Deși pentru multă lume acest preparat este unul obișnuit, trei frățiori nu au avut niciodată ocazia de a gusta dintr-o zacuscă. Asociația Misiunea Bucovina s-a implicat activ în susținerea comunităților sărace.
„Ce e aia tocană?”
Aceasta este întrebarea care sfâșie inima, mai ales când vine din partea unor copii. Cei trei frățiori au mâncat pentru prima dată zacuscă și asta le-a adus un zâmbet pe buze. Inițial, au fost întrebați despre ultima oară când au mâncat tocană, iar oamenii asociației au fost lovți de întrebarea: „Ce e aia tocană?”.
Asociația Misiunea Bucovina este cunoscută pentru implicarea în diverse proiecte sociale, culturale și de mediu. Oamenii acestei asociații au creat proiectul numit „Tocana”, care are ca scop oferirea acestui preparat mai multor oameni care sunt într-o situație grea.
Cei trei copii au fost foarte entuziasmați și curioși. Unul dintre ei povestește cum împart ei mâncarea pe care o au. „Lui o lingură, lui o lingură, mie o lingură”, a spus cel mic. Fratele mai mare a completat: „La toți câte o lingură, dacă mai este mai punem câte o lingură”.
Asociația Misiunea Bucovina continuă să ajute oamenii prin intermediul proiectului „Tocana”. Vor să ajungă la comunitățile din județul Galați, zonă care a fost măturată de inundații și să ajute familiile care au rămas fără proviziile pentru iarnă.
Așadar, reprezentanții asociației fac apel la populație și roagă persoanele, cu posibilități financiare, să doneze legume, ca ardei, roșii, morcovi sau ceapă. Ele vor ajunge la voluntarii organizației care vor pregăti borcane cu tocană, ca mai apoi să fie distribuite pe raza județului Galați.
Acest proiect s-a desfășurat și în anul 2023. Atunci, au reușit să prepare undeva la 2.000 de borcane de zacuscă, ce au ajuns, mai apoi, la comunitățile care au cea mai mare nevoie. Organizația dorește ca anul acesta să reușească să prepare mai mult de 2.000 de borcane.
Ajutor pentru sinistrații din Galați și Vaslui
Guvernul Marcel Ciolacu a adoptat mai multe hotărâri în sprijinul gospodăriilor lovite de inundații. După ce s-a oferit, în primă fază, suma de 10.000 de lei, premierul a declarat că va mai acorda câte 15.000 de lei sinistraților.
„Continuăm să sprijinim familiile afectate de inundații, ale căror bunuri și locuințe au fost distruse sau grav afectate. Oamenii din acele comune au primit deja câte 10.000 de lei, alocați de Guvern săptămâna trecută. Completăm acest ajutor printr-o nouă formulă de susținere.
Concret, le acordăm câte 15.000 de lei, cu care își pot înlocui bunurile distruse. Banii pot fi folosiți și la achiziția de combustibil pentru încălzirea locuinței. Estimăm că 6.000 de familii sau persoane singure vor beneficia de acest ajutor de urgență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern”, a declarat premierul.