Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a arătat luni seară, la Antena 3 CNN, că există în România o zonă care prezintă potenţial seismic ridicat.
Întrebat dacă avem în ţara noastră localități construite chiar pe falie seismică, profesorul a spus că „sunt multe falii și în România”.
Mircea Radulian declară că faliile seismice din ţara noastră sunt mai puțin periculoase decât cele din Turcia.
„O falie trece chiar prin zona barajului de pe Argeș și aia e o zonă seismică, zona Făgăraş”, a mai spus Radulian.
Potrivit acestuia, barajul Vidraru este construit foarte aproape de o falie seismică şi asta poate să fie o problemă la un viitor cutremur.
„Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6, deci totuși mari pentru România”, a declarat profesorul Mircea Radulian.
Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,2 s-a produs, luni, la ora locală 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 16,5 kilometri şi a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova, 145 km vest de Piteşti, 158 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca şi 206 km vest de Braşov.
Cutremurul a fost urmat, până acum, de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter.
Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter.