Cutremurele din Turcia și seismele destul de mari de la noi din țară au pus pe jar toți românii. După evenimentele neplăcute din Târgu-Jiu, seismologii au intensificat cercetările și au ajuns la concluzia că suntem tot mai aproape de un dezastru. Din ultimele calcule, specialiștii au tras o concluzie importantă și au dezvăluit când ar putea avea loc un cutremur chiar de 8.1 grade pe scara Richter.
România ar putea fi lovită de un cutremur de peste 8 grade
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) trage un semnal de alarmă, după valul de cutremure din România. În urma unor analize de ultim moment, specialiștii au ajuns la concluzia că cel puternic cutremur care poate avea loc în zona seismică Vrancea este de 8,1 grade. Nu știe când va avea loc, dar calculele nu sunt deloc unele favorabile.
Un astfel de cutremur ar avea o adâncime atât de mare, încât nu ar afecta decât zona Vrancei și Buzăul, ci ar produce pagube mari și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV. Seismologii spun că un astfel de seism ar fi echivalentul a 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima.
Cât despre numărul persoanelor decedate și al morților, acesta ar depăși 45.000. Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, spune că pagubele ar fi mult mai mari decât cele din Turcia și țara noastră ar fi distrusă semnificativ în urma unui cutremur de o asemenea intesitate. Cert este că nu se poate spune când ar putea avea loc, dar posibilitatea nu este deloc una mică.
„Pentru Vrancea, cea mai gravă este situaţia vulnerabilităţii structurilor sau zonelor populate. Aici e problema. Cutremurul nu poate produce mişcări foarte mari”, a mai spus Mircea Radulian la televizor.
Ce ar trebui să conțină trusa pentru cutremur
Cutremurele din ultima perioadă ar fi trebuit să ne facă mai responsabili și să ne dea puțin de gândit. Este important să fim pregătiți pentru orice, iar un lucru extrem de util ar fi o trusă pentru cutremur. Este vorba de o serie de obiecte și alimente pe care ar trebui să le ținem mereu la îndemână, în caz de ceva.
Un astfel de kit ne-ar putea să supraviețuim, în cazul unui dezastru, timp de câteva zile. DSU recomandă un astfel de bagaj, care să conțină:
- apă, cel puțin 4 litri de persoană pe zi; cantitatea crește în cazul celor cu animale de companie;
- mâncare care se păstrează mult timp: conserve, pateuri, alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiţi de secară, dulceaţă – sucuri, cafea solubilă, ceai;
- haine adecvate sezonului;
- sac de dormit, pături, perne, medicamente, truse de prim ajutor;
- produse de îngrijire;
- acumulatori externi și, cele mai importante, actele de identitate.