România se află în gura unui pericol iminent după ce s-a anunțat că se apropie o furtună puternică. Meteorologii spun că ne pregătim de un cod roșu de furtună, iar o masă de aer polar intră de joi, 26 septembrie în țara noastră.
România se pregătește de viitură
Mai mult decât atât, furtuna puternică Ashley va coincide cu viitura de pe Dunăre. Efectele deja au început să apară, iar în Sălaj grindina a făcut prăpăd, scrie Antena 3 CNN.
Autoritățile din România sunt mobilizate pentru venirea noii furtuni care s-ar putea să vină cu și mai multe probleme în mai multe localități, având în vedere că există diguri de apărare afectate de la inundațiile anterioare.
Experții de la Administrația Națională “Apele Române” avertizează că, în cazul în care debitul Dunării va depăși 15.000 de metri cubi pe secundă, similar cu inundațiile din 2006, barajul de pe brațul Borcea ar putea ceda.
Acest lucru va conduce inevitabil la inundarea Autostrăzii A2. Astfel de situații similare sunt întâlnite și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.
Se așteaptă o viitură puternică
Dunărea înregistrează o creștere constantă, iar unda de viitură este așteptată să lovească România la începutul lunii octombrie, când debitul ar putea ajunge la 8.000 de metri cubi pe secundă, de două ori mai mult decât nivelul normal pentru această perioadă.
Deși până acum autoritățile au susținut că nu există motive de îngrijorare, o furtună puternică ce se apropie de România ar putea duce la pachet mai multe probleme. Acest fenomen care traversează Europa din est spre vest ar putea ajunge în România în weekend, aducând precipitații de până la 80 de litri pe metru pătrat, mai arată sursa citată.
Problema devine critică, mai ales că unele diguri de protecție de-a lungul Dunării au suferit daune semnificative. În județul Giurgiu, barajul din apropierea localității Prundu a fost slăbit de galerii săpate de rozătoare, iar la Islaz, în Teleorman, au fost identificate două fisuri majore în structura de apărare.
Pericol iminent pe brațul Borcea
Una peste alta, țara se confruntă și cu lipsa investițiilor în infrastructura hidrotehnică afectează și brațul Borcea, unde barajul existent nu ar putea rezista în fața unui debit de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, conform Antena 3 CNN.
Situația este îngrijorătoare și la Bistrița, unde malurile de pământ sunt vulnerabile la eroziune din cauza râurilor învolburate. În 2006, un baraj din această zonă a cedat, provocând inundații în mai multe localități.
Un raport recent al Curții de Conturi relevă că jumătate dintre barajele și digurile din România funcționează fără a avea avize de siguranță adecvate, ceea ce crește riscul unor catastrofe similare.