Micile pete albe pe unghii, adesea ignorate, pot trage un semnal de alarmă în legătură cu starea ta de sănătate. Când ar trebui consulți un medic specialist?
Ce înseamnă dacă ai pete albe pe unghii. Când ar trebui să mergi la un medic specialist
Petele albe care apar pe unghii sunt de obicei inofensive dar, în unele cazuri, pot indica unele probleme de sănătate mai serioase. Petele albe sau leuconichia, așa cum este cunoscută în termeni medicali, poate fi cauzată de diverși factori și are forme variate. Află când ar trebuie să ceri opinia unui specialist.
De cele mai multe ori, petele albe apar în urma unor mici lovituri sau presiuni exercitate asupra unghiei. Însă, în unele cazuri, pot fi semnul unor alergii, infecții fungice sau chiar efecte secundare ale unor medicamente.
Specialiștii de la medlife.ro ne informează că există trei tipuri principale de leuconichie: adevărată, aparentă și pseudo-leuconichie.
Leuconichia adevărată apare în zona unde unghia începe să crească și lama unghială, cea aparentă se formează în patul unghial, iar pseudo-leuconichia afectează suprafața unghiei și este adesea cauzată de factori externi, cum ar fi ciupercile.
Unele persoane pot avea doar câteva puncte mici pe unghie, în timp ce altele pot prezenta pete mari sau chiar linii albe pe suprafața unghiei. În cazuri rare, întreaga unghie poate deveni albă, ceea ce poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi insuficiența hepatică.
La copii, leuconichia poate fi legată de deficiențe nutriționale, în special lipsa de zinc, fier, magneziu sau calciu. Totuși, și la cei mici, cea mai frecventă cauză rămâne trauma minoră a unghiei, care devine vizibilă pe măsură ce aceasta crește.
Care sunt cauzele apariției petelor albe pe unghii și cum le tratăm?
În general, petele albe sunt temporare și dispar odată cu creșterea unghiei, proces care poate dura între 8 și 12 luni pentru unghiile de la mâini și până la 18 luni pentru cele de la picioare.
Cu toate acestea, apariția frecventă a petelor pe majoritatea unghiilor poate indica probleme mai serioase. Aici vorbim de infecții virale sau fungice, dar și tulburări ale hormonilor tiroidieni sau boli ale ficatului, rinichilor sau inimii.
Deci, diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, HIV sau ciroza hepatică, pot cauza și ele modificări ale aspectului unghiilor, inclusiv apariția petelor albe.
De asemenea, bolilele ereditare, inclusiv sindromul Bart-Pumphrey și boala Darier, au același efect.
O altă cauză sunt alergiile la produsele folosite pe unghii, cum ar fi lacul, luciul sau întăritorul de unghii. Expunerea la metale grele toxice, cum ar fi arsenicul sau plumbul, pot provoca pete albe pe unghii.
În general, dacă observați pete albe pe unghii nu este motiv de îngrijorare. Totuși, dacă apar frecvent, se extind sau persistă în timp, ar fi înțelept să programați o consultație la un specialist.
Consultați medicul dacă unghiile devin fragile și se rup ușor, dacă au o culoare neobișnuită sau apar adâncituri în suprafața unghiei. De asemenea, petele albe însoțite de simptome precum oboseală cronică, vedere încețoșată, confuzie sau dificultăți de respirație necesită investigații medicale.
Tratamentul petelor albe depinde în mare măsură de cauza lor. De cele mai multe ori, nu este necesar niciun tratament, petele dispărând de la sine odată cu creșterea unghiei. Când sunt cauzate de infecții fungice, pot fi necesare medicamente antifungice, fie administrate oral, fie local sub formă de creme.