Alegeri președinte SUA 2024. Primele rezultate oficiale ale votului. Sondaje, actualizări în timp real și analize în cursa pentru Casa Albă
Alegerile din SUA din 2024 se prefigurează a fi una dintre cele mai strânse competiții electorale din istorie, iar o mare parte a lumii le urmărește cu mare nerăbdare. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale americane din 2024 sunt ușor de urmărit, cu transmisiuni TV în direct și acoperire largă în mediul online.
UPDATE, ora 10.09. Emmanuel Macron îl felicită pe Donald Trump
Președintele Franței, Emmanuel Macron l-a felicitat pe Donald Trump într-un mesaj publicat pe X. „Gata să lucrăm împreună așa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile mele și ale dumneavoastră. Cu respect și ambiție. Pentru mai multă pace și prosperitate”, a scris șeful statului francez.
UPDATE, ora 9.40. Trump își revendică victoria. „Va fi cu siguranță epoca de aur pentru America”
Donald Trump și-a revendicat victoria în fața partizanilor săi, într-un discurs care a înflăcărat asistența din West Palm Beach, în Florida. Tonul republicanului a rămas fidel stilului său: hotărât, combativ și hotărât optimist. Pentru Trump, această victorie marchează punctul de cotitură al „celei mai importante mișcări politice din istorie”.
Fidel obiectivului său de a reface America, el a promis acțiuni concrete pentru „a ajuta țara noastră să se vindece”. „Avem o țară care are nevoie urgentă de ajutor, iar noi vom repara tot ceea ce este stricat”, a declarat el în aplauzele mulțimii. Republicanul i-a asigurat pe americani că se va „bate în fiecare zi pentru ei”, spunând că ceea ce urmează „va fi cu siguranță epoca de aur pentru America”. Conform numărătorii Associated Press, republicanul poate conta acum pe voturile a 267 din cei 270 de electori necesari pentru a câștiga alegerile.
UPDATE, ora 9.20 Fox News îl declară deja pe Trump câștigător al alegerilor
Singurul canal media din SUA care a anunțat deocamdată un rezultat final, Fox News, l-a declarat pe Donald Trump câștigător al alegerilor prezidențiale. Postul tv, care este popular printre conservatori, l-a declarat pe Trump câștigător în două state-cheie: Pennsylvania și Wisconsin. În timp ce Donald Trump se pregătește să țină un discurs, liderul republicanilor din Cameră, Mike Johnson, l-a felicitat deja pe „președintele ales”.
UPDATE, ora 9.19. Trump câștigă și în Pennsylvania
Numărătoarea voturilor s-a încheiat în Pennsylvania, unde Donald Trump a fost ales în mod covârșitor de alegători, potrivit NBC și CNN. Acest „swing state”, care a fost democrat în 2020, a basculat acum de partea republicanilor în acest an. În același timp, Trump este cu un pas mai aproape de o victorie finală, cu 265 de mari electori
UPDATE, ora 8.56. Viktor Orban deja îl felicită pe Trump
Premierul Ungariei, Viktor Orban, un susținător convins al lui Donald Trump, a fost încântat miercuri de primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din SUA, republicanul câștigând două state decisive în duelul său cu Kamala Harris. „În drum spre o mare victorie”, a scris Orban pe Facebook, apărând în fața unui ecran de televiziune care prezenta numărătoarea voturilor în Statele Unite.
UPDATE, 8.20. Victorie importantă pentru Trump în Georgia
Potrivit Associated Press și CNN, Donald Trump a câștigat și Georgia, stat pe care l-a pierdut în 2020, și adună încă 16 mari electori de partea sa. Totalul său se ridică acum la 248 de mari electori, față de doar 214 pentru Kamala Harris.
Acesta este al doilea stat cheie câștigat de miliardar după Carolina de Nord și, prin urmare, al doilea eșec pentru candidata democraților, Kamala Harris. Aflat de mult timp în tabăra republicană, Georgia a devenit recent un „swing state”.
Fostul președinte Trump ar urma să câștige patru din cele cinci voturi electorale din Nebraska, conform unei proiecții realizate de Decision Desk HQ. Nebraska este unul dintre cele două state care nu utilizează sistemul „câștigătorul ia totul” pentru acordarea voturilor sale electorale. În schimb, trei voturi electorale separate sunt acordate pe baza rezultatelor obținute de candidați în fiecare dintre cele trei districte ale Congresului. Statul acordă două voturi electorale suplimentare candidatului care câștigă votul popular în statul respectiv.
UPDATE, ora 8.03. Kamala Harris nu-și mai ține discursul
Candidada democraților, Kamala Harris, a renunțat la discursul pe care urma să-l țină miercuri seara, a anunțat directorul său de cabinet de la Washington, în ceea ce pare o recunoaștere cu jumătate de gură a înfrângerii taberei democrate, care este deja în spatele lui Donald Trump. Faptul că Harris nu-și va mai ține discursul este un eveniment rar în campaniile electorale din SUA, candidații de obicei exprimându-se chiar la orele târzii din noapte.
Candidatul republican Donald Trump tinde să se impună în fața rivalei sale democrate în rezultatele alegerilor prezidențiale de miercuri dimineață. Cu aceste noi previziuni, Kamala Harris a depășit pragul de 200 de mari electori și se află acum între 205 și 211, potrivit estimărilor principalelor media americane. Donald Trump, la rândul său, este prognozat ca având între 227 și 232 de electori. Este nevoie de cel puțin 270 de electori pentru a revendica Casa Albă.
UPDATE, ora 7.32. Kamala Harris a câștigat în Hawaii
Fără surpriză, candidata democraților, Kamala Harris, s-a impus în Hawaii, statul natal al lui Barack Obama. Arhipelagul s-a dovedit a fi favorabil democraților, așa cum s-a întâmplat fără întrerupere timp de 40 de ani. Cei patru mari electori câștigați de Kamala Harris i-au adus acesteia un scor de 209, față de 230 pentru Donald Trump.
De la aderarea la Uniune în august 1959, hawaiienii au preferat întotdeauna tabăra „albastră”, cu excepția lui Richard Nixon în 1972 și a lui Ronald Reagan în 1984.
UPDATE, ora 06.38. Donald Trump are 230 de electori, Kamala Harris are 192
Donald Trump se descurcă bine în majoritatea statelor cheie:
Georgia (88% voturi numărate)
Trump 51%
Harris 48,2%
Carolina de Nord (86% voturi numărate)
Trump 50,7%
Harris 47,9%
Pennsylvania (73% voturi numărate)
Trump 51,1%
Harris 47,8%
Wisconsin (62% voturi numărate)
Trump 50,2%
Harris 48,2%
Arizona (51% voturi numărate)
Trump 49,6%
Harris 49,5%
Michigan (32% voturi numărate)
Harris 50,8%
Trump 47,4%
Per total la nivelul SUA, în ceea ce priveşte votul electorilor, Donald Trump o conduce pe Kamala Harris cu 230-192. Pentru a deveni preşedinte al SUA un candidat trebuie să atingă un număr de cel puţin 270 de electori.
UPDATE, ora 06.00. Donald Trump o conduce pe Kamala Harris cu 210 – 113
Republicanul Donald Trump este tot mai aproape de victorie, câştigând până în momentul de faţă 19 state, mai mult decât dublu faţă de contracandidata sa, Kamala Harris, care a câştigat doar nouă.
În privinţa numrului de electori, Trump are de partea sa 210, faţă de 113 câţi a strâns Kamala Harris. Pentru a-şi proclama victoria şi a deveni preşedinte al SUA un candidat are nevoie de 270 de electori.
Donald Trump le-a transmis susţinătorilor săi printr-un mesaj video, marţi noapte, că se aşteaptă la “o mare victorie”. În cursul zilei de marţi, Trump îşi exprimase deja optimismul în timpul votului la o secţie din Palm Beach (Florida), unde îşi are reşedinţa. “Ne descurcăm foarte bine în Georgia şi peste tot”, a spus Trump, care a fost însoţit la vot de soţia sa, Melania Trump.
