• Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US

Ultima oră. Anunț major pentru românii cu pensii mai mici de 2460 de lei. Avem documentul

16 iunie 2025

Vești uriașe despre Ion Iliescu. S-a ridicat pe marginea patului

16 iunie 2025

VIDEO Imagini dramatice cu momentul prăbușirii avionului din India. Aeronava a căzut peste o zonă rezidențială

12 iunie 2025

Un incident care zguduie scena politică. Senatorul USR Ciprian Rus a alertat imediat autoritățile. Ce a găsit sub mașina sa

12 iunie 2025
Facebook Instagram
MGnews
marți, 17 iunie
Facebook Instagram
MGnews
Facebook Twitter Instagram
Prima pagină » Cei născuți înainte de anul 1990 trebuie să facă urgent asta. Vă poate salva viața
Fără categorie

Cei născuți înainte de anul 1990 trebuie să facă urgent asta. Vă poate salva viața

Petrut AlexBy Petrut Alex16 februarie 2023Niciun comentariu4 Mins Read
Facebook WhatsApp Telegram LinkedIn Twitter Email Pinterest Tumblr VKontakte
Share
Facebook WhatsApp

 

Toți românii născuți înainte de anul 1990 trebuie să-și facă urgent anumite analize. Este avertismentul profesorului doctor Adrian Streinu Cercel. Șeful Institutului Matei Balș din București a transmis un mesaj care trebuie luat în serios, dar care a pus pe jar mulți cetățeni.

Mai exact, renumitul profesor a spus că românii născuți înainte de anul 1990 trebuie să-și facă urgent anumite analize , tocmai pentru a nu suferi complicații mai târziu.

„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, a fost declarația îngrijorătoare a prof. dr. Adrian Streinu Cercel, potrivit doctorulzilei.ro.

Românii nu s-au testat pentru HIV

Ministerul Sănătății a efectuat un studiu care a arătat că au fost făcute 37.500 de teste în rândul populației care prezentau factori de risc pentru aceste infecții.

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC si HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnavire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice”, a adăugat Streinu Cercel.

Testarea HIV este gratuită

Testarea HIV se face gratuit în centrele Direcțiilor de Sănătate Publică județene și în toate maternitățile, fără să fie nevoie de trimitere de la medicul de familie. Analiza e recomandată o dată pe an.

În fiecare județ există centre unde testarea se face gratuit. HIV se găsește în fluidele sexuale ale unei persoane infectate. Poate fi transmis prin contact intim neprotejat de prezervativ. De asemenea, virusul este prezent în sângele persoanelor infectate.

Riscul de transmitere de la mamă la făt – intrauterin sau la naștere – este de 30%. Poate fi redus însă cu medicamente anti-retro-virale, nașterea prin cezariană și evitarea alăptării.

Dacă aveți vreo suspiciune de infectare, mergeți urgent într-o secție de boli infecțioase. Ideal ar fi ca testarea să se facă în primele ore de la accident, primele 4 ore. Protocolul internațional impune testarea pentru HIV, hepatita B și hepatita C.

România, cea mai mare rată a infecţilor HIV diagnosticate târziu

În 2017, 36,9 milioane de persoane trăiau cu HIV. Cele mai multe persoane care trăiesc cu HIV au fost înregistrate în iulie 2018 în Africa (25.700.000 cazuri, prevalență 4,1%), iar cele mai puține în Regiunea EstMediteraneană (350.000 cazuri, prevalență 0,1%). Circa 700 cazuri noi de îmbolnăvire cu HIV sunt depistate, anual, în România. Suntem și țara europeană cu cea mai târzie diagnosticare, un procent de 60% raportat la o medie europeană de 50%. La noi în țară existau în 2018 15.503 de oameni cu HIV/SIDA în viață, dintre care 189 aveau mai puțin de 14 ani.

