Un cutremur slab ca intensitate s-a produs la primele ore ale dimineții zilei de joi, 17 octombrie. Seismul s-a produs într-o zonă neobișnuită.Seismul s-a înregistrat la ora 7:00:16 dimineața, fiind vorba despre un cutremur ”de mică intensitate cu magnitudinea de 2.1 pe scara Richter”. Cutremurul s-a produs în zona Făgăraș-Câmpulung, în județul Argeș, conform datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremur în România, joi, 17 octombrie, în zona Pitești
Cutremurul a avut o intensitate redusă, însă toate aceste evenimente sunt monitorizate atent de specialiști, conform epitești.ro. Cutremurul din această dimineață s-a produs la o adâncime de 5 kilometri și s-a resimțit în apropiere de mai multe orașe importante. Desigur, fiind vorba despre un cutremur mic acesta nu a fost resimțit la suprafață.
Acestea sunt Brașov (43 km SV), Târgoviște (44 km N), Pitești (62 km NE), Ploiești (68 km NV) și Râmnicu Vâlcea (77 km E). Zona Făgăraș-Câmpulung este considerată o zonă cu activitate tectonică, deși cutremurele aici nu sunt atât de comune precum cele din Vrancea. Aici, oamenii au cu adevărat motive de îngrijorare.
Oamenii trebuie să știe că atunci când are loc un cutremur însemnat, care se simte la suprafață, ar trebui respectate mai multe reguli. În primul rând, locuința nu trebuie părăsită imediat după cutremur, pentru că pot exista replici. Mai apoi, este recomandat ca persoanele speriate să fie calmate. În cazuri extreme, acolo unde se poate, este recomandat ca persoanele prinse sub elemente ușoare de construcții să fie eliberate.
Cu siguranță cea mai mare teamă a românilor rămâne posibilitatea ca un cutremur asemănător celui din 1977 să se producă în zona București. Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu nu crede că un astfel de cutremur poate avea loc mai devreme de 2040. Cu toate acestea, cutremurele sunt imposibil de prezis cu exactitate.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a prezis când va avea loc următorul mare cutremur
”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.
Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV. Că predicțiile lui Mărmureanu nu sunt 100% de luat în seamă o spune și inginerul Matei Sumbasacu, fondator al sociației Re:Rise. Acesta are un masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic și spune clar: niciun cutremur nu poate fi prezis.
Inginerul este convins că profesorul Gheorghe Mărmureanu doar s-a uitat în istoria țării noastre și a analizat distanța de timp la care au avut loc mari cutremure. Ar vorbi despre un cutremur doar după 2040 pentru a liniști populația. ”El s-a uitat în istoria României și a văzut când au fost cutremure și cât de mari au fost. Face un lucru care îl descalifică total: el spune uite, între aceste două cutremure sunt cam 30-40 de ani, între celelalte două tot 30-40 ani.
La noi, primul cutremur instrumentat, pe care l-am înregistrat științific, a fost cel din 1977. În afară de acestea, sunt estimări.Cred că este un reflex al său ca să liniștească populația”, a transmis expertul. Așadar, nimeni nu știe cu adevărat când va avea loc următorul mare cutremur la București, cert e că mii de clădiri sunt în pericol de prăbușire în Capitală.