În cursul acestei zile, conform înregistrărilor INCDFP, a avut loc un cutremur major, specialiștii precizând și unde s-a produs seismul de 6,4.
INCDFP anunță un cutremur major pe 30 septembrie 2024
În jurul orei 15:21, ora locală, conform INCDFP, a avut loc un un cutremur major foarte aproape de coasta de este a peninsulei Kamchatka din Rusia. Din datele furnizate de specialiști, vorbim de un seism de 6,4 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de 15.0 km:
„În ziua de 30 Septembrie 2024, la ora 15:21:59 (ora locală a României), s-a produs în NEAR THE EAST COAST OF THE KAMCHATKA PENINSULA, RUSSIA un cutremur puternic cu magnitudinea mb 6.4, la adâncimea de 15.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 65km E de Petropavlovsk-Kamchatsky”, precizează INCDFP.
Un alt cutremur de 7,2 grade în acest an aici
Un alt cutremur extrem de puternic, conform datelor, a avut loc pe 18 august a.c., fiind înregistrată o valoare de 7,2 grade pe scara Richter la acel moment. Din informațiile furnizate la acel moment, seismul se producea la o adâncime de 51 de km, iar autoritățile locale declarau că „Majoritatea replicilor au fost imperceptibile”.Tot atunci, ministerul local pentru situații de urgență declara că trepidațiile au fost resimțite de-a lungul coastei, inclusiv în capitala regiunii Petropavlovsk-Kamchatsky.
„Echipele operaționale de salvatori și pompieri inspectează clădirile”, a declarat pe Telegram filiala regională a Ministerului rus pentru Situații de Urgență din regiunea Kamchatka.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproape 50 de kilometri imediat după ora locală 7:00, la aproximativ 90 de kilometri est de Petropavlovsk-Kamchatsky, era anunțul dat United States Geological Survey.
De ce se produc cutremure în Kamchatka?
Zona de subducție Kuril-Kamchatka este o margine convergentă foarte activă între placa subductoare a Pacificului și placa suprapusă Okhotsk, explică specialiștii în Fizica Pământului, unde se produc în mod regulat cutremure distructive.
Din datele cumulate de specialiști aflăm că, de fapt, cele mai mari cutremure din această zonă sunt cele din 1737 și 1952. Acestea au avut magnitudini apropiate de 9, și au generat tsunami-uri la nivelul întregului Pacific.
Specialiștii mai precizează că tot aici, alte cutremure submarine mari care au generat tsunami distructive la nivel local pe coasta de est a Peninsulei Kamchatka au avut loc aici în 1841, 1904 și 1923.