Cutremurele din ultima perioadă au pus pe jar o țară întreagă. Panica provocată de seisemele de zilele trecute de la noi din țară este foarte mare, având în vedere că pot avea loc tragedii puternice după un seism de o magnitudine mare. Există, însă, șanse de supraviețuire la etajul unui bloc, dar prea puțini știu care este cea mai sigură zonă a acestuia.
La ce etaj ar fi bine să stai în caz de cutremur
Cutremurele din Turcia au provocat o mulțime de pagube și au ucis peste 37.000 de oameni. Nimeni nu poate prevesti când are loc un astfel de eveniment, dar putem, măcar, să luăm măsuri prin care să scădem riscul la care suntem supuși. Mulți se întreabă la ce etaj ar fi bine să stai în caz de cutremur pentru a avea șanse mari de supraviețuire, iar specialiștii vin cu lămuriri în acest sens.
Senatorul Marius Marinescu, inginer constructor, a explicat cum stau lucrurile în caz de cutremur pentru cei care locuiesc la bloc. Multe clădiri imense s-au prăbușit complet în Turcia după seisme, motiv pentru care cei care stau la oraș se tem și mai tare. Specialistul explică faptul că este un etaj din imobil foarte sigur, de unde poți scăpa cu viață.
Astfel, Marius Marinescu spune că doar cei care locuiesc la ultimul etaj al unui bloc au șanse de supraviețuire. Majoritatea blocurilor se distrug pe verticală în caz de cutremur, ceea ce înseamnă că ultimul etaj este ceva mai protejat.
„În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile”, a spus Marius Marinescu pentru DC News.
Unde să ne adăpostim în caz de cutremur
Cât despre cel mai sigur loc din casă, specialiștii ne anunță că nu este cel pe care toți îl știam. Dacă până acum ni se spunea să ne adăpostim la grinda case sau la tocul ușii, se pare că aceste locuri nu sunt deloc potrivite în zilele noastre, când structura caselor lasă de dorit.
„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a explicat specialistului ing. Lucian Melinceanu.
Locul cel mai sigur în caz de cutremur este cel mai important punct de rezistență din locuință: un stâlp, un perete, iar fiecare ar trebui să își cunoască locuința.