Cutremurul din Turcia le-a readus aminte românilor, în special celor din București, că țara noastră riscă un scenariu similar cu mii de blocuri prăbușite și mii de morți. Cu toate acestea, puțini români au ales până acum să-și asigure locuința în caz de cutremur.
Cât costă asigurarea în caz de cutremur pentru locuințe
Momentan doar 1 din 5 locuințe e asigurată în cazul unui astfel de dezastru natural, însă lucrurile s-ar putea schimba dacă oamenii încep să aibă încredere în acest tip de servicii. De reținut că în România există două tipuri de asigurare în caz de dezastru natural.
Prima și cea mai comună e cea obligatorie, care acoperă despăgubiri în caz de cutremur, inundații și alunecări de teren. Aceasta acoperă clădiri de tipul A, construite din materiale mai rezistente.
Acest tip de asigurare e de 20 de euro pe an și suma asigurată e de până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă. De asemenea, există asigurarea de tip B, pentru locuințe din materiale mai puțin rezistente, care costă 10 euro pe an și acoperă sume de doar 10.000 de euro.
Lucrurile se schimbă puțin în cazul asigurării facultative, care cuprinde toate tipurile de dezastre și nu are limită pentru despăgubiri. Totuși, românii rămân printre cei mai sceptici europeni când vine vorba de asigurări facultative sau obligatorii.
“Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incendiu, trăsnet, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă“, explică Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurări, conform Antena 3.
De exemplu, dacă un român vrea o asigurare cu o valoare de 60.000 de euro, la un apartament construit în 1980, în care deține bunuri în valoare de 20.000 de euro, ar trebui să scoată din buzunar pe an 100 de euro.
În această sumă intră și asigurarea obligatorie de 20 de euro. Desigur, puțini aleg să facă acest lucru din clasicul motiv ”nu mi se poate întâmpla mie”. Problemele financiare cu care se confruntă românii sunt un alt argument contra cumpărării acestor asigurări.“În acest moment, din circa 9,6 milioane de locuințe, existente în țară noastră la finalul anului trecut, doar cam 20 la sută, deci una din 5 locuințe are o polița obligatorie”, a precizat și Alexandru Ciuncan, preşedinte UNSAR. România are cel mai mic grad de asigurare din Europa, în condițiile în care media europeană e de 63%.