• Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US

Asta mai lipsea. Decizia Iranului

23 iunie 2025

Cutremur în România, luni, 23 iunie 2025. Cel mai puternic seism din această lună

23 iunie 2025

România, lovită de fenomene meteo extreme: caniculă și furtuni puternice. Alerte cod galben de la ANM

17 iunie 2025

Vestea asteptata de romani a venit. In sfarsit, dupa numeroase critici, Nicusor Dan a luat DECIZIA. Presedintele il va nominaliza ca premier miercuri

17 iunie 2025
Facebook Instagram
MGnews
luni, 23 iunie
Facebook Instagram
MGnews
Facebook Twitter Instagram
Prima pagină » Liber pentru angajați de ziua de naștere, atât la stat, cât și la privat. În ce condiții ar putea fi implementată această măsură
Actualitate

Liber pentru angajați de ziua de naștere, atât la stat, cât și la privat. În ce condiții ar putea fi implementată această măsură

Petrut AlexBy Petrut Alex7 februarie 2023Niciun comentariu3 Mins Read
Facebook WhatsApp Telegram LinkedIn Twitter Email Pinterest Tumblr VKontakte
Share
Facebook WhatsApp
La Senat a fost depus un proiect de lege prin care angajații ar putea să primească o zi liberă, cu ocazia zilei lor de naștere.

Proiectul de lege prin care s-ar putea institui o nouă zi liberă plătită pentru angajați îi aparține liderului de grup senatorial al PNL, Daniel Fenechiu, proiectul fiind semnat de mai mulți colegi de-ai săi liberali.

Ziua liberă se va acorda și la stat, și la privat

„Din punctul meu de vedere, în centrul preocupării de legiferare, de dezvoltare și îmbunătățire a raporturilor juridice și a relațiilor sociale reglementate legislativ, trebuie să stea Omul. Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea”, scrie Daniel Fenechiu în expunerea de motive a proiectului de lege.

În esență, proiectul său este o modificare a Codului Muncii în care este adăugat un paragraf nou la articolul care reglementează dreptul la concediu anual plătit. În cazul adoptării legii, aceasta se va aplica tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat. De asemenea, ziua liberă se va acorda, în afara zilelor de concediu la care un angajat are dreptul.

Fenechiu invocă mai multe considerente în favoarea inițiativei sale legislative. În primul rând, ar contribui nivelul de motivare al angajaților cu impact pozitiv asupra eficienței lor la locul de muncă. În al doilea rând, există un avantaj economic îndeosebi pentru sectorul turismului.

„Predictibilitatea oferită salariatului prin a cunoaște faptul că va avea o zi liberă de ziua lui de naștere, dacă aceasta va fi, de exemplu, în ziua premergătoare sau imediat următoare de repaus săptămânal, îi poate oferi posibilitatea de a achiziționa servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate. Prin cheltuielile astfel făcute – avem în vedere aici cele pentru transport, servicii de alimentație publice, intrări la obiective turistice, muzee etc. – este clar că se va contribui la încasările, din taxe și impozite, la bugetul de stat ori cel local”, prevede documentul citat.

Etapele adoptării proiectului de lege

În fine, senatorul PNL invocă datele oferite de Eurostat aferente anului 2020 din care reiese că angajații din România lucrează cel mai mare număr de ore în fiecare săptămână din întreaga Uniunea Europeană, adică 40,4. Pe locul 2 în acest clasament sunt bulgarii, cu o medie de 40,2 ore săptămânal. Următorul loc este ocupat, la egalitate, de către Cipru, Croația și Polonia, unde angajații lucrează 39,5 ore pe săptămână.

Și alte state central-europene au o medie ridicată a orelor lucrate săptămânal. În Cehia, Slovacia și Ungaria media este de 39,3 ore. La polul opus, se află state aflate în vestul continentului: Olanda – 29,5 ore/ săptămână, Danemarca – 32,7 ore/ săptămână și Germania – 34,3 ore/ săptămână.

