Zacusca de vinete este unul dintre cele mai gustoase preparate pe care le putem pregăti pentru iarnă.
Fiind un produs la borcan mult iubit în România, zacusca se poate face cu ajutorul multor legume, dar, cea de vinete, este extrem de apreciată.
Una dintre rețetele din bătrâni este cea în care se folosesc ingrediente simple, curate, dar preparate cu multă grijă.
Chiar dacă procesul prin care se obține zacusca nu este ușor, fiecare minut de muncă merită pe deplin.
Iată care sunt ingredientele de care veți avea nevoie:
- 3kg vinete coapte, scurse și curățate
- 2kg ardei copți și curățați
- 2kg de ceapă albă
- 3l bulion de roșii
- 500ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper după gust
- 3,4 foi de dafin
- 2 linguri de zahăr (opțional)
Cum se coc vinetele corect
Coptul vinetelor ne poate da bătăi de cap în cazul în care nu avem grijă ca ele să nu devină amare.
În primul rând, este important ca legumele să ia contact direct cu flacăra sau suprafața încinsă, așa că o plită sau o tablă este binevenită.
Un alt aspect de care trebuie să ținem cont atunci când coacem vinetele este legat de înțeparea lor.
Acestea trebuie înțepate pentru a preveni explozii nedorite. Mijlocul legumei trebuie să fie moale, iar coaja arsă pe alocuri.
Pentru a scăpa de sucul amar al vinetelor, acestea trebuie puse la scurs, într-o strecurătoare încăpătoare, așezată peste un recipient care să colecteze zeama.
Pentru a se decoji mai ușor, acoperiți vinetele cu un capac, în acest fel, se vor înmuia de la aburul creat.
Unul dintre sfaturile importante are legătură cu modul în care se curăță vinetele și ardeii copți.
Legumele se spală înainte, iar, la curățare, nu se mai folosește apă, pentru a evita pierderea gustului.
Zeama lăsată de ardeii copți se poate folosi pentru că este dulce și gustoasă.
Zacusca de vinete – mod de preparare
Vinetele, ardei și ceapa se toacă mărunt. Mai întâi, se pune ceapa la călit până se înmoaie și devine sticloasă, apoi se pun ardeii copți și se amestecă.
După ce compoziția a dat într-un clocot, se adaugă vinetele și bulionul de roșii, piper și foile de dafin și se lasă o oră la fiert, acoperind oala cu un capac.
Compoziția trebuie fiartă la foc mic, verificată și amestecată constant. Atunci când are consistența unei paste, zascusca este gata.
Se adaugă sare și piper după gust, iar, pentru cei care doresc o zacuscă mai dulce, se pot agăuga și două linguri de zahăr.
Compoziția se toarcă în borcane curate. Un sfat din popor ne învață să acoperim borcanele cu mai multe pături groase și să o lăsăm să se răcească lent.