Folosit de majoritatea gospodinelor din bucătărie, mărarul are totodată importante beneficii pentru sănătate. Poate puţini ştiu însă, dar mărarul calmează tusea, stimulează sistemul digestiv, îndepărtează
durerea de cap şi diminuează crampele intestinale.
El este totodată de mare folos celor care vor să slăbească, având proprietăţi diuretice şi împiedicând retenţia de lichid în organism. În acelaşi timp, sucul de mărar are efecte în ceea ce priveşte combaterea calculilor renali, cistitelor şi infecţiilor renale.
Mărarul conține vitaminele A, C și grupul B (B1, B2, B5, B6, B9) și minerale, precum calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu, fosfor, zinc și sodiu. O linguriță cu semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană de lapte. Mărarul se poate consuma în întregime (frunze, semințe
și tulpină) sub formă de pulbere, tinctură, ceai sau infuzie.
Din seminţele de mărar se prepară infuzii, tablete, tincturi și pulberi, dar, din ele se extrage, în acelşai timp, şi un ulei esențial.
Frunzele și semințele mărarului au o cantitate însemnată de ulei volatil, bogat în anetol și carvonă (un puternic antioxidant specific și dafinului și chimenului), cu un puternic efect anti-cancerigen și un efect pozitiv asupra respirației. Bogat în potasiu, sodiu și sulf, mărarul este un foarte bun diuretic.
Ameliorează anxietatea și epuizarea nervoasă, insomia, tulburările digestive și ajută
la întărirea unghiilor. Un consum constant al mărarului duce la reducerea colesterolului rău.
De asemenea, mărarul este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor de mărar putând calma durerile. Uleiul de mărar utilizat în combinații cu alte uleiuri, sau diluat cu apă, este un remediu intern pentru flatulență în cazul sugarilor.
Frunzele conțin cantități mici de estrogen, hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a sânilor și menținerea mâinilor frumoase.
Frunzele, care au eficiență maximă atunci când sunt utilizate în stare proaspătă, se folosesc
și la prepararea de cataplasme și comprese ce pot fi folosite pentru vindecarea infecțiilor.
Infuzia din semințele de mărar este folosită pentru a opri sughițul, durerile de cap, tusea la copii, stimulează lactația, ajută la eliminarea gazelor intestinale și la diminuarea crampelelor și are acțiune de antiseptic intestinal.
Sucul obținut din frunze proaspete stimulează activitatea rinichilor, previne și combate calculii, cistitele și infecțiile renale.
În bucătărie, mărarul este folosit pentru aromatizarea diverselor preparate, precum supe, sosuri, salate, murături, borș, pește, pe
care le face mai digerabile și le intensifică gustul. Semințele sunt folosite la prepararea lichiorurilor și a gemurilor.
Uleiul de mărar nu este indicat în timpul sarcinii şi alăptării scrie doctorulzilei