Pensionarii care consideră că anumite perioade de muncă nu au fost luate în calcul în dosarul lor de pensie pot solicita documentele necesare de la Arhivele Naționale sau de la foștii angajatori. Este important de menționat că doar veniturile nepermanente, precum primele, sporurile, orele suplimentare sau cele lucrate noaptea și în weekend, sunt luate în considerare în acest proces.
Termenul limită pentru mica recalculare
Procesul de recalculare este programat să se finalizeze în primăvara anului 2025. Până atunci, pensionarii trebuie să prezinte documentele necesare la Casele de Pensii pentru a beneficia de recalculare.
Până acum, pensionarii s-au confruntat cu taxe ridicate impuse de firmele de arhivare, unii fiind nevoiți să plătească sume de până la 3.000 de lei pentru o simplă adeverință. Potrivit Newsweek, însă, recent statul a propus măsuri care să reducă această povară financiară pentru pensionarii cu venituri mici.
Noile prevederi
– Pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei vor beneficia de gratuitate totală pentru obținerea adeverințelor necesare. Costurile vor fi decontate integral de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile județene.
– Pensionarii cu pensii cuprinse între 3.001 și 6.000 de lei vor plăti doar jumătate din costurile aferente adeverințelor.
Această inițiativă, adoptată tacit de Senat, urmează să fie analizată de Camera Deputaților, care este for decizional.
Ce se întâmplă în lipsa adeverințelor?
Sporurile, primele și alte venituri nepermanente care nu sunt susținute de documente corespunzătoare nu vor putea fi luate în calcul în cadrul micii recalculări. Prin urmare, obținerea acestor adeverințe este esențială pentru pensionari.