Cum putem afla la ce perioada apar cutremurele în România?
La ce perioadă apar cutremurele în România
Conform seismologilor, cutremurele cu o magnitudine de peste 7 grade Richter, sunt în medie 2 pe secol. Aceste cutremure nu apar regulat la timp ci mai degrabă grupate.
Conform hotnews.ro, cea mai veche informație despre un cutremur care s-a produs pe teritoriul actual al României este din anul 455, iar cel mai vechi cutremur cu o dată certă este cel din august 1471.
Totodată, există și referințe cu privire la tsunami-uri provocate de cutremure în Marea Neagră.
Datele istorice arată că se produc în medie cutremure cu o magnitudine de 7 grade Richter odată la 33 de ani, în timp ce unul cu o magnitudine de peste 7,5 grade odată la 80 de ani.
Seisme cu o magnitudine de peste 7,5 s-au produs în anii 1196 și în 1446, iar cel mai mare cutremur s-a produs în perioada medievală s-a produs pe 19 august 1471, care a produs alunecări de teren și prăbușirea multor case, în timpul domniei lui Ștefan Cel Mare.
Cel mai mare cutremur din secolul XX a fost cel din 1940, cu o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter și a avut efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei.
Cutremurul din 4 martie 1977 este cel despre care s-a vorbit cel mai mult în ultimele decenii, pentru ca nici un alt cutremur nu a mai afectat România în ultimii 45 de ani. Acesta s-a produs la ora 21:21, la o adâncime de 94 de km, iar magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter. A fost declarat cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul României, cu peste 1500 de morți și 1.100 de răniți.
Semne care pot anunța un cutremur de intensitate mare
Cutremurele din ultima perioadă nu au produs pagube, dare este important să știm că exista anumite semne care pot prevesti din timp un seism.
Specialistul în cercetarea seismelor, Generalul Emil Străinu, este cel care a descoperi șase indicatori care prevestesc cutremurele cu 24 de ore înainte de a se produce.
Primul semn este apariția unor nori de tip panglică, paraleli, care reprezintă materializarea schimbului energetic între pământ și atmosferă, care precede descărcarea de energie seismică.
Al doilea semn important constă în modificarea nivelului apei din fântâni, care, înainte de producerea unui seism, scade sau crește foarte mult.
Al treilea indicator îl reprezintă schimbările comportamentale ale animalelor de companie, care devin foarte nervoase și agitate.
Un alt indiciu este acela că, în zona care urmează să fie lovită de un seism se constată creșterea unor paraziți electrici la recepțiile de telefonie mobilă, televiziune sau radio.
Generalul a declarat că cel de-al cincilea semn constă în apariția, în zona seismică, a unor lumini sau descărcări electrice care sunt date de scăpările energetice ale scoarței terestre spre atmosferă.
Ultimul semn se referă la animalele de pământ precum șerpii sau șobolani, care, înainte de producerea unui cutremur, vor ieși din ascunzișuri și vor fi vizibile pe pământ.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi, comportamentul oamenilor se schimbă, de asemenea, înainte de producerea unui seism, devenind agitați și nervoși fără motiv.