Avocatul Adrian Cuculis a vorbit într-un interviu despre accidentul mortal în care a fost implicată Monica Odagiu.
În cursul zilei de duminică, 9 aprilie 2023, actrița Monica Odagiu a accidentat mortal un bărbat în vârstă de 33 de ani, în zona Ateneului Român, ulterior ea fiind transportată atât la secția de Poliție, cât și la INML.
Accidentul a avut loc în jurul orei 16:15, pe strada Ştirbei Vodă, iar Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112, cu privire la producerea acestuia.
Poliția Capitalei a transmis că, din primele informaţii, „o femeie în vârstă de 26 de ani a condus un autovehicul pe str. Ştirbei Vodă dinspre Calea Victoriei, iar în dreptul staţiei STB Luterană a surprins şi accidentat un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani”. În urma accidentului de circulaţie s-a declarat decesul pietonului. Poliția Capitalei a ma transmis că șoferița a fost testată cu aparatul alcooltest, dar și cu aparatul DrugTest, și „atât din punct de vedere al consumului de băuturi alcoolice, cât și al consumului de substanțe psihoactive s-a constatat că aceasta nu se afla sub influența lor”.
„S-a aruncat în fața mașinii. A așteptat până în momentul în care să nu mai am ce să fac și s-a aruncat în fața mașinii. Nu pot să mai vorbesc”, sunt declarațiile date ieri de actriță, la Antena 3 CNN.
Ce pedeapsă riscă actrița Monica Odagiu
Avocatul Adrian Cuculis a vorbit într-un interviu despre accidentul mortal în care a fost implicată Monica Odagiu, precizând că, la prima vedere, pare să fie un caz clasic de ucidere din culpă.
„E normal să fie o anchetă pentru că totuși a murit o persoană. La prima vedere, cel puțin, pare să fie un caz clasic de ucidere din culpă, doar că, în funcție de cum vor fi adunate datele și cum va fi făcută ancheta, depinde cu ce viteză rula pe acolo”, a declarat avocatul Adrian Cuculis în interviul acordat Antena 3 CNN.
Avocatul a ținut să sublinieze că viteza cu care conducea actrița va fi decisivă în stabilirea pedepsei penale.
„După cum am văzut imaginile de mai devreme, era chiar în proximitatea unei treceri de pietoni. Este clar că tu trebuie să frânezi în momentul în care te apropii de o intersecție și de trecere de pietoni, iar dacă rula cu o viteză mai mare decât viteza legală, bineînțeles că și încadrarea o să fie alta și o să vorbim de pedeapsă de la unu până la cinci ani. Sau se poate schimba de la doi până la şapte ani.
Având în vedere că nu a fost găsită cu substanțe interzise, că nu vorbim despre o persoană care era îmbibată cu alcool, lucrurile, după cum spuneam mai devreme, par destul de clare: ucidere din culpă clasică”.
Avocatul a mai atras atenția și asupra circumstanțelor în care victima a ajuns pe carosabil.
„În funcție de rezultatul necropsiei, în funcție de imaginile pe care polițiștii probabil le vor aduna de acolo, să vedem dacă nu cumva s-au aruncat efectiv în fața mașinii. Știm că în decursul timpului, cel puțin din dosare, sunt persoane care așa aleg să își pună capăt zilelor”.
El a precizat că schimbarea încadrării faptei depinde foarte mult de viteza pe care a avut-o autovehiculul condus de Monica Odagiu în timpul impactului.
„Însă avem două chestiuni aici: trecerea de pietoni care era în proximitatea locului unde s-a produs accidentul și stația de mijloc de transport în comun. Ambele situații impun o conduită prudentă și preventivă a conducătorului auto. Deci, ea trebuia să ruleze în zona respectivă cu o viteză extrem de mică, iar rezultatele anchetei vor fi hotărâtoare cu privire la care dintre cele două articole va fi încadrată șoferița.
Însă fiecare kilometru în plