Pungile de plastic vor fi interzise, în magazinele alimentare, într-un stat american, începând cu data de 1 ianuarie 2026. Decizia a fost luată de Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, care a stabilit că aceste tipologii de pungi să nu se mai regăsească în magazinele alimentare. Măsura are ca scop combaterea poluării și pungile clasice vor fi înlocuite cu cele din hârtie.
Pungile de plastic vor fi interzise!
În ultima perioadă, reprezentanții multor state au luat măsuri pentru combaterea poluării.
Pentru reducerea gradului de poluare, una dintre măsuri reprezintă interzicerea utilizării anumitor tipologii de produse care pot avea un impact negativ asupra mediului. Pe listă sunt integrate și pungile de plastic. De exemplu, acestea vor fi interzise în California, în magazinele alimentare, începând cu 1 ianuarie 2026. Vor fi înlocuite cu pungile de hârtie.
Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a semnat o lege prin care pungile de plastic să fie interzise în statul California. Începând cu luna ianuarie a anului 2026, acest tip de pungă nu va mai fi regăsit în magazinele alimentare. Va fi înlocuit cu punga de hârtie. Prin intermediul acestei măsuri se dorește diminuarea gradului de poluare a mediului înconjurător.
„Adevărul este că aproape niciuna dintre acele pungi nu este refolosită sau reciclată și ajung la gropile de gunoi sau poluează mediul”. A mai precizat, anterior, că în anul 2021, cantitatea de pungi și saci de produse alimentare aruncate de californieni a crescut la 4,99 kilograme per pesoană, arată Newsweek.com. Potrivit publicației, noua lege a primit „aprobarea la scară largă din partea organizațiilor de mediu”, a declarat Senatorul Catherine Blakespear.
Ce se întâmplă în Uniunea Europeană
Uniunea Europeană are în vedere ca, până în anul 2030, să diminueze nivelul de poluare și să se îndrepte către acțiuni cât mai „eco-friendly”, sustenabile.
Mai mult de atât, în anul 2023, Comisia Europeană a publicat un raport de monitorizare și evaluarea efectuată de Agenția Europeană de Mediu prin care arată că politicile UE au contribuit la scăderea nivelului de poluare a aerului și a poluării cu pesticide, potrivit site-ului oficial EEA.
Poluarea aerului reprezintă o problemă majoră, conform UNICEF. De exemplu, 1 din 5 decese în rândul copiilor cu vârsta sub 1 an, din Europa și Asia Centrală, este legat de acest tip de poluare. În SUA, producția de gaze naturale și de petrol afectează calitatea aerului, aspect care are un impact major asupra sănătății.
Uniunea Europeană le cere de acum producătorilor să elimine din compoziția ambalajelor substanțele chimice. Conform studiilor, acestea au fost asociate cu un risc crescut de cancer, leziuni hepatice sau boli tiroidiene.
„Dacă produsul are o anumită masă sau un anumit volum trebuie că ambalajul să respecte acest volum și această masă” a spus europarlamentarul Alin Mituță.
Tehnologia a evoluat atât de mult încât astfel de pungi pe care le găsim împrăștiate peste tot în natură și care fac rău mediului pot fi transformate în combustibil lichid.
Practic, aceste pungi sunt expuse unei temperaturi de peste 400 de grade Celsius, în lipsa aerului, ca să nu ia foc, și ajung într-un final să arate ca un lichid prelucrat într-o rafinărie, care poate ajunge să fie transformat în combustibil auto.
Altfel, pungile de plastic vor fi interzise, în magazinele alimentare, într-un stat american, începând cu data de 1 ianuarie 2026.