Vestea morții campioanei olimpice Mihaela Peneș a fost făcută publică luni seară, pe Facebook, de fostul atlet și jurnalist Inocențiu Voinea, care a fost ulterior confirmată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Ce mesaj a transmis Inocențiu Voinea, după moartea Mihaelei Peneș
Jurnalistul Inocențiu Voinea a adus la lumină trecerea în neființă a unei eroine care, deși a dispărut din prim-plan, nu va fi uitată, întrucât rămâne o figură iconică în sportul românesc.
„A zburat după sulița ei, spre ceruri… Adio, Mihaela Peneș! Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarelor, ci și din lume. O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic.
Paula îi mai trimitea, după ce s-au regăsit, pe cineva pentru a-i mai lua pietrele anilor de pe picioare, de pe trup cu câte un masaj. Mai vorbeau prin mesaje, și de aceea vestea plecării ei din această lume a întristat-o rău pe Paula.
Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus. Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei. N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani.
I-am scris povestea, spusă mie de ea, într-una dintre cărțile mele. Poate am să redau câteva pasaje, dar nu acum. Acum sunt trist. E prea proaspătă vestea. Nici Wikipedia n-a aflat… Adio, Mihaela Peneș!”, a scris fostul atlet, într-o postare pe Facebook.
Ce postare a făcut Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul Mihaelei Peneș
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a confirmat cu tristețe trecerea în neființă a Mihaelei Peneș.
Reprezentanții comitetului au subliniat pierderea unei adevărate legende a aruncării suliței.
„Drum lin printre stele, Mihaela Peneș! A strălucit de la prima ediție de Jocuri la care la participat și a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964.
A aruncat sulița dincolo de linia celor 60 m și a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme. A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simț și onestitate. Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965 A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint. În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă.
Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil. Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999. Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție. Mulțumim! Dumnezeu să o odihneacă!”, se arată în postarea de pe Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Născută pentru a face istorie, Mihaela Peneș a intrat în atenția lumii sportive la doar 17 ani, când a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 1964. Performanța sa a fost cu atât mai impresionantă cu cât a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României, un titlu care i-a cimentat locul în panteonul marilor sportivi ai lumii. Reușita ei a fost un simbol de mândrie națională, iar numele său a devenit sinonim cu excelența și determinarea.
În ciuda succeselor sale, Mihaela Peneș a trăit ultimii ani ai vieții departe de lumina reflectoarelor care i-a marcat tinerețea. Viața sa a cunoscut o turnură discretă, între liniștea unei mănăstiri și modestia unui azil de bătrâni din București. Într-o lume care adesea uită rapid, ea a ales să își petreacă anii de după retragerea din sport într-o izolare aproape anonimă, departe de gloria de altădată.