Fast-food-uri amendate din cauza mizeriei de nedescris. Patru locații „Socului Kebap” din București au fost închise temporar de ANPC. Ce nereguli s-au găsit
Comisarii ANPC au anunțat, joi, că reprezentanții Comisariatelor pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 1 și 2 din Capitală au demarat miercuri, 4 septembrie, mai multe acțiuni de control la restaurantele de tip fast-food, „Socului Kebap”
Patru locații au fost închise și amendate
Reprezentanții CPCS 1 și 2 au desfășurat mai multe acțiuni de control la restaurantele de tip fast-food din cunoscutul lanț „Socului Kebap”, administrat de operatorul economic Optim Prosper Serv SRL, din sectoarele 2 și 3 din București.
„Avem toleranţă zero în faţa unor asemenea situaţii care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor. Este de neimaginat ca, în continuare, unii operatori economici sfideze, pur şi simplu, prevederile legii”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
Echipele de control au identificat condiții igienico-sanitare precare în blocul alimentar. Praf și grăsime în strat consistent la corpurile de gătit și la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor. Mai mult, pardoseala era într-o stare degradată
Comisarii au identificat și ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă. Nu s-a respectat nici regimul de temperatură recomandat de producătorii alimentelor.
Au fost găsite și insecte vii, muște și gândaci în interiorul unităților, iar plasele anti-insecte lipseau cu desăvârșire de la ferestre. Materia primă din recipiente nu avea elemente de identificare, adică etichete. Spațiul de depozitare era, de asemenea, insalubru exact ca și zona meselor de servire.
Printre aceste nereguli, comisarii au observat și utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate și frigidere neigienizate, deteriorare și prăfuite. În meniu lipseau gramajele ingredientelor și valorile nutriționale a acestora.
Preparatele erau păstrate în condiții neconforme. Carnea era fiartă separat de ciorbă, iar pastele fierte în prealabil preparării și comercializării. Mai mult, responsabilii din bucătărie schimbau starea termică a produselor prin congelare lentă.
În urma acestor nereguli constatate, echipele de control au dat amenzi contravenționale în valoare de 33.000 de lei și au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme.
Prestarea serviciilor a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor, pentru toate cele patru unități verificate. Mai mult de atât, comisarii ANPC au transmis propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru două dintre unități.