Specialiștii anunță temperaturi sub zero grade Celsius pe parcursul nopților. Mai mult, în regiunile de munte vom avea parte de ninsoare. Termometrele bucureștenilor vor arăta în jur de 1-2 grade Celsius.
Nopți friguroase în România
Meteorologii anunță că nopțile vor fi extrem de friguroase începând cu miercuri, 16 octombrie. Acest episod friguros se va desfășura până duminică, 20 octombrie. Temperaturile vor scădea până la -8 grade Celsius în depresiuni.
„Perioada aceasta va fi caracterizată în special de temperaturi scăzute pe parcursul nopților, pentru că suntem într-o situație care favorizează scăderea temperaturilor în primele ore ale dimineții, urmând ca mai ales vineri, sâmbătă și duminică, să avem temperaturi sub 0° nu numai în zona depresionară, acolo unde ne așteptăm ca temperaturile să coboare chiar spre -8°C”, a explicat, la Digi24, Florinela Georgescu, director ANM, potrivit digi24.ro.
În zilele următoare vom observa temperaturi sub zero grade în zona Moldovei și în partea de nord a Munteniei și Olteniei. La nivelul țării se vor înregistra undeva la 6 – 7 grade Celsius. În București, începând de vineri, 17 octombrie, vor fi temperaturi minime de 1 – 2 grade.
Deși vremea tinde să fie din ce în ce mai rece, acest episod friguros se va desfășura doar până la sfârșitul acestei săptămâni. Începând cu luni, 21 octombrie, temperaturile încep să crească treptat.
„Va fi o creștere care va aduce săptămâna viitoare valorile termice înapoi la normalul perioadei, urmând ca tendința mai departe, spre sfârșitul lunii și chiar prima parte a lunii noiembrie, să fie aceea a menținerii în această zonă a unui normal al perioadei, ceea ce înseamnă totuși temperaturi ceva mai scăzute față de ce am avut în perioada de până acum”, a mai spus meteorologul Florinela Georgescu, conform sursei citate.
Vortexul polar format va afecta România
În această iarnă există posibilitatea de a avea parte de o vreme specifică, cu ninsori abundente și perioade de ger. Deși în ultimii ani ne-am obișnuit cu temperaturi de primăvară – toamnă pe perioadele de iarnă, în acest an lucrurile ar putea să se schimbe.
Întreaga Europă s-ar putea confrunta cu o iarnă grea, spun specialiștii de la Severe Weather Europe. Vortexul polar este un pion important când vine vorba de schimbările meteorologice, iar el ar putea să ne aducă temperaturi cu minus.
„Un vortex polar puternic înseamnă o circulație polară stabilă, care menține aerul rece în regiunile arctice. Un vortex polar slab poate duce la pătrunderea aerului rece în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite și Europa”, explică cercetătorii, într-un material.