UPDATE, ora 05:28. Republicanii se pregătesc să deschidă șampania. Donald Trump, tot mai aproape de victorie
După cum se poate vedea pe harta live, republicanii mătură pe jos cu democrații în majoritatea statelor, inclusiv în cele cheie. În aceste condiții, Donald Trump are 99% șanse să fie noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu un scor de 195 la 91, democrații ar putea să sufere una dintre cele mai mari înfrângeri din istorie.
UPDATE, ora 05:07. Donald Trump preia conducerea în Pennsylvania și este ca și câștigător
Cifrele par un dezastru momentan pentru Kamala Harris și este greu de crezut că minunea se poate produce. Casele de pariuri știu asta deja și îi oferă lui Donald Trump cota 1.10 LIVE pentru a fi noul președinte al SUA. Asta, în condițiile în care candidatul republican a recuperat un devans de 400.000 de voturi în Pennsylvania, stat cheie, și acum o conduce pe Kamala Harris. Dacă nu se va întâmpla un miracol nemaivăzut pentru democrați, Donald Trump va fi noul președinte al SUA.
UPDATE, ora 5:00. Donald Trump conduce cu 162 – 81. Cota LIVE pentru victorie e 1,20
Victoria lui Donald Trump începe să se creioneze, cu toate că specialiștii CNN și Fox News spun că e prea devreme să fie trase concluzii. Chiar și așa, putem observa cum Donald Trump se descurcă mult mai bine decât a făcut-o atunci când l-a învins Joe Biden. Mai jos, comparativ, harta LIVE cu situația de acum, dar și cea din 2020.
UPDATE, ora 4:20. Donald Trump conduce cu 154 – 30, însă lupta e doar la început
Cu toate că primul care adună 270 de electori câștigă, iar Donald Trump are deja 154, față de cei 30 ai Kamalei Harris, CNN reamintește că momentan fiecare candidat și-a câștigat statele pe care se baza, în timp ce în rest lupta se duce la baionetă, până la ultima secundă. Mai mult, dacă ne uităm pe harta în timp real, vedem cum Kamala Harris este în față în multe state considerate republicane. Ce-i drept, au fost numărate doar 10% din voturi.
UPDATE, ora 4:01. Urnele de vot se închid în 15 state
Urnele de vot se închid în 15 state, astfel că numărătoarea va începe și aici. În paranteză, numărul de electori care aparține fiecărui stat: Arizona (11), Colorado (10), Iowa (6), Kansas (6), Louisiana (8), Michigan (15), Minnesota (10), Nebraska (5), New Mexico (5), New York (28), Dakota de Nord (3), Dakota de Sud (3), Texas (40), Wisconsin (10), Wyoming (3).
UPDATE, ora 3:38. Harta SUA se înroșește. Momentan nu există surprize mari
Donald Trump conduce momentan cu 105 la 27 ca și număr de electori, însă este perfect normal în condițiile în care momentan sunt numărate voturile din ceea ce sunt state majoritar republicane. Desigur, contează și faptul că Georgia pare să treacă de partea lui Trump. În rest, de văzut de ce întâmplă cu Virginia, însă Kamala Harris pierde voturi în fiecare minut. Momentan, cota ca Trump să câștige a scăzut la 1,36, deci șanse mari ca noul președinte să fie candidatul republican.
UPDATE, ora 3:30. Donald Trump speră să câștige Pennsylvania, un stat cheie
Donald Trump a declarat unui post de radio că dacă va câștiga statul cheie Pennsylvania, va câștiga cu siguranță alegerile.”Dacă câștigăm acolo, câștigăm peste tot”, a declarat Trump în direct la Rich Zeoli Show pe Talk Radio 1210 WPHT. Momentan, Kamala Harris are un avantaj liniștitor în acest stat.
UPDATE, ora 3:01. Donald Trump câștigă Georgia, dar s-ar putea să piardă Carolina de Nord
Extrem de interesant, numărătoarea voturilor arată deja că statul Florida pare câștigat de Donald Trump, la fel ca și Georgia. O surpriză mare ar putea să aibă loc în Ohio și Carolina de Nord, state pe care republicanii le câștigă de obicei. Desigur, mai e mult până acolo. Pentru amatorii de pariuri, cota LIVE pentru victoria lui Trump a scăzut la 1.40 de la 1.60.
UPDATE, ora 2:37. Pierderea statului Georgia poate fi fatală pentru oricare candidat
Dacă e să analizăm harta din 2020, atunci când Joe Biden l-a învins pe Donald Trump, vedem că momentan statele s-au împărțit identic, cu excepția statului Georgia, care a fost luat atunci de Joe Biden, candidatul democrat. Potrivit datelor CNN, care citează un exit-poll relevant, populația din Georgia a fost extrem de interesată de problema migrației și de economia țării. Așadar, ușor de înțeles de ce au votat masiv Donald Trump.
UPDATE, ora 2:30. Donald Trump, avans considerabil față de Kamala Harris
Cu toate că momentan voturile au venit într-o proporție mică, Donald Trump începe să aibă un avans considerabil în Georgia și Carolina de Sud. Așadar, potrivit primelor estimări, Donald Trump obține 18 electori față de cei 3 ai Kamalei Harris. Cel mai important, ar câștiga primul ”swing-state”, Georgia. Inclusiv în Virginia, acolo unde CNN anunța că Harris are prima șansă, Donald Trump a ajuns pe primul loc.
UPDATE, ora 2:17. Surprize majore la numărarea voturilor
Conform CNN, Kamala Harris ar putea câștiga statul cheie Georgia, dar și statul republican Carolina de Sud, un rezultat pe care nimeni nu-l anticipat. Așadar, alegerile sunt mai strânse ca niciodată și nimeni nu știe ce va urma. Momentan lupta e la baionetă și rezultatele finale vor fi cunoscute doar după ce vor fi numărate toate voturile.
Trebuie menționat că toate site-urile de specialitate din SUA oferă proiecții în timp real, însă voturile sunt numărate destul de lent, astfel că deseori unul dintre candidați este pe primul loc în acel stat, dar poate fi oricând detronat de celălalt.
UPDATE, ora 2:09. Conform proiecțiilor, Donald Trump va câștiga alte două state
Conform proiecțiilor CNN, Donald Trump va câștiga și Florida și Indiana, două state unde nu avea emoții oricum. De altfel, mai toată lumea e de părere că totul se va decide în cele 7 state ”swing-states” sau state cheie, cel mai probabil Georgia și Pennsylvania fiind decisive. Statul Virginia se pare că este tot al lui Trump.
UPDATE, ora 2:05. Încep să se închidă primele secții de votare și vin primele rezultate
Suspansul este în creștere în momentul în care se închid primele secții de votare. Conform CNN, procesul de numărare a voturilor poate dura mult timp, însă experții pot face ”proiecții” și pot estima care candidat a câștigat un anume stat.
De exemplu, conform CNN, Donald Trump va câștiga fără prea mari probleme statul Kentucky, în timp ce Kamala Harris va câștiga Vermont. Interesant, în 2020 Joe Biden a câștigat Vermont și a pierdut Kentucky, dar a câștigat alegerile.
UPDATE, ora 1:45. Noi amenințări cu bombă la mai multe secții de votare din Georgia
Se pare că geniștii au o zi plină în Georgia, după ce noi alarme au fost date la 911. Amenințările cu bombă au fost făcute la cinci secții de votare, astfel că procesul electoral a fost suspendat. Cel mai probabil în aceste condiții secțiile de votare vor sta deschise peste program, pentru ca toată lumea să voteze.
”Fiecare bun pe care îl avem va fi folosit pentru a ne asigura că fiecărui cetățean care dorește să voteze i se va oferi această oportunitate și fiecare vot exprimat va fi numărat”, au transmis autoritățile locale. Biroul de înregistrare și alegeri alegătorilor din DeKalb a declarat că votul a fost suspendat la secțiile de votare.
