Guvernul României ar putea să scoată la licitație marca „Steaua”, într-o mișcare care ar putea influența semnificativ conflictul juridic dintre FCSB și Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București. Această posibilitate vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două entități sunt la cote maxime, iar FCSB-ul, echipa patronată de Gigi Becali, ar putea fi favorizată. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu, un susținător declarat al FCSB-ului, a fost implicat direct în discuțiile referitoare la această hotărâre de guvern, conform unor surse apropiate.
Implicarea Guvernului în conflictul FCSB – Steaua București
Surse din anturajul Palatului Victoria susțin că o hotărâre de guvern ar putea permite scoaterea la licitație a mărcii „Steaua”. Această decizie ar putea aduce un avantaj semnificativ pentru FCSB, care s-ar afla într-o poziție favorabilă să câștige licitația și să folosească marca oficială. Marcel Ciolacu, un fan declarat al FCSB-ului, ar fi avut întâlniri cu oficialii guvernamentali și ar fi discutat acest plan alături de secretarii de stat, conform iamsport.
Unul dintre susținătorii principali ai acestui demers ar fi Eduard Bachide, consilierul apropiat al ministrului Apărării, Anghel Tîlvar. Acest plan ar putea implica, în esență, „închirierea” mărcii Steaua, ceea ce ar schimba dramatic peisajul fotbalului românesc și ar putea oferi lui Gigi Becali un avantaj strategic în conflictul cu CSA Steaua.
Un aspect complicat al acestui caz este procesul juridic aflat în desfășurare, prin care CSA Steaua cere despăgubiri de 36 de milioane de euro de la FCSB pentru utilizarea nelegală a mărcii „Steaua”. Deși scoaterea mărcii la licitație ar putea deschide noi căi pentru FCSB, experții juridici consultați susțin că această mișcare ar putea complica procesele în curs, în special cel legat de drepturile asupra mărcii.
Un alt obstacol semnificativ este că mărcile istorice ale clubului Steaua, înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), sunt în continuare subiect de litigiu. În plus, având în vedere că aceste procese sunt departe de a fi finalizate, OSIM nu ar putea emite un aviz pentru scoaterea la licitație a mărcii în acest moment. Din punct de vedere juridic, marca Steaua este protejată de lege și aparține exclusiv Ministerului Apărării Naționale (MApN), ceea ce ridică întrebări asupra legalității unui astfel de demers, conform Fanatik.
Reacția suporterilor și implicațiile politice
Asociația Steliștilor 1947 a reacționat dur la aceste zvonuri, criticând posibila intervenție a PSD și a Guvernului în acest conflict. Suporterii consideră că implicarea Guvernului și a premierului Marcel Ciolacu este mai degrabă o strategie politică menită să-l favorizeze pe Gigi Becali, care ar încerca astfel să evite plata despăgubirilor de 36 de milioane de euro către CSA Steaua.
Asociația Steliștilor 1947 a oferit o reacție oficială legată de implicarea PSD-ului și a Guvernului în acest conflict cu FCSB: „Recent, au apărut diverse zvonuri legate de intenția de scoatere la licitație a mărcii “Steaua”, însă adevărul este departe, mai ales când vine vorba de ceva legal. Deși orice este posibil, având în vedere cine sunt secretarii de stat în acest moment, lucrurile sunt departe de realitate și par mai degrabă strategii politice. Totuși, în eventualitatea în care am da crezare acestei ipoteze, ceea ce ar trebui să ne preocupe pe toți este ce se urmărește cu adevărat prin această mișcare.
Conform știrilor, Marcel Ciolacu intenționează să grăbească scoaterea la licitație a mărcii pentru a-i deschide drumul lui Gigi Becali, omul care a finanțat campania electorală a PSD și, implicit, pe Ciolacu. În acest moment, CSA Steaua are pe rol un proces împotriva celor de la FC Fcsb, în care solicită despăgubiri de 36 de milioane de euro pentru utilizarea fără drept a mărcii “Steaua”. Această sumă ar trebui plătită de SC Fotbal Club Fcsb SA către statul român.
Ce înseamnă scoaterea la licitație a mărcii “Steaua”? Scoaterea mărcii la licitație este percepută ca un artificiu juridic prin care Ciolacu ar încerca să-l scape pe Gigi Becali de plata celor 36 de milioane de euro. Dacă licitația are loc, procesul ar fi afectat, iar Becali nu ar mai fi nevoit să achite suma respectivă către stat.
Aceasta nu ar fi o premieră. În trecut, politicieni precum Hrebenciuc au exercitat presiuni similare pentru a influența deciziile legale și financiare, iar istoria pare să se repete acum cu Marcel Ciolacu.
Un aspect esențial de subliniat este că, de-a lungul timpului, mulți dintre cei din anturajul lui Gigi Becali au ajuns la închisoare, și acest lucru ar putea crea un precedent pentru ceea ce s-ar întâmpla cu oficialii implicați, dacă justiția ar fi aplicată fără influențe externe. De asemenea, nu ar trebui să ne surprindă dacă închirierea stadionului Steaua către FC Fcsb ar fi investigată și ar conduce la condamnări.
Este esențial ca presa și publicul să înțeleagă că scopul scoaterii la licitație a mărcii “Steaua” este, aparent, de a-l scuti pe Becali de plata prejudiciului. De ce nu există o clarificare oficială și transparentă? Și, mai important, de ce nu ne mai pasă de banul public în acest moment?Consecințe pentru clubul Steaua și pentru potențialii parteneri:
Acest tandem Ciolacu-Becali ridică întrebări serioase cu privire la viitorul Stelei. Cine ar mai dori să se asocieze cu un club a cărui marcă ar putea fi manipulată în favoarea unei singure persoane, susținută de factori politici puternici? Acest context descurajează orice potențial partener, într-o țară în care influența politică și lipsa de scrupule domină.
Este ca o scenetă de prost gust, în care ciobanul satului se plimbă braț la braț cu cel mai influent ‘șmecher’, iar restul își pleacă privirea, fără speranță și fără onoare. În final, presa și opinia publică trebuie să fie vigilente, să verifice fiecare informație și, mai ales, corectitudinea acțiunilor și a actelor”, se mai arată în comunicatul publicat pe pagina oficială de Facebook.