Hepatita B și C provoacă peste 1,34 milioane de decese pe an, mai mult decât HIV/SIDA, malaria sau tuberculoza. La nivel global, mai mult de 290 de milioane de bărbați, femei și copii nu sunt conștienţi că trăiesc cu hepatită virală, având ca rezultat posibilitatea reală de a dezvolta boli hepatice fatale sau cancer la ficat, la un moment dat în viața lor și, în unele cazuri, transmiterea în necunoștință a infecției altor persoane. Eliminarea hepatitei B și hepatitei C, ca amenințări la adresa sănătății publice, până în 2030 ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecții și ar salva 10 milioane de vieți. sursa:huff

 

 

 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Reddit VKontakte Telegram WhatsApp
Petrut Alex

Alex Petrut este  in prezent este redactor al publicației Mgnews.ro.de 2 ani. Mihai are 31 de ani și e absolvent a Facultății de Stiinte Aplicate. Îi plac foarte mult filmele si cărțile sci-fi/horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membru fondator a „Teatrului Gimly".

Related Posts

Horoscop 17 iunie 2025. Taurii explorează idei noi. Ce oportunități le ies în cale

16 iunie 2025

Horoscop zilnic pentru marți, 17 iunie 2025. Scorpionul simte nevoia de reconectare

16 iunie 2025

Printre cele mai scumpe facturi la curent din Europa vor fi în România, după 1 iulie. Avertismentul Asociației Prosumatorilor, palmă grea pe obrazul Guvernului – nu mișcă un deget!

16 iunie 2025

Televiziunea și radioul de stat a fost bombardată

16 iunie 2025
Add A Comment

Comments are closed.

Articole recente

Horoscop 17 iunie 2025. Taurii explorează idei noi. Ce oportunități le ies în cale

16 iunie 2025

Horoscop zilnic pentru marți, 17 iunie 2025. Scorpionul simte nevoia de reconectare

16 iunie 2025

Printre cele mai scumpe facturi la curent din Europa vor fi în România, după 1 iulie. Avertismentul Asociației Prosumatorilor, palmă grea pe obrazul Guvernului – nu mișcă un deget!

16 iunie 2025

Televiziunea și radioul de stat a fost bombardată

16 iunie 2025

Mesajul astrelor pentru zodii, 14 decembrie 2023. Peștii vor renunța la un obicei toxic, Leii pot stârni conflicte

14 decembrie 2023

Horoscopul iernii 2023-2024. Urania face previziuni despre bani, carieră, sănătate, dragoste

29 noiembrie 2023

Revolta lui Prigojin. Liderul Grupului Wagner conduce un „marș al justiției” și se îndreaptă spre Moscova. A început RĂZBOIUL CIVIL

24 iunie 2023

Horoscop 3 aprilie 2024

3 aprilie 2024

Schimbări majore pentru beneficiarii programului cu alimente gratuite. Pachetele cu 24 de kilograme de alimente vor fi înlocuite

21 iunie 2023

Scandal URIAS la Românii au Talent, după ce Mihai Bobonete i-a dat Golden Buzz Sarei Piliego: „I-a vazut cracii și…” Cine îl ACUZA pe jurat:

11 februarie 2023

Neti Sandu Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Nativii care primesc bani în plus

29 martie 2024

Mesajul astrelor pentru zodii, luni, 29 aprilie 2024. Capricornul are probleme cu banii

29 aprilie 2024
Divertisment

Dansul mirilor cum nu s-a mai vazut! Cand a inceput melodia, toti au ramas muti de uimire

13 iunie 2025

Mihaela Borcea și Sorin Rap, nuntă elegantă în Pădurea Cernica. Toate imaginile de la petrecerea de lux

10 iunie 2025

Semne si simptome care arata ca ai glicemia foarte ridicata: consuma aceste alimente

14 mai 2025

Gabi Tamaș și Dan Alexa au câștigat Asia Express 2025 după un traseu infernal. Câți bani vor primi cei doi de la Antena 1

2 aprilie 2025
Facebook Instagram
  • Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US
© 2023 MGNEWS - Toate drepturile rezervate

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.