”Din precauție, suspendăm votul la aceste secții de votare până când vom avea autorizația de la Poliția DeKalb pentru a redeschide facilitățile”, a declarat directorul executiv pentru înregistrarea alegătorilor și alegerilor din DeKalb, Keisha Smith. Locațiile unde ar exista bombe includ o biserică, două biblioteci, un centru comunitar și un centru pentru bătrâni.
UPDATE, ora 1:31. Noi tensiuni în Pennsylvania, un bărbat i-a amenințat online pe Joe Biden și Hillarry Clinton
Procurorii federali au acuzat un bărbat din Pennsylvania că a făcut amenințări online cu uciderea președintelui Joe Biden și Hillary Clinton. Bărbatul, Gregory Mitzel, ar fi postat pe Facebook în aceeași zi cu atentatul asupra vieții lui Trump, Mitzel ar fi scris: ”Hei Hillary, ai ratat, următorul e pentru tine și Joe”.
Într-o postare a doua zi, conform documentelor instanței, Mitzel a scris: ”Joe, tu vei cădea, tu și Hillary. Următorul pas în acest proces trebuie să fie cineva să-i pună un glonț în capul lui Joe Biden”.
Procurorii susțin, de asemenea, că Mitzel l-a amenințat că îl va ucide pe asistentul procurorului american care se ocupa de ancheta cu privire la amenințările sale împotriva lui Biden. Mitzel se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv amenințarea cu uciderea președintelui și amenințarea unui oficial federal.
UPDATE, 00:40. Donald Trump acuză ”fraudă masivă” în Philadelphia, însă e contrazis de polițiști
Donald Trump se plânge deja că ar exista ”fraudă masivă” în Philadelphia, o zonă esențială pentru cine va câștiga alegerile. ”Se discută mult despre fraudă masivă în Philadelphia. Forțele de ordine sunt pe drum!”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare. Mesajul a fost redistribuit de 4000 de ori și 11.000 de persoane au dat like.
Cu toate acestea, Poliția din Philadelphia a declarat că nu există astfel de probleme. Potrivit CNN, autoritățile locale nu au nici cea mai vagă idee la ce se referă Donald Trump, pentru că nu ar exista nicio problemă în acest sens. Donald Trump și alegătorii săi par să aibă o obsesie referitor la fraudarea alegerilor, de altfel subiectul lor preferat de discuție.
UPDATE, 00:21. Donald Trump, extrem de supărat pe vedeta TV Oprah Winfrey
Fostul președinte al SUA a mărturisit că este foarte dezamăgit pentru că Oprah Winfrey a făcut o serie de declarații considerate exagerate de republicani. Concret, Winfrey a declarat că cine nu o votează pe Harris, dacă îi permite lui Trump să câștige, ar putea fi ”pentru ultima oară când vor exista alegeri libere”.
În replică, Donald Trump a transmis că lui Oprah ar trebui să-i fie rușine, mai ales că vedeta TV i-a fost apropiată lui Trump. Fostul președinte al SUA a mărturisit că aceasta ar fi visat să îi fie vicepreședinte, însă a fost refuzată.
UPDATE, 00:05. Imaginea zilei cu Donald Trump, devenită virală
Donald Trump a oferit imaginea zilei în SUA, acolo unde peste 150 de milioane de americani sunt așteptați să își aleagă președintele. Donald Trump s-a prezentat la urna de vot alături de soție, însă a fost surprins de fotografi în momentul în care se uita la buletinul de vot al Melaniei, cu coada ochiului.
Jurnalistul Tristan Snell, cel care a publicat imaginea, l-a ironizat pe Trump și a titrat: ”Nu are încredere nici măcar în soția lui că-l va vota”. La postare a reacționat inclusiv fosta mare jucătoare de tenis Martina Navratilova, care a scris ”LOL”. Un acronim pentru ”laughing out loud”, adică râs puternic.
UPDATE, ora 23.24. Cum și-a petrecut Trump ziua: conversații aprinse cu consilierii
Fostul președinte Donald Trump și-a început ziua cu o vizită la Mar-a-Lago în jurul orei 6 dimineața, în ziua alegerilor. Conform surselor CNN, acesta a avut mereu alături de el mai mulți consilieri și a discutat aprins cu aceștia, fiind extrem de interesat de rezultatul acestor alegeri.
Echipa lui Trump s-a concentrat asupra votului anticipat, existând încrederea că voturile vor fi favorabile candidatului republicat. Trump nu a avut stare, și-a sunat aliații republicani și pe oficialii aleși din statele cheie pentru a se înregistra la vot.
Trump va petrece seara aceasta urmărind rezultatele de la Mar-a-Lago, unde au fost invitați să participe câteva sute de oaspeți. Lista de invitați include aliații săi de top și donatorii grei cum ar fi Dana White, Elon Musk și Robert F. Kennedy Jr.
Între timp, alte mii de republicani vor aștepta la centrul de convenții din apropiere, unde Trump este așteptat să vorbească mai târziu. Trump le-a spus reporterilor că încă nu a scris un discurs pentru această ocazie.
UPDATE, ora 22:40. Soțul Kamalei Harris, previziune îndrăzneață: ”Vom câștiga alegerile”
Soțul Kamalei Harris, Doug Emhoff, a fost prezent în Michigan unde a salutat alegătorii din suburbiile din afara Detroitului și și-a exprimat optimismul că vicepreședintele Kamala Harris va câștiga cursa. ”Cred că vom câștiga aceste alegeri, vom câștiga aici, în Michigan. Și știi, în a doua zi sau cam așa ceva, vreau să mă pot uita la ea și să-i spun: Iubito, ești președintele Statelor Unite”, a spus Emhoff.
Al doilea domn al SUA, care a fost cu Harris aseară la ultimul ei miting de campanie din Philadelphia, a adăugat că ”puteți vedea bucuria” pe care soția lui o aduce campaniei sale. ”Puteți vedea emoția și acea conexiune… în aceste 15 săptămâni, Kamala Harris, soția mea, tocmai a primit acel mesaj”, a declarat acesta.
Emhoff a vizitat Whistle Stop Diner din comitatul Oakland, o zonă considerată cheie pentru o potențială victorie democrată în stat. Democrații au câștigat aici atât în 2016, cât și în 2020, în timp ce Joe Biden a câștigat cu o marjă mai mare, ajutându-l în cele din urmă să câștige suficiente voturi pentru a schimba statul în albastru.
UPDATE, ora 22:21. O secție de votare din Georgia a fost evacuată după o alertă cu bomba
O secție de votare din Georgia a fost evacuată astăzi pentru aproximativ o oră din cauza unei amenințări cu bombă. Centrul Acvatic Mountain Park, care găzduiește două dintre cele 156 de urne județene, a fost evacuat la ora 12:44, ora locală, conform Departamentului de Poliție al Județului Gwinnett.
”După ce am vorbit cu angajații și lucrătorii de la secția de votare, nu a fost observată nicio activitate suspectă, iar locația a fost redeschisă”, au declarat oficialii poliției într-o declarație pentru CNN. Un echipaj CNN a observat activitate normală la centru, care este acum redeschis. Cel mai probabil o moțiune va fi depusă la un judecător pentru a prelungi ora de votare în această locație.
UPDATE, ora 21:48. Un bărbat a fost arestat în statul Michigan după ce a amenințat că va comite un ”atac” dacă Donald Trump câștigă
Un tânăr de 25 de ani a fost arestat marți dimineață în Michigan pentru că ar fi amenințat că va comite un ”atac” dacă fostul președinte Donald Trump câștigă alegerile. Procurorii spun că Isaac Sissel a trimis o amenințare Centrului Național de Operațiuni pentru Amenințări FBI din Virginia de Vest.
