undele de lumină albastră de la soarele de dimineață ca pe un ghid.
Astfel, recomandarea este ca dimineața când te trezești să tragi draperiile, să deschizi geamul și să lasă lumina naturală să intre în cameră după care te poți îmbrăca și te poți pregăti de plecare.
Nu te cântărești
Statistic, femeile care se cântăresc în fiecare dimineață reușesc să-și mențină greutatea mai bine decât cele care evită cântarul zile în șir. Explicația? Îți începi ziua cu o motivație clară în minte iar dacă vezi că ai depășit numărul de kilograme, te vei abține mai ușor în fața ispitelor pe parcursul zilei.
Pe de altă parte, dacă ai numărul de kilograme dorit, vei fi mândră de tine și vei rămâne motivată să-ți menții stilul de viață sănătos, făcând alegeri alimentare înțelepte.
Sari peste micul dejun
Respectarea programului de mâncare al corpului nostru este foarte important: cu toate că putem varia din când în când, cel mai indicat este să luăm micul dejun fără să așteptăm prea mult după ce ne trezim.
Organismul nostru are nevoie de surse de energie pentru a menține funcționarea optimă a organelor principale. Atunci când stomacul este gol, segregarea sucurilor acide crește iar acest lucru duce la un răspuns inflamator. Pentru a evita acest răspuns inflamator, se recomandă să mănânci micul dejun încă în prima oră după ce te trezești.
Potrivit cercetătorilor israelieni, persoanele care consumă un mic dejun echilibrat și bogat în carbohidrați și proteine, care conține și un element dulce și care are o valoare totată de 600 de calorii, au mai puține pofte pe parcursul zilei iar senzație de sațietate se menține ore în șir.
Bei cafeaua nepotrivită
Cafeaua pe care o bei dimineața are capacitatea de a-ți sabota dieta, mai ales dacă o bei în oraș la o cafenea. O porție de cafe latte ajunge la 260 de calorii iar un frappucino poate să ajungă chiar și la 430 de calorii. Pentru a avea grijă de siluetă, prepară-ți cafeaua acasă și nu folosi zahăr, frișcă sau siropuri adăugate. O cană de cafea neagră simplă nu trece de 2 calorii.
Nu te hidratezi corespunzător
Dacă nu bei suficientă apă, îți încetinești procesele organismului de a elimina toxinele și de a arde grăsimile. Hidratarea matinală este una dintre practicile esențiale pentru a favoriza metabolismul.
Recomandarea este să-ți începi ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie sau cu o infuzie de plante sau apă cu miere. În orele care urmează după micul dejun ar trebui să bei 3 sau 4 pahare de apă.
Consumi alimente procesate
Sub pretextul de gustări sănătoase care calmează foamea apărută la miezul dimineții, gustările industriale au invadat piața. Cu toate că unele produse sunt bune, majoritatea dintre ele conțin adaosuri chimice, zahăr și alte componente care duc la acumularea kilogramelor în plus.
Atât grăsimile cât și zahărul din compoziția alimentelor procesate duc la reapariția senzației de foame astfel că se recomandă evitarea acestor produse împachetate. Optează pentru alternative organice precum legume, fructe sau iaurt natural, o mână de nuci sau un smoothie de casă.
Iată greșelile făcute în timpul zilei cu care îți sabotezi dieta:
- mănânci pe fugă, în mașină sau în fața computerului
- sare peste una dintre mesele importante ale zilei
- mănânci gustări hipercalorice pentru a potoli foamea de la orele dimineții
- bei sucuri, cafele cu multe calorii
- îți comanzi mâncarea în loc să o pregătești acasă
- te înfometezi pe parcursul zilei și seara, când ajungi acasă, mănânci în exces