Curând va fi timpul pentru lucrul activ în grădină. Puțin timp și căldura îi va chema pe oameni la muncă în sere, grădini sau pur și simplu la ghivecele de pe pervaz, în care oamenii vor planta și crește condimentele preferate, legumele și fructele.
Astăzi am pregătit pentru dvs. câteva rețete simple pentru alimentația răsadurilor de roșii, care vă vor ajuta la salvarea vieții plantelor și eventual, veți obține o recoltă bună, fără pierderi.
Ce le lipsește plantelor?
Este posibil de a determina exact ce le lipsesc răsadurilor de roșii, prin aspectul acestora. Principalii factori ce indică la deficitul de substanțe sunt considerați:
1. Frunzele galbene și uscate, precum și creșterea lentă – au nevoie de azot.
2. Frunzele au devenit de o culoare violetă, tulpina subțire, iar dezvoltarea este întârziată – lipsa de fosfor.
3. Marginile frunzelor sunt uscate – deficit de potasiu.
4. Frunzele au fost acoperite cu pete galbene – deficit de magneziu.
5. Deformarea și îngălbenirea frunzelor – lipsa de calciu.
De asemenea, este important să nu confundați simptomele bolii răsadului cu semnele obișnuite de insuficiență de apă, care se caracterizează prin dezvoltarea lentă, îngălbenirea frunzelor, deformarea acestora și culoarea palidă. În acest caz, planta ar trebui să aibă suficientă apă, lumină și creșterea temperaturii în mediului înconjurător.
Ce avantaje oferă fertilizarea?
Îngrășămintele au un efect pozitiv asupra creșterii și dezvoltării legumelor:
– promovează formarea unor rădăcini puternice;
– ușurează procesul de transplant în sol;
– stimulează înrădăcinarea rapidă a răsadurilor;
– mărește imunitatea generală a plantelor;
– protejează împotriva bolilor;
– accelerează formarea roadei.
Cu ce să ”hrăniți” roșiile?
Grădinarii cu experiență afirmă că fără îngrășăminte și fertilizare, nici o legumă sau fruct nu poate crește în mod normal – nu va putea să ia totul doar din la sol. Pentru astfel de cazuri există îngrășămintele, despre care vom discuta în continuare.
IOD
Pentru a pregăti soluția de îngrășăminte cu iod, aveți nevoie de o găleată plină cu apă (10 litri), cu 10 picături de iod în ea. Alimentați fiecare tufă nu mai mult de 1-2 ori pe săptămână, turnând câte 0,5 litri de soluție la fiecare.
USTUROI
În cazul în care plantele sunt puțin ofilite sau se îmbolnăvesc des, alimentația din soluția de usturoi va contribui la întărirea imunității lor. Peste 5 căței de usturoi se toarnă 1 litru de apă clocotită și se lasă timp de 20 de minute într-un loc cald. Adăugați o lingură de soluție la un litru de apă și udați plantele de două ori pe săptămână.
DROJDIE
Drojdia este excelentă pentru alimentația roșiilor. În 3 litri de apă distilată, fără clor, se adaugă 100 g drojdie diluată și jumătate de lingură de zahăr. Acoperiți soluția cu tifon și mențineți-o la un loc cald. Agitați-o periodic. Soluția va fi gata când procesul de fermentație se va termina. Este suficient să diluați un pahar de amestec în 10 litri de apă și udați roșiile o dată pe lună (1 litru pentru fiecare tufă).
COAJĂ DE OUĂ
Coaja de ouă va fi o sursă excelentă de calciu pentru roșii. Pentru a găti un ”dressing” potrivit, așezați coaja de ouă (3-4 bucăți) într-un borcan de trei litri și acoperiți-le cu apă caldă. Lăsați timp de 2-3 zile. Alimentați răsadurile de roșii cu soluția obținută de 2 ori pe lună.
ZAȚ DE CAFEA
Datorită adăugării zațului de cafea, solul devine mai friabil, îmbibat cu multe substanțe utile. Acest lucru permite ca pământul să fie îmbogățit cu azot și oxigen, iar răsadurile tinere cât mai repede să crească și să se dezvolte.
Fiecare dintre îngrășămintele organice în felul său vor suplimenta solul cu substanțele care lipsesc și va ajuta răsadurile tinere să devină sănătoase și roditoare.
Păstrați aceste sfaturi utile și împărtășiți-le cu prietenii!