Majoritatea gospodinelor care sunt în criză de timp și își doresc să prepare masa pentru cei dragi în casă folosesc cuptorul cu microunde pentru a decongela anumite alimente. Din păcate, aceasta nu este o variantă bună de luat în calcul nici în astfel de momente pe grabă. Toate doamnele trebuie să știe care sunt riscurile la care se expun dacă fac asta. Iată că specialiștii vin cu noi detalii despre obiceiul bucătăreselor!
Nu trebuie să decongelezi produsele la cuptorul cu microunde: ce pericol există?
Multe gospodine își doresc să facă totul perfect pentru familia lor, așa că gătesc preparatele lor de câte ori prin ocazia. Desigur că multe dintre ele adoră mai ales să facă prânzul pentru cei dragi care se adună la masă după o zi grea. Cu toate astea, nu de puține ori li s-a întâmplat să fie în criză de timp și ca anumite alimente să fie abia scoase de la congelator.
Majoritatea dintre acestea apelează imediat în situații de urgență la cuptorul cu microunde care are și o setare specială pentru acest proces. Cu toate astea, specialiștii vin cu avertizări în dreptul obiceiului. Concret, experții au susținut că cei care decongelează produse diverse la cuptorul cu microunde se expun riscului de a fi infectați cu bacteria Salmonella enterica.
Procesul încălzirii preparatelor trebuie să fie unul natural și firesc. Astfel, ingredientele crude trebuie lăsate să atingă temperatura potrivită ca ele să devină sigure pentru consum și ca riscul prezenței bacteriei să fie eliminat.
Detalii despre riscuri
Poate puțini știu, dar există peste 2.500 de serotipuri de Salmonella, iar excepționale în țara noastră și în general sunt: Salmonella Enteritidis, infectiile cu Salmonella Typhi si Paratyphi.
Bacteria trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om poate contamina o varietate de alimente precum: carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Simptomele infecției sunt de obicei gatro-intestinale: diaree, febră, greață, vomă sau crampe abdominale.
Află că simptomele pot apărea după 6-72 de ore de la infectarea cu bacteria Salmonella și durează în general până la o săptămână de boală. În cazurile severe, bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.