Inițiatorul a cerut Biroului Permanent al Senatului ca proiectul să fie discutat în procedură de urgență. După ce va primi raportul în Comisia de muncă, proiectul va fi supus votului în plenul Senatului pentru ca apoi să fie trimis la Camera Deputaților, care este forul decizional. Teoretic, există posibilitatea ca legea să fie adoptată în ambele Camere până la finele acestei sesiuni parlamentare sau până la sfârșitul anului.

Proiectul are șanse reale să fie adoptat ținând seama că semnatarii săi sunt membri ai unuia dintre partidele de guvernământ, iar cel care a redactat proiectul este chiar liderul grupului senatorial al PNL.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Reddit VKontakte Telegram WhatsApp
Petrut Alex

Alex Petrut este  in prezent este redactor al publicației Mgnews.ro.de 2 ani. Mihai are 31 de ani și e absolvent a Facultății de Stiinte Aplicate. Îi plac foarte mult filmele si cărțile sci-fi/horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membru fondator a „Teatrului Gimly".

Related Posts

Asta mai lipsea. Decizia Iranului

23 iunie 2025

Ce este gustul umami și de ce Mihaela Bilic îl recomandă? Descoperă alimentele care îl conțin și beneficiile surprinzătoare pentru sănătatea ta

23 iunie 2025

Cutremur în România, luni, 23 iunie 2025. Cel mai puternic seism din această lună

23 iunie 2025

Caprifoiul sau mana Maicii Domnului, planta care vindeca multe boli. Cum sa o folosesti ca sa fii mereu sanatos

18 iunie 2025
Add A Comment

Comments are closed.

Articole recente

Mihai Leu, internat în stare gravă la Terapie Intensivă: ”Era în comă indusă. A avut o hemoragie”

23 iunie 2025

De râsul curcilor! Andreea Bostănică a mințit cu notele de la BAC. Ce rezultate a obținut, de fapt, Regina Tik Tok-ului

23 iunie 2025

Încă un caz șocant! Daiana Nicolae, o tânără de 22 de ani, mamă a două fetițe, a fost sechestrată și tunsă în pădure de fostul iubit: „M-a lovit în burtă, în față, a încercat să-mi scoată ochi. Îmi spunea că o să mă omoare”

23 iunie 2025

Marius Coman, antrenorul echipei de baschet de copii din Oradea care a murit în accidentul de pe Autostrada Soarelui, avea doar 23 de ani. Era campion naţional cu CSM U14 (FOTO)

23 iunie 2025

Horoscop decembrie 2024. Astrologii anunta victorii mari pentru patru zodii in prima luna de iarna

8 noiembrie 2024

Mesajul astrelor pentru zodii, joi, 21 martie 2024. Berbecii își asumă angajamente pe termen lung

21 martie 2024

Horoscop 29 decembrie. Vărsătorii pornesc un proiect pe cont propriu

29 decembrie 2023

Mihai Voropchievici, horoscop RUNE pana pe 7 mai 2023

3 mai 2023

Sfatul zilei pentru miercuri, 19 iulie 2023. Ghinion pentru Raci, bani pentru Vărsători

18 iulie 2023

Horoscop 15 aprilie 2024

15 aprilie 2024

Capcana uriașă din spatele aplicațiilor BCR, BRD, Banca Transilvania sau CEC Bank. Banii dispar instant. Este alertă în rândul clienților din România

4 ianuarie 2024

Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România

18 iulie 2024
Divertisment

Ce este gustul umami și de ce Mihaela Bilic îl recomandă? Descoperă alimentele care îl conțin și beneficiile surprinzătoare pentru sănătatea ta

23 iunie 2025

Caprifoiul sau mana Maicii Domnului, planta care vindeca multe boli. Cum sa o folosesti ca sa fii mereu sanatos

18 iunie 2025

Cum scapi rapid de musculița neagră de pe roșii. Insecticidul natural care funcționează din prima

18 iunie 2025

Dansul mirilor cum nu s-a mai vazut! Cand a inceput melodia, toti au ramas muti de uimire

13 iunie 2025
Facebook Instagram
  • Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US
© 2023 MGNEWS - Toate drepturile rezervate

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.