Iată când ar trebui să pornești aerul condiționat la mașină. Doar așa va funcționa eficient și nu va consuma prea mult carburant. E important să cunoști acest detaliu.
Când să pornești aerul condiționat la mașină pentru a fi eficient. Așa nu vei consuma mult carburant
Vara, atunci când temperaturile de afară sunt foarte ridicate, și mașina are de suferit, mai ales dacă rămâne parcată la soare mai multe ore. Atunci când intri în autoturism, căldura de acolo ar putea reprezenta un mare șoc și îți poate afecta sănătatea.
Astfel, primul lucru la care te gândești este să pornești aerul condiționat, întrucât căldura este insuportabilă. Cu toate acestea, nu este recomandat să îl pornești imediat ce urci în autoturism.
De altfel, e recomandat să aștepți minimum 10 minute înainte de a porni la drum. În acest timp, poți lăsa geamurile și ușile deschise pentru ca mașina să se răcorească puțin.
În plus, potrivit specialiștilor, temperaturile foarte ridicate din mașină pot duce la alterarea compoziției chimice a materialelor textile, plastice sau a deodorantelor, astfel că nu e bine să respiri aerul plin de astfel de substanțe toxice.
De asemenea, pe canalele de ventilație se acumulează mereu praf și alte lucruri. Din acest motiv, e bine să lași ventilatorul să elimine corpurile străine și căldura venită de la motor, după care să pornești aerul condiționat la nivel minim.
Nu ar trebui să-l dai la putere medie sau maximă, chiar dacă în mașină este foarte cald. Trebuie lăsat să răcească treptat autovehiculul, altfel sistemul de răcire va suferi un șoc, iar randamentul său va fi redus în timp, notează playtech.ro.
În cazul în care aerul condiționat emană un miros ciudat sau aer cald, în primele 30 – 60 de secunde de funcționare, iar conductele sunt încinse, atunci ar trebui să ții geamurile deschise o vreme și să le închizi atunci când începe să vină aer rece.
Ce să faci după ce pornești aerul condiționat
Un alt lucru important este să închizi orice geam sau trapă sau că ai activat sistemul de recirculare a aerului, în funcție de mașina pe care o ai. Dacă lași un geam deschis în timp ce folosești clima, atunci aerul nu se va răci așa cum trebuie.
După ce ajungi la destinație, nu opri motorul înaintea aerului condiționat sau a altor funcții electrice. Dacă oprești brusc alimentarea climei, atunci sistemul va suferi un șoc și se va strica în timp.