Climatologii vin cu explicații în legătură cu inundațiile devastatoare și mortale care au afectat Spania în ultimele zile. Ce rol joacă Marea Mediterană în acest context și care sunt riscurile pentru continentul european.
Climatologii explică inundațiile devastatoare din Spania: ”Marea Mediterană, un rezervor de energie pentru furtuni severe”
În ultimele zile, sudul și estul Spaniei au fost afectate de cele mai grave inundații din acest secol din Peninsula Iberică. Bilanțul victimelor continuă să crească. În acest moment, peste 100 de oameni au murit și zeci sunt dați dispăruți.
Imaginile care vin din zonă sunt desprinse din filmele de groază. Străzile sunt distruse de aluviuni, vehicule măturate de viitură stau aruncate unul peste altul și oamenii își strigă disperarea.
După cum au anunțat deja experții în climatologie, inundațiile catastrofale care au ucis cel puțin 104 persoane în Spania au fost cauzate de un sistem meteorologic distructiv. Vorbim de ”gota fria” sau picătura rece. În timpul acestui fenomen, aerul rece şi cel cald se întâlnesc şi produc nori de ploaie puternici. Acest model riscă să devină din ce în ce mai frecvent pe fondul schimbărilor climatice.
Furtuna Dana, obișnuită pentru zona de est a Spaniei, este una des întâlnită. Cu toate acestea, forța ei din acest an i-a uimit pe toți experții în climatologie. ”Intensitatea de data aceasta a fost foarte, foarte mare. Ce s-a întâmplat a fost o situație în care avem o masă de aer cald, umed care a venit dinspre Marea Mediterană și a înaintat spre interiorul continentului, iar apoi în altitudine a fost o masa de aer rece.
Asta este o situație care poate să ducă la instabilitate. În același timp, masa aceasta caldă și cu vapori de apă a fost puternic încărcate cu vapori de apă și de aici, partea de precipitații foarte intensă. Pe lângă precipitații, am avut și cazuri cu grindină de mari dimensiuni, tornade în aceeași regiune, totul ca situația de instabilitate a favorizat formarea unor furtuni care pot să producă astfel de fenomene”, a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, pentru TVR.
Marea Mediterană, ”responsabilul” acestor fenomene extreme. ”Este o bombă cu ceas”
Autoritățile din Valencia au anunțat că, în medie, între 150 și 200 de litri pe metru pătrat de ploaie au căzut în puțin peste două ore în zona Vall d’Alcalans. O situație șocantă a fost raportată în Chiva, din Valencia. Aici s-au înregistrat 491 litri/mp de ploaie în opt ore. Mai exact, a plouat în câteva ore cât într-un an.
Expertul din țara noastră mai subliniază că Marea Mediterană, fiind foarte caldă, devine în această perioadă un rezervor de energie pentru aceste furtuni în contextul schimbărilor climatice.
”Partea de precipitații intense poate fi, dacă vreți, legată și cu faptul că Marea Mediterană este foarte caldă. Este un rezervor de energie pentru aceste furtuni. În același timp, poate fi legată și de partea de schimbări climatice.
Pe măsură ce crește temperatura medie globală, avem mai multă evaporare, atmosfera poate să rețină mai mulți evapori de apă și atunci putem să avem o influență către acest gen de fenomene”, a adăugat Bogdan Antonescu.
Despre problemele cauzate de Mediterană a vorbit și Stefano Materia, un climatolog la Barcelona Supercomputing Centre. Expertul a spus că seceta persistentă din Europa a provocat modificări în circulația atmosferică, în paralel cu încălzirea regiunii, pe seama creșterii temperaturilor globale.
”Aceasta înseamnă mai multă energie, mai mulți vapori de apă, mai multă instabilitate. Sunt toate ingredientele care alimentează furtunile severe atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile. Marea Mediterană este o bombă cu ceas în aceste zile”, a spus acesta, conform The Guardian.
Oamenii de știință sunt de părere că vremea extremă care lovește Spania arată acum ceea ce restul Europei poate experimenta în viitorul apropiat. De altfel, centrul și estul Europei s-au confruntat în septembrie cu situații asemănătoare.