Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), un cutremur de 3.3 magnitudine a avut loc joi dimineața într-o zonă din România în care se petrec mai rar astfel de fenomene naturale.
Cutremur important în țara noastră. Ce intensitate a avut seismul din Moldova, Neamț
Seismul, unul slab, a avut magnitudinea de 3.3. S-a produs la ora 8:36, în județul Neamț, cu epicentrul în zona orașului Bicaz. Conform datelor de pe harta celor de la INFP, epicentrul cutremurului a fost înregistrat la jumătatea distanței dintre Bicaz și Izvorul Muntelui, în apropierea drumului județean dintre cele două localități.
”În ziua de 28 Martie 2024 la ora 08:36:51 (ora locală a României) s-a produs în Moldova, Neamț, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 12.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 20 km V de Piatra Neamț, 65 km V de Roman, 76 km NV de Bacău, 78 km S de Suceava”, se arată pe site-ul INFP.
În urma cutremurului de joi, ISU Neamț a anunțat efectuarea unei evaluări în zonă. S-a solicitat conducerii Hidroelectrica să comunice valorile înregistrate de seismograful existent în baraj și dacă construcția hidrografică a fost în vreun fel afectată. ISU subliniază că nu sunt motive de panică.
La mai puțin de două ore, un alt seism a avut loc în Moldova. Acesta a fost raportat în Bacău și a avut magnitudinea de 2.4, la o adâncime de 5.3 km. Tot în Bacău, în această lună a avut loc un alt cutremur de peste 3 magnitudine. Pe 11 martie, locuitorii din regiunea de est au resimțit un cutremur de magnitudine 3.4.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la o adâncime de 17.0 km și a fost localizat în apropierea localității Buda, din comuna Răchitoasa, fiind situat la 32 km SV de Vaslui, 34 km E de Bacău, 39 km NV de Bârlad, 56 km SE de Roman, 75 km S de Iași, 90 km SE de Piatra Neamț și 90 km N de Focșani.
Care a fost cel mai puternic cutremur din 2024 în România
În 2024, în țara noastră au fost raportate zeci de cutremure. Unele au avut și magnitudini de 4 sau mai mari pe Richter. Cel mai important a avut loc pe data de 15 ianuarie.
Seismul din debut de an a avut magnitudinea de 4.3 și s-a produs tot în zona Vrancea, conform datelor venite de la Institutul Național de cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
”În ziua de 15 Ianuarie 2024, la ora 11:01:49 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.3, la adâncimea de 80.0 kilometri”, a transmis atunci INFP.