În aceasta a scris: ”Voi efectua un atac împotriva murdăriei creștin-conservatoare în cazul în care Trump câștigă alegerile”. ”Am un AR15 furat și o țintă pe care refuz să o numesc, astfel încât să pot continua să scap”, a continuat. ”Fără o anumită victimă sau fără capacitatea de a găsi locul în care am ascuns arma, FBI nu poate face nimic până nu termin atacul”, a scris tânărul. Sissel își va face prima apariție la tribunalul federal în această după-amiază.
UPDATE, ora 21:18. Un bărbat a fost arestat în zona Capitoliului, cu o torță și un pistol de semnalizare
Potrivit poliției, bărbatul care avea un pistol de semnalizare și o armă de foc a fost arestat la Centrul de vizitatori al Capitoliului. Potrivit martorilor, acesta ”mirosea a combustibil, avea o o torță și un pistol cu rachete de semnalizare”, a declarat poliția.
Un oficial a declarat pentru CNN că bărbatul trecea printr-un control de securitate normal, iar ofițerii au văzut pistolul și torța. Bărbatul avea și două containere care, atunci când USCP le-a deschis, miroseau a benzină, a spus oficialul.
Individul a fost imediat încătușat. ”Ofițerii noștri tocmai au arestat un bărbat care a fost oprit în timpul procesului nostru de screening la Centrul pentru vizitatori Capitol (CVC). Bărbatul mirosea a combustibil, avea o torță și un pistol de semnalizare”, a spus USCP într-un comunicat.
UPDATE, ora 20.48. Trump va urmări rezultatele alegerilor cu prietenii și familia la Mar-a-Lago
Fostul președinte Donald Trump va urmări rezultatele alegerilor cu un mic grup care include familia și prietenii săi la stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida, au declarat mai multe surse pentru CNN.
Membrii clubului său au fost invitați la o cină în stațiune, iar Trump este probabil să se oprească și să se interacționeze cu oaspeții pe parcursul serii.
UPDATE, ora 20.30. Secretarul de stat din Georgia, rezultatele din stat, în noaptea alegerilor
Brad Raffensperger, este optimist în ceea ce privește desemnarea unui câștigător în Georgia în noaptea alegerilor. Cu peste 4 milioane de voturi anticipate deja exprimate și buletine de vot prin corespondență primite și acceptate, toate acestea trebuie să fie încărcate și înregistrate cel târziu la o oră după închiderea urnelor, a declarat Raffensperger.
Majoritatea secțiilor de votare se vor închide la ora locală 19.00, astfel încât până la ora locală 20.00 „veți avea probabil 99% din toate acestea, astfel încât veți avea o idee bună despre cum arată cursa”, a spus el. „Și apoi, toate voturile pe care le vedeți astăzi, înainte de sfârșitul nopții, le veți avea pe toate.”
Multe dintre districtele mai mici din Georgia încearcă să termine până la ora locală 22:00 sau 22:30 cel târziu. „Dar până la sfârșitul nopții, veți avea toate aceste rezultate”, a spus Raffensperger.
UPDATE, ora 20.20. Trump susține că susținătorii săi nu sunt violenți
Fostul președinte Donald Trump a declarat marți că nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență și că ar trebui să accepte rezultatele alegerilor dacă el pierde.
„Nu trebuie să le spun asta”, a spus Trump când a fost întrebat dacă le-ar spune susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență.
„Nu trebuie să le spun că nu ar trebui să existe violență. Bineînțeles că nu vor fi violențe. Susținătorii mei nu sunt oameni violenți. Nu trebuie să le spun.
Și cu siguranță nu vreau violență, dar cu siguranță nu trebuie să le spun. Aceștia sunt oameni grozavi. Sunt oameni care cred în lipsa violenței. Spre deosebire de întrebarea ta. Tu crezi în violență”, i-a spus Trump unui jurnalist.
Donald Trump nu a răspuns când a fost întrebat de CNN dacă își va declara victoria în această seară, indiferent de rezultatele oficiale.
UPDATE, ora 20.00. Georgia, amenințări cu bombă „de origine rusă”
Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, le-a declarat marți reporterilor că amenințările necredibile cu bombă care au întrerupt pentru scurt timp votarea la două secții de votare proveneau din Rusia.
„Am auzit unele amenințări care erau de origine rusă”, a declarat Raffensperger, adăugând că „în interesul siguranței publice, verificăm întotdeauna acest lucru și vom continua să fim foarte responsabili atunci când auzim despre astfel de lucruri”.
Secretarul de stat nu a detaliat cum anume au stabilit oficialii statului că amenințările cu bombă provin din Rusia.
Amenințările necredibile au dus la închiderea temporară a secțiilor de votare din Union City, chiar lângă Atlanta, potrivit poliției din Fulton County. Conform Biroului de recensământ al SUA, populația din Union City este în proporție de aproape 90% de culoare.
O declarație a FBI nu a abordat sursa amenințării. „FBI este la curent cu mai multe amenințări cu bombă care au fost făcute în statul Georgia.
Integritatea alegerilor și protejarea comunității noastre reprezintă cea mai mare prioritate a noastră, iar FBI colaborează îndeaproape cu partenerii de aplicare a legii locali și de stat pentru a răspunde amenințărilor electorale și pentru a ne proteja comunitățile în timp ce americanii își exercită dreptul la vot”, a declarat agenția într-o declarație.
Declarația precizează că biroul nu dispune de informații care să indice că amenințarea este credibilă.
„Se pare că se pregătesc de răutăți și nu vor să avem alegeri corecte, corecte și corecte”, a spus Raffensperger despre Rusia. „Orice ne poate face să ne luptăm între noi – ei pot considera asta drept o victorie.”
UPDATE, ora 19.36. Kamala Harris va aștepta rezultatele la Universitatea Howard din Washington, DC
Vicepreședinta Kamala Harris aștepta rezultatele alegerilor prezidențiale la Universitatea Howard, o universitate tradițional a studenților de culoare din Washington, DC, pe care Harris o consideră un punct de plecare în cariera sa politică.
Harris și-a detaliat decizia în cadrul emisiunii The Big Tigger Morning Show de la postul de radio V-103 din Atlanta, declarând: „Prima funcție pentru care am candidat vreodată a fost cea de reprezentant al clasei de boboci la Universitatea Howard.
Și să mă întorc în această seară la Universitatea Howard, iubita mea alma mater și să pot, sper, să recunosc această zi pentru ceea ce este, este într-adevăr un cerc complet pentru mine”.
Înainte, a mai spus Kamala Harris își va petrece ziua mobilizând alegătorii din statele oscilante prin interviuri radio înainte de a participa la o cină în familie – pe care a numit-o o tradiție.
„Și înainte de asta, am o tradiție de a lua cina cu familia mea și așa vom face. Am o mulțime de rude care stau cu noi. Iar în timpul zilei, voi vorbi toată ziua cu oamenii și le voi reaminti să iasă la vot”, a adăugat Harris.
UPDATE, ora 19.17. Oficialii din Michigan spun că am putea vedea rezultatele până miercuri la prânz
Oficialii din Michigan par optimiști că statul va avea rezultatele finale neoficiale ale alegerilor de marți până miercuri la prânz – dacă nu mai devreme – subliniind noile reguli care au permis funcționarilor să înceapă procesarea buletinelor de vot prin corespondență pe 28 octombrie.
„Anul acesta, este puțin diferit și mult mai eficient”, a declarat luni secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson, reporterilor. Funcționarii au putut începe preprocesarea și introducerea acestor buletine de vot în mașini săptămâna trecută, a adăugat ea.
„Acest lucru ne pune într-o poziție extrem de bună pentru a gestiona orice buletine de vot întârziate care sunt returnate marți sau astăzi”, a spus Benson. „Ce vreau să spun este că vom vedea cum decurg lucrurile, dar sunt foarte optimistă și sper că vom avea aceste rezultate neoficiale mai devreme decât în 2020.”
