Doliu în lumea muzicii populare. Un nume răsunător și apreciat pentru talentul său s-a stins din viață. Este vorba despre violonistul Alexandru Ciurcui, care făcea parte din Taraful Soporu de Câmpie, grup muzical înființat chiar de către tatăl acestuia în urmă cu ani buni.
A murit faimosul violonist Alexandru Ciurcui
Alexandru Ciurcui a lăsat în urmă o durere imensă. Acesta nu era cunoscut doar pentru talentul său în zona folclorului, ci și pentru cântecele, dar și jocurile pe care le susținea în zona Câmpiei Transilvaniei. Mai mult de atât, regretatul violonist a colaborat de-a lungul vieții sale și cu mai multe instituții de cultură din județul Cluj.
Artistul s-a implicat activ astfel încât și tinerii să aibă ce învăța mai departe, iar experiența sa a ajuns și la cei care au vrut să studieze în acest domeniu, iar pierderea lui este cu adevărat una dureroasă. De asemenea, Alexandru Ciurcui a fost numit de către Ministerul Culturii ”Tezaur uman viu”, în anul 2015.
La acel moment, Ministerul Culturii din România aprecia interpretările sale, dar și pregătirea de care acesta a dat dovadă, iar acest lucru este confirmat și de către postările dureroase de pe conturile de socializare.
Alexandru Ciurcui, un reprezentant ”al spiritului românesc din Câmpia Transilvania”
Anunțul morții sale a fost făcut public de artistul Alexandru Pugna. Acesta îl descrie pe faimosul violonist ca fiind unul dintre cei mai valoroși reprezentați ”ai spiritului românesc din Câmpia Transilvania”.
De asemenea, artistul susține că l-a admirat întotdeauna atât pe Alexandru Ciurcui cât și pe tatăl acestuia, care a și format Taraful Sporu de Câmpie, care iată că a rezistat decenii întregi, fiind apreciat de publicul larg.
”Din păcate, pleacă acești oameni care au fost adevărați depozitari de valori extraordinare, zămislite de sufletul țăranului român. Alexandru Ciurcui, Șandorică, așa cum era cunoscut, a fost unul dintre cei mai valoroși reprezentanți ai spiritului românesc din Câmpia Transilvană, a jocurilor, a cântecelor, a tot ceea ce a creeat frumos satul Transilvan de altă dată”, se arată în postarea artistului.
În aceeași postare, Alexandru Punga a vorbit și despre momentul în care a avut ocazia să îl cunoască mai bine pe regretatul artist. S-a întâmplat la aniversarea de 25 de ani de căsnicie a sa și a soției sale, iar Alexandru Ciurcui și taraful său au fost invitați atunci să cânte.
Cei doi au vorbit la acel moment, iar la final Alexandru Punga și-a dat seama de harul pe care artistul îl avea. De asemenea, pe lângă talentul său în domeniul muzica, acesta era și un om sufletist, mai spune artistul în postarea sa.
Amintim că în urmă cu doar câteva zile, un alt nume răsunător din muzica populară s-a stins din viață. Este vorba despre cântăreața Simona Maria Teodorescu, care mai era supranumită și ”Privighetoarea Banatului”, datorită vocii sale inconfundabile.