Românii se confruntă în această perioadă cu temperaturi exagerat de mari din cauza caniculei, astfel că mulți apelează la soluția unui aparat de aer condiționat.
Problema e, pe lângă riscurile pentru sănătate, că acest aparat de aer condiționat poate să consume foarte mult curent. În ajutorul acestor oameni, care vor să facă economie, a sărit ministrul energiei Sebastian Burduja. Așadar, un sfat prețios pentru toți cei care se tem că aerul condiționat le va aduce facturi uriașe.
Cum trebuie setat aerul condiționat pentru a face economii în zilele de caniculă
Conform datelor prezentate de ppcenergy.ro, un calcul efectuat de Energy Policy Group (EPF) arată că un aparat de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W) are un consum de 1,55 kWh pe funcția de răcire, astfel că poate genera un consum anual de 775 kWH în 500 de ore de funcționare pe timpul verii.
Dacă aparatul de aer condiționat e folosit și iarna, consumul poate crește cu 380 kWh. Așadar, consumul anual poate crește la 1.1155 kWh, adică 6% din consumul total de electricitate al unei locuințe. La costul de 0,8 lei pentru un kWh, consumul rezultat ar fi de aproximativ 900 de lei pe an.
Astfel, pentru cei ce vor să reducă acest consum, în special în perioada de caniculă, ministrul Sebastian Burduja le transmite cum să procedeze. Mai exact, Sebastian Burduja le transmite oamenilor să nu oprească aparatele de aer condiționat, adică să nu le folosească intermitent.
Mulți români obișnuiesc să oprească aparatul condiționat, după care să răcească brusc încăperea setând aparatul pe o temperatură foarte mică, de 16 grade. În realitate costurile ar fi mult mai mici dacă aparatele de aer condiționat ar fi ținute mereu deschise, însă la o temperatură constantă.
Sfatul ministrului Sebastian Burduja pentru românii care vor să facă economie
”Am dat o altă recomandare, nu am dat-o eu, o dau experţii: nu opriţi aparatele de aer condiţionat pe parcursul întregii zile şi seara să le daţi pe 16 grade că ne e foarte cald când ajungem acasă. E mult mai bine şi mai ieftin şi pentru consumatori să le ţinem la o temperatură constantă, ceva mai ridicată, 24 de grade, poate 25, cât alege fiecare, decât să facă aceste opriri, porniri în mod constant.
E un sfat pe care îl regăsim nu doar în România, ci şi în alte state, dacă dăm o căutare pe internet cum pot să-mi eficientizez consumul, găsim un asemenea sfat”, a explicat ministrul Sebastian Burduja, în direct la Digi 24. Cât despre costuri, ministrul Sebastian Burduja nu poate estima cum vor fi influențate facturile din cauza acestor aparate de aer condiționat.
”E greu de făcut o estimare cu privire la facturi. Depinde de fiecare gospodărie şi de economiile pe care fiecare le face”, a completat ministrul. Mai mult, Sebastian Burduja îi roagă pe români să respecte acest sfat pentru că sistemul național energetic este instabil din cauza caniculei.
Astfel, printre altele, românii mai sunt rugați să nu folosească mașinile de spălat în intervalul 18:00 – 22:00. ”Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur”, a declarat Sebastian Burduja.