Aceasta este prima dată când Michigan va permite preprocesarea buletinelor de vot trimise prin corespondență în cadrul unor alegeri generale.
Rapiditatea rezultatelor la nivel de stat este o problemă de care republicanii au profitat. În timp ce își aduna susținătorii la ultima sa oprire de campanie în primele ore ale zilei de marți, fostul președinte Donald Trump a declarat că dorește să vadă rezultate în Michigan până la sfârșitul nopții în ziua alegerilor.
UPDATE, ora 19.00. FBI a demontat un videoclip care susține că amenințarea teroristă este ridicată la secțiile de votare
FBI a anunțat că un videoclip, care ar fi fost făcut public de birou și care susține că oamenii ar trebui să „voteze de la distanță” din cauza amenințărilor teroriste ridicate la secțiile de votare, este fals.
Potrivit FBI, în ciuda însemnelor ce sugerează că filmarea ar proveni de la autorități, instituția nu este cea care a lansat videoclipul, iar conținutul acestuia este fals.
„Acest videoclip nu este autentic și nu reprezintă cu exactitate situația actuală a amenințărilor sau siguranța secțiilor de votare”, se arată într-o declarație a reprezentanților Biroului Federal.
Un al doilea videoclip care conține un comunicat de presă fals al FBI și care susține că operatorii a cinci închisori din Arizona, Georgia și Pennsylvania au conspirat cu un partid politic și au fraudat votul deținuților este, de asemenea, fals, potrivit FBI.
„Încercările de a înșela publicul cu conținut fals despre evaluările și activitățile FBI privind amenințările au ca scop subminarea procesului nostru democratic și erodarea încrederii în sistemul electoral”, se mai arată în declarație.
UPDATE, ora 18.49. Donald Trump a votat în Palm Beach
Donald Trump și-a exprimat votul în Florida. Fostul președinte a ajuns la secția sa de votare din Palm Beach împreună cu soția sa, Melania Trump.
Fostul președinte le-a declarat reporterilor că a fost „foarte onorat” să afle că sunt cozi lungi la secțiile de votare.
Vorbind cu presa după ce a votat, Donald Trump a declarat că este „foarte încrezător” că va câștiga alegerile și că „nici măcar nu va fi un rezultat strâns”, exprimându-și în același timp frustrarea că ar putea dura ceva timp până la afișarea rezultatelor.
„Mă simt foarte încrezător. Am auzit că ne descurcăm foarte bine peste tot”, a spus Trump.
El a adăugat că aceasta a fost „cea mai bună” din cele trei campanii pe care le-a condus. „Nu va fi nici măcar un rezultat strâns”, a spus Trump. „Dar va dura mult timp până la certificare.”
Trump a continuat să se plângă de cât timp va dura numărarea rezultatelor având în vedere că „au cheltuit atâția bani pe mașini”, citând alegerile din Franța ca exemplu de alegeri rapide.
Fostul președinte a mai declarat că aceasta va fi probabil ultima sa campanie, indiferent de rezultat.
Trump a folosit în mod repetat timpul lung de așteptare pentru numărarea buletinelor de vot trimise prin poștă ca o modalitate de a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor.
Donald Trump va participa seara la un eveniment la clubul său Mar-a-Lago și este de așteptat să apară apoi la petrecerea sa electorală la centrul de convenții din apropiere.
UPDATE, ora 18.30. Rezultatele din Florida ar putea fi cunoscute miercuri, la prima oră
Potrivit secretarului de stat din Florida, Cord Byrd, până luni, 8,3 milioane de rezidenţi ai acestui stat au votat anticipat sau prin corespondență, iar marţi, până la această oră (11.30 în Florida), peste 560.000 de locuitori au votat deja. Byrd a confirmat în timpul briefing-ului de dimineață că toți cei 67 de supraveghetori electorali au raportat activităţi electorale normale și că toate secțiile de votare au fost deschise fără probleme. Rezultatele alegerilor din Florida ar trebui să fie cunoscute în miercuri dimineața foarte devreme, ora României.
Byrd a răspuns, de asemenea, la întrebări despre un incident din comitatul Miami-Dade, unde au fost găsite pe drum o urnă și o pungă cu buletine de voturi anticipate. El a explicat că a fost o eroare accidentală, din cauza buletinelor de vot care au căzut din camion, subliniind politica de toleranță zero în ceea ce privește integritatea alegerilor și a adăugat că problema a fost rezolvată rapid grație măsurilor de securitate.
În plus, el a comentat incidentul recent de la o secţie de votare din Jacksonville, unde un tânăr de 18 ani a fost arestat pentru că ameninţa cu maceta în apropierea clădirii unde se desfăşura votul. Byrd a lăudat astfel poliția din Neptune Beach, pentru gestionarea rapidă a situației.
Se așteaptă ca Florida să fie câștigată de Donald Trump, dar nu cu o marjă mare faţă de contracandidata sa, Kamala Harris.
UPDATE, ora 18.08. Dificultăţi tehnice în alegerile din Pennsylvania
În Pennsylvania, în cea de-a patra oră din ziua alegerilor, au fost semnalate probleme tehnice în comitatul Cambria. Potrivit autorităţilor locale, aparatele de vot și scanerele au început să nu mai funcționeze corect.
Dificultățile tehnice au fost confirmate și prin postări pe platforma X (fostă Twitter). Într-un comunicat, Consiliul Electoral al Comitatului Cambria a transmis că a fost despre un „eșec de software” care a împiedicat scanarea unor buletine de vot. În consecinţă, orarul de vot va fi prelungit în tot acest comitat, care este situat în apropiere de Pittsburgh.
Comisia a subliniat că alegătorii nu ar trebui să renunțe la vot și că toate buletinele de vot completate vor fi acceptate, asigurate și numărate. Probleme au fost semnalate și în Comitatul Allegheny.
O instanță din Pennsylvania a aprobat cererea funcționarilor electorali din comitatul Cambria de prelungire a programului de votare după ora locală 22.00 (03.00, ora României), după ce o defecțiune de software a perturbat scanarea buletinelor de vot. Buletinele de vot exprimate după ora locală 20.00 vor fi buletine de vot provizorii, se arată în ordinul instanței.
UPDATE, ora 17.04. Philadelphia a început numărarea voturilor prin corespondență
Philadelphia a început numărarea buletinelor de vot prin corespondență la un depozit din nord-estul orașului. Orașul și-a mutat aici sediul pentru Ziua Alegerilor după ce au avut loc demonstrații ample în fața centrului de numărare din Center City în timpul alegerilor din 2020.
Oficialii spun că rezultatele votării prin corespondență vor fi mai rapide în acest an, din cauza declinului post-Covid al votului prin corespondență și a noilor aparate care accelerează deschiderea plicurilor și scanarea buletinelor de vot.
UPDATE, ora 16.30. Vicepreşedintele lui Trump a votat în Ohio
JD Vance, vicepreședintele lui Donald Trump, tocmai a votat la o secţie de votare din oraşul Cincinnati (Ohio). “Ne așteptăm la victorie”, a spus el în fața secției de votare și a adăugat că mulți vor fi dezamăgiți în final, după numărarea voturile.
Vance le-a mulțumit cetățenilor SUA pentru voturile lor și oportunitatea pe care i-au oferit-o, de a candida la funcția de vicepreședinte.
“Putem avea o epocă de aur a prosperității”, a mai spus el, despre o potențială administrație condusă de el și Donald Trump.
UPDATE, ora 16.00. Joe Biden va urmări rezultatele alegerilor la Casei Albe
Numele președintelui Joe Biden nu va apărea marți pe buletinul de vot, dar politicianul în vârstă de 81 de ani așteaptă să vadă dacă țara îl va trimite la Casa Albă anul viitor pe predecesorul său sau pe succesorul său ales.
Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden vor urmări rezultatele alegerilor de la reședința de la Casa Albă, alături de vechi colaboratori și de personalul superior al Casei Albe, a declarat un oficial al președinției americane.
