Ora de vara 2023. Si in acest an, Romania va trece de la ora de iarna la ora de vara in ultimul week-end din martie – mai precis, in noaptea de 25 spre 26 martie.
Si asta cu toate ca inainte de pandemie Uniunea Europeana parea decisa sa renunte la ideea de a da ceasul inainte si inapoi, iar acum si Statele Unite merg in aceeasi directie. Practic, inca din 2021 ar fi trebuit sa nu mai schimbam ora. Suntem insa in 2023 si practica este inca in vigoare. Care e motivul?
Cand trece Romania la ora de vara in 2023
In 2023, in Romania, trecerea la la ora de vara se va face in noaptea dintre sambata, 25 martie si duminica, 26 martie. Ora 03:00 a acestei nopti va deveni ora 04:00, adica vom dormi o ora mai putin, in cea mai scurta noapte din an. Ora respectiva va fi recuperata atunci cand se va trece la ora de iarna, adica in noaptea dintre 28 si 29 octombrie.
De ce nu renunta Romania la ora de vara
In Romania a existat o propunere privind renuntarea la schimbarea orei inca din 2018, dar ea a fost respinsa de Senat. La data respectiva si Guvernul si-a exprimat opozitia fata de astfel de initiative, in primul rand fiindca afectau corelarea cu orarul de vara al celorlalte state ale UE. Practic, la acel moment era imposibil sa se renunte la aceasta practica.
Dar, un mai tarziu, Comisia Europeana a propus eliminarea schimbarii sezoniere a orei, dupa un sondaj online la care au participat 4,6 milioane de repondenti – cea mai populara consultare de acest tip din istoria UE. 80% dintre votanti au fost pentru eliminarea acestei practici.
Ce s-a decis in final la nivelul UE privind renuntarea la ora de vara
Practic, eliminarea orei de iarna/vara in UE a fost discutata ultima data in decembrie 2019, in timpul presedintiei finlandeze. Cum agenda liderilor europeni a fost acaparata, dupa pandemie, de criza energiei si apoi de razboiul din Ucraina, renuntarea la ora de vara/ora de iarna nu a mai fost luata in discutie.
In acest moment, orice decizie in acest sens este practic blocata, dat fiind ca statele membre vor ajunge foarte dificil la un consens. Presedintia suedeza a Consiliului UE, care tine pana la 1 iulie 2023, nu a mentionat acest subiect. Europarlamentarii au mai facut in 2021 un apel la Consiliu, argumentand ca 20% din populatie UE sufera de probleme fizice sau mentale asociate cu schimbarea orei. Nu a existat niciun fel de raspuns.
Efecte negative ale schimbarii orei
Acest mecanism al schimbarii orei de doua ori pe an ar avea insa efecte negative asupra sanatatii noastre, potrivit unor noi cercetari. Gisela Helfer, conferentiar senior in fiziologie si metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explica intr-un articol aparut in The Conversation cum ne putem adapta organismul.
In primele cateva zile dupa schimbarea orei, multi sufera de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseala in timpul zilei si reducerea functiei imunitare. Mai ingrijorator este faptul ca atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale si accidentele de munca sunt mai frecvente in primele saptamani dupa schimbarea orei.
De asemenea, s-a constatat ca in saptamana in care se trece la ora de vara se inregistreaza o crestere cu 6 la suta a numarului de accidente rutiere mortale.