UPDATE, ora 15.45. Mai mult de 78 de milioane de persoane au votat anticipat
Peste 78 de milioane de alegători au votat anticipat – fie prin poștă, fie personal – într-un sezon de vot anticipat care a durat câteva săptămâni și care a fost definit de un proces relativ fără probleme.
Au existat incidente sporadice – de exemplu, Colorado a expus parole parțiale pentru aparatele sale electorale pe un site web de stat, iar un comitat din Pennsylvania a fost inițial lipsit de aproape 20.000 de buletine de vot prin corespondență.
Breșa din Colorado nu a pus în pericol securitatea sistemului, iar comitatul Erie, din Pennsylvania, a prelungit votul anticipat pentru mai multe zile și va avea la dispoziție buletine de vot suplimentare în ziua alegerilor.
UPDATE, ora 15.03. Predicţiile caselor de pariuri în cele şapte state cheie
Casele de pariuri și-au publicat previziunile privind modul în care statele swing ar putea vota la alegerile prezidențiale din SUA, relatează Sky News.
Până acum, peste 125 de milioane de lire sterline au fost plasate pentru o victorie a lui Donald Trump, în timp ce casele de pariuri au plasat 46 de milioane de lire sterline pentru o victorie a lui Kamala Harris.
BetFair Predicts, care folosește date live de pe piața pariurilor electorale din SUA, pentru a vizualiza și prezice șansele de victorie ale candidaților, a împărtășit ceea ce crede că se va întâmpla în șapte state cheie.
Pennsylvania – victoria lui Trump
Harris – 5/4 (48%)
Trump – 8/11 (52%)
Arizona – victoria lui Trump
Harris – 100/30 (27%)
Trump – 2/7 (73%)
Georgia – victoria lui Trump
Harris – 7/4 (36%)
Trump – 4/7 (64%)
Michigan – victoria lui Harris
Harris – 8/15 (63%)
Trump – 15/8 (37%)
Nevada – victoria lui Trump
Harris – 5/4 (42%)
Trump – 4/5 (58%)
Carolina de Nord – victoria lui Trump
Harris – 15/8 (37%)
Trump – 8/15 (63%)
Wisconsin – victoria lui Harris
Harris – 8/11 (59%)
Trump – 5/4 (41%)
BetFair Predicts prezice rezultatele finale astfel:
– Donald Trump 4/6 (șansă 60%)
– Kamala Harris 6/4 (șansă 40%)
UPDATE, ora 14.36. Rusia neagă orice amestec în alegerile americane
Oficialii serviciilor secrete americane spun că Rusia încearcă să afecteze încrederea în alegeri și să submineze campania vicepreședintelui Kamala Harris.
Dar, marți, la Moscova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a afirmat că Rusiei „nu-i pasă” cine câștigă președinția din cauza „unui consens bipartizan în Statele Unite privind confruntarea cu țara noastră”.
Declarația a subliniat schimbarea de ton a Moscovei față de 2016, când oficialii ruși îl încurajau deschis pe Donald Trump.
UPDATE, ora 14.15. Se votează deja în 11 dintre statele americane
S-au deschis secțiile din Ohio, Virginia de Vest și Carolina de Nord, ceea ce înseamnă că alegătorii votează deja în 11 state americane. De asemenea, reporterii aflaţi la faţa locului transmit că s-au format deja cozi în fața secțiilor de votare din Philadelphia (Pennsylvania).
Consilierii de top ai lui Donald Trump, care spun că sunt “prudent-optimiști” în ceea ce privește rezultatele, cred că succesul sau eșecul lor în aceste ultime ore va depinde de un singur lucru: prezența la vot.
“Credem că acum suntem într-o poziție în care Trump ar trebui să câștige dacă oamenii despre care credem că îl vor vota chiar merg la urne. Este doar o chestiune de a face acest lucru. Este aproape. Este foarte aproape”, a spus unul dintre înalţii oficiali ai lui Trump, pentru CNN. “Știu că par banal vorbind de această prezență la vot, dar la sfârșitul zilei, la asta se rezumă totul și pe asta ne concentrăm acum”.
Consilierii Trump cred că acesta este cel mai bun ciclu electoral pe care l-a avut Trump până acum, mai ales când compară sondajele de opinie cu cele din 2016 și 2020.
UPDATE, ora 13.45. Oficialii electorali americani îndeamnă alegătorii să nu se lase induși în eroare de teoriile conspirației
Alegătorii americani se îndreaptă marți spre urne pentru a alege următorii lideri ai țării. Însă afirmațiile false privind frauda electorală în 2020 și acuzațiile repetate de fraudă ale fostului președinte Donald Trump înseamnă că totul, de la eligibilitatea electorilor la probleme logistice precum cozile lungi, funcționalitatea buletinelor de vot și numărarea voturilor, va fi analizat îndeaproape, în special în statele-cheie.
Oficialii electorali din SUA – în special din statele-cheie – s-au angajat să susțină integritatea votului și au îndemnat alegătorii să nu se lase induși în eroare de teoriile conspirației.
„Aici, în Georgia, este ușor să votezi și greu să trișezi”, a declarat luni secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger. „Sistemele noastre sunt sigure și oamenii noștri sunt pregătiți.”
Alegerile din 2024 au făcut deja obiectul unor acuzații din partea lui Trump și a altor republicani că votul este „fraudat”. Trump a făcut afirmații false repetate potrivit cărora democrații trișează în alegeri și a răstălmăcit probleme izolate cu votul într-un efort de a-și pregăti susținătorii să creadă că alegerile nu sunt legitime dacă pierde.
UPDATE, ora 13.33. Ultimele mesaje de campanie ale celor doi candidați
Noaptea trecută, candidații prezidențiali și-au susținut ultimele discursuri în fața potențialilor alegători din statele cheie.
În ultimul miting al fostului președinte Donald Trump, acesta a susținut că adevăratul său adversar nu este vicepreședintele Kamala Harris, ci „sistemul democrat malefic”.
Harris, în schimb, nu l-a menționat pe Trump, dar și-a încheiat campania de 107 zile cu promisiunea de a „întoarce foaia după un deceniu de politică care a fost condusă de frică și dezbinare”.
Lady Gaga a cântat la ultimul miting al lui Harris „God Bless America”. Oprah Winfrey a urcat, de asemenea, pe scenă cu 10 alegători care au votat pentru prima dată și cu un avertisment dur: „Dacă nu ne prezentăm mâine, este foarte posibil să nu mai avem ocazia să votăm vreodată”.
Donald Trump și-a încheiat campania în Michigan, același loc în care a încheiat cele trei campanii prezidențiale anterioare. El a repetat multe dintre promisiunile sale de campanie, cum ar fi promisiunea de a impune taxe mari la import și de a lua măsuri drastice împotriva imigrației ilegale, și și-a adus copiii pe scenă alături de el.
UPDATE, ora 13.00. Harris și Trump, la egalitate în Dixville Notch, prima localitate în care votul s-a încheiat
Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump sunt la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, în orășelul Dixville Notch din New Hampshire, dând startul zilei alegerilor într-una dintre primele localități din țară care și-a declarat preferințele prezidențiale. Au participat patru republicani și doi alegători care nu și-a declarat afilierea politică.
Localitatea situată de-a lungul graniței dintre SUA și Canada, în extremitatea nordică a statului New Hampshire, și-a deschis și închis urnele de vot imediat după miezul nopții ET (07:00, ora României), conform unei tradiții care datează din 1960, relatează CNN.
UPDATE, ora 12.30. Statele care ar putea determina cine câștigă alegerile
Șapte state ar putea fi câștigate de oricare dintre candidați. Ca urmare, echipele de campanie și-au concentrat energia în aceste zone.
Trei state cheie în Midwest, adică „zidul albastru ” – Acestea sunt statele cu multe unități de producție și cu multe sindicate Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Erau mai degrabă democrate, dar opțiunile electorale s-au schimbat în ultimii ani, pe măsură ce populația lor s-a schimbat și fostul președinte Donald Trump a apelat la alegătorii albi fără studii superioare.
Când Trump a câștigat Casa Albă în 2016, le-a câștigat pe toate trei. Când președintele Joe Biden a câștigat în 2020, a câștigat toate trei statele. Dacă vicepreședintele Kamala Harris le câștigă pe toate trei în acest an, ea va avea probabil numărul de electori necesari pentru a deveni președinte.
Statele din „zidul albastru” votează de obicei în același fel. Ultima dată când nu au votat toate pentru același candidat a fost în 1988 – un an în care California era roșie și Virginia de Vest era albastră. În cele opt alegeri de după 1988, singura dată când statele zidului albastru au mers către un republican a fost în 2016, când au fost câștigate de Trump.
Cele 4 state cheie din Sun Belt – Aceste state cu populație în creștere includ Arizona și Nevada în vest și Carolina de Nord și Georgia în est. Arizona, Georgia și Carolina de Nord obișnuiau să fie republicane. Trump a câștigat Carolina de Nord de două ori, dar marjele au fost strânse în 2020.
Ultimul democrat care a câștigat acolo a fost Barack Obama în 2008. Biden a fost primul democrat care a câștigat Georgia de la Bill Clinton în 1992 și Arizona de la Clinton în 1996.
Alegeri președinte SUA 2024. Ghid complet și rezultate oficiale. Cine este noul președinte
Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 5 noiembrie. O particularitate a prezidențialelor americane este aceea că este posibil ca un candidat să nu fie câștigătorul deși obține cele mai multe voturi.
În 2016, Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton deși a obținut cu aproape trei milioane mai puține voturi decât contracandidata sa. În 2000, George W. Bush l-a învins pe Al Gore, chiar dacă candidatul democrat a câștigat votul popular cu peste o jumătate de milion de voturi.
Doar alți trei președinți au fost aleși fără a câștiga votul popular, toți în secolul al XIX-lea. Acest lucru se datorează faptului că președintele nu este ales în mod direct de către alegători, ci de către o entitate numită colegiu electoral.
Cum este ales, de fapt, președintele Statelor Unite ale Americii
Când americanii vor merge la urne la alegerile prezidențiale din noiembrie, majoritatea dintre ei vor vota fie pentru democrata Kamala Harris, fie pentru republicanul Donald Trump. Dar aceste voturi nu determină în mod direct cine câștigă. În loc de o cursă națională, este o cursă stat cu stat.
Câștigarea unuia dintre cele 50 de state înseamnă că acel candidat primește toate așa-numitele voturi ale colegiului electoral. Există 538 de voturi ale colegiului electoral în total.
Un candidat trebuie să obțină majoritatea voturilor – 270 sau mai mult – pentru a câștiga președinția. Partenerul său de candidatură devine vicepreședintele SUA.
Ce rol joacă Facebook, Twitter și Tik Tok în alegerile SUA 2024
În timp ce sistemul politic fracturat al Statelor Unite se pregătește pentru alegeri tensionate, companiile de social media ar putea să nu fie pregătite pentru o avalanșă de zvonuri virale și minciuni care ar putea perturba procesul de votare.
Aceste companii de tehnologie se confruntă cu o serie de probleme majore într-un moment în care încrederea în alegeri și în informațiile pe care oamenii le găsesc pe social media este scăzută. În același timp, potențialul politicienilor și al susținătorilor lor de a folosi social media pentru a răspândi informații false este ridicat.
Convingerea că alegerile din 2020 au fost furate a crescut de fapt, mai mult de o treime dintre americani afirmând că nu cred că Joe Biden a câștigat în mod legitim președinția, arată sondajele recente. Campania continuă de dezinformare a lui Donald Trump și a aliaților săi, răspândită în mare parte pe platformele de social media, atât de mainstream, cât și de dreapta, a contribuit la întărirea neîncrederii în corectitudinea alegerilor.
Cine este, de fapt, Donald Trump. Ce șanse are să revină în funcția de președinte al SUA
Republicanul Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, candidează din nou pentru Casa Albă. Mulți nu au luat în serios prima candidatură a lui Trump la președinție. Era, la urma urmei, cunoscut mai ales ca om de afaceri și star de reality TV. Dar, în ciuda tuturor probabilităților, el a învins-o pe democrata Hillary Clinton, fost secretar de stat al SUA și soția fostului președinte Bill Clinton.
Primul său mandat s-a încheiat cu violențe atunci când a făcut afirmații nefondate că a pierdut alegerile pe nedrept. Susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA după ce a ținut un discurs în centrul Washington DC. Revolta i-a pus în pericol pe parlamentari și pe propriul său vicepreședinte.
Acum Trump candidează din nou, pentru a treia oară. Au trecut peste 100 de ani de când un președinte învins nu a mai câștigat realegerea. Dacă o va învinge pe Kamala Harris, va intra în istorie și ca cel mai vârstnic președinte, având 82 de ani la sfârșitul mandatului său.
Cine este, de fapt, Kamala Harris. Șansele să fie numită prima femeie președinte
Kamala Harris, 59 de ani, ar putea deveni prima femeie președinte al SUA. Harris a fost partenera de candidatură a lui Joe Biden în 2020, când acesta l-a învins pe Trump în urma unei campanii electorale acerbe. Ea a devenit primul vicepreședinte de culoare și prima femeie în această funcție.
Circumstanțe unice au propulsat-o pe Harris în competiția prezidențială din acest an. Biden s-a retras în iulie și a susținut-o pe adjuncta sa să preia conducerea, oferindu-i o șansă neașteptată la Casa Albă.
Nu au existat contracandidați democrați, astfel încât ceea ce reprezintă de obicei o campanie de 12 până la 18 luni, cu rivali de partid într-o luptă epuizantă pentru nominalizare, a fost comprimată în cazul ei în mai puțin de patru luni.
Harris a mai încercat o dată să devină candidat la președinție. În 2019, ea a înfruntat aproape o duzină de rivali democrați pentru a deveni candidatul partidului la Casa Albă, dar a renunțat înainte de primele alegeri primare, după o campanie lipsită de strălucire.
Sondaje de ultimă oră. Cine conduce cursa pentru Casa Albă?
Harris a avut un mic avans față de Trump în media sondajelor naționale de când a intrat în cursă la sfârșitul lunii iulie și rămâne în frunte, potrivit celor mai recente sondaje citate de BBC. Kamala Harris a înregistrat o creștere în sondaje în primele câteva săptămâni ale campaniei sale, ajungând să aibă un avans de aproape patru puncte procentuale spre sfârșitul lunii august.
Ce spun ultimele sondaje înainte de deschiderea urnelor pentru alegerile prezidențiale din SUA
Sondajele la nivel național au fost relativ stabile în septembrie și la începutul lunii octombrie, dar rezultatele s-au apropiat în ultimele două săptămâni.
În sondajele din statele care ar putea înclina cursa către unul sau altul dintre candidați, avansurile sunt atât de mici încât este imposibil să știm cine este cu adevărat în frunte.
În Arizona, Georgia și Carolina de Nord, conducerea s-a schimbat de câteva ori de la începutul lunii august, dar Trump are un avans mic în toate statele în acest moment. Situația este similară în Nevada, însă Harris este candidatul care are un ușor avans.
În celelalte trei state – Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – Harris a condus de la începutul lunii august, uneori cu două sau trei puncte, dar sondajele s-au strâns semnificativ, iar Trump are acum un avans foarte mic în Pennsylvania.
Toate aceste trei state au fost bastioane democrate înainte ca Trump să le facă roșii în drumul său spre câștigarea președinției în 2016 Biden le-a recucerit din nou în 2020, iar dacă Harris poate face același lucru, atunci va fi pe cale să câștige alegerile
Un semn al modului în care cursa s-a schimbat de când Harris a devenit candidatul democrat, în ziua în care Biden a părăsit cursa, acesta era în urma lui Trump cu aproape cinci puncte procentuale în medie în cele șapte state care pot influența decisiv votul.
În Pennsylvania, Biden era în urmă cu aproape 4,5 puncte procentuale atunci când a renunțat. Acesta este un stat-cheie pentru ambele campanii, deoarece are cel mai mare număr de voturi electorale dintre cele șapte și, prin urmare, câștigarea lui facilitează atingerea celor 270 de voturi necesare
Cum influențează sondajele cursa prezidențială din SUA?
În timp ce sondajele naționale sunt un ghid util cu privire la cât de popular este un candidat în întreaga țară, acestea nu reprezintă cea mai bună modalitate de a prezice rezultatul alegerilor.
Acest lucru se datorează faptului că SUA utilizează un sistem de colegiu electoral, în care fiecare stat primește un număr de voturi aproximativ proporțional cu mărimea populației sale. Un total de 538 de voturi din colegiul electoral sunt puse în joc, astfel încât un candidat trebuie să obțină 270 de voturi pentru a câștiga.
Există 50 de state în SUA, dar, deoarece majoritatea acestora votează aproape întotdeauna pentru același partid, în realitate există doar câteva state în care ambii candidați au șanse de câștig. Acestea sunt locurile în care alegerile vor fi câștigate și pierdute și sunt cunoscute sub numele de „state de luptă” (battleground states) sau „swing states”.
Rezultate în timp real din principalele state americane
Pe măsură ce secțiile de votare se vor închide, principalele mijloace media din SUA și nu numai vor începe să prezinte rezultatele parțiale ale alegerilor, în timp real.
În câteva ore de la închiderea primelor secții de votare, la miezul nopții, ora României, rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024 și ale altor competiții electorale ar trebui să sosească din majoritatea zonelor.
Cele mai timpurii rezultate din majoritatea statelor sunt raportate de secțiile de votare locale imediat după închiderea urnelor. Fiecare stat are reguli diferite privind modul în care funcționarii procesează și numără buletinele de vot, iar aceste reguli determină rapiditatea cu care sunt publicate rezultatele.
În 2020, un aflux de buletine de vot trimise prin poștă și de voturi anticipate din cauza pandemiei a cauzat încetiniri majore în numărarea voturilor și raportarea rezultatelor alegerilor. A fost nevoie de patru zile pentru a se număra suficiente voturi pentru ca birourile de decizie majore să anunțe președinția pentru Joe Biden.
Nu se așteaptă ca numărarea voturilor să fie la fel de lentă ca data trecută, dar există șansa să nu cunoaștem rezultatul cursei prezidențiale – și posibil chiar ce partid va avea controlul asupra Congresului – în seara alegerilor.
Cum să urmărești live alegerile prezidențiale din SUA 2024
Alegerile prezidențiale vor ocupa cea mai mare parte a programului televiziunilor americane. Principalele canale TV unde pot fi urmărite alegerile prezidențiale din SUA, dar și dezbaterile live sunt NBC News, ABC, BBC News, FOX News, CNN, CBS și The CW. De asemenea principalele publicații din SUA vor transmite ziua alegerilor live și pe paginile de internet.
În România, evenimentul va fi transmis de principalele televiziuni de știri, dar și de radiouri precum Europa FM sau Digi FM.
Alegerile americane or fi comentate, ca de fiecare dată, și de utilizatorii rețelelor sociale. În urmă cu patru ani, cea mai intensă activitate s-a înregistrat pe fostul Twitter, actualul X.com.
Câți americani au votat până acum și când vom afla numele câștigătorului
Peste 55 de milioane de persoane au votat fie personal, fie prin corespondență în timpul votului anticipat, potrivit unor cifre recente, influențând competiția prezidențială și celelalte competiții electorale de pe buletinele de vot înainte de ziua alegerilor din 5 noiembrie, scrie CBS News.
Datele compilate de Laboratorul electoral al Universității din Florida arată că peste 29 de milioane de voturi anticipate au fost exprimate personal la secțiile de votare, iar alte 25,9 milioane de buletine de vot prin corespondență au fost trimise de alegători. Au fost solicitate peste 65,6 milioane de buletine de vot prin corespondență.
Printre cei care au votat deja se numără președintele Biden, care a votat personal luni în apropiere de Wilmington, Delaware, și candidatul democrat la vicepreședinție Tim Walz, care a votat alături de soția și fiul său în St. Paul, Minnesota, săptămâna trecută. Alegerile generale din 2024 au marcat prima dată când a votat Gus Walz, fiul guvernatorului, care a împlinit recent 18 ani.
De obicei, câștigătorul este declarat în seara alegerilor, dar în 2020 a fost nevoie de câteva zile pentru numărarea tuturor voturilor.
Perioada de după alegeri este cunoscută sub numele de tranziție, dacă există o schimbare de președinte. Aceasta oferă timp noii administrații să numească miniștrii cabinetului și să facă planuri pentru noul mandat.
Președintele depune oficial jurământul în ianuarie, în cadrul unei ceremonii cunoscute sub numele de inaugurare, care are loc pe treptele clădirii Capitoliului din Washington DC.
Impactul rezultatului alegerilor SUA 2024 asupra relațiilor internaționale
Alegerea de către americani a vicepreședintei Kamala Harris sau a fostului președinte Donald Trump este o decizie care va avea consecințe la nivel mondial, scrie The New York Times.
Israel
Israelienii ar vota, dacă ar putea, în majoritate pentru Trump, arată foarte clar sondajele. Dar, mai precizează sursa citată, imprevizibilitatea fostului președinte l-r putea face pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să simtă că poate profita mai mult de o administrație Harris.
Rusia și Ucraina
Dacă vorbim despre Rusia și Ucraina, acesta este un scrutin extrem de important pentru ambele țări. Unii ucraineni se tem că Trump va încerca să forțeze un acord de pace rapid care să fie favorabil Rusiei. Dar se tem, de asemenea, că sprijinul american pentru Ucraina ar putea scădea sub o președinție Harris.
De cealaltă parte, în Rusia, președintele Vladimir Putin vede o diferență mult mai mică între Trump și Harris în ceea ce privește Ucraina. El crede că angajamentul Americii față de Kiev va scădea în cele din urmă, indiferent de rezultatul alegerilor.
China
Oamenii sunt împărțiți cu privire la candidatul care ar fi mai bun pentru China. Compromisul se concentrează pe două aspecte: taxarea importurilor și Taiwanul.
Oficialii economici chinezi sunt foarte conștienți de faptul că Trump a cerut aplicarea unor taxe generale la exporturile Chinei, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare serioasă la adresa economiei chineze.
Între timp, lumea politicii externe chineze vede avantaje în câștigarea alegerilor de către Trump. Fostul președinte este mult mai puțin angajat în construirea și menținerea alianțelor internaționale. De asemenea, Trump s-a arătat mult mai puțin interesat de apărarea Taiwanului.
Europa și NATO
Pentru Europa, aceste alegeri americane reprezintă sfârșitul unei ere, indiferent de rezultat. Majoritatea liderilor vest-europeni sunt profund îngrijorați de o victorie a lui Donald Trump.
Planul său de a impune taxe de 20% pentru tot ceea ce se vinde în America, inclusiv pentru exporturile europene, ar putea însemna un dezastru pentru economia Europei.
Și, desigur, Trump a vorbit în mod repetat despre părăsirea NATO. Chiar dacă Statele Unite nu părăsesc oficial NATO, Trump ar putea submina în mod fatal credibilitatea alianței dacă va spune: „Nu mă voi duce să lupt pentru o mică țară europeană”.
Dacă Harris câștigă, există sentimentul că și ea va fi preocupată acasă și mai preocupată de China și se va aștepta ca europenii să facă mai mult pentru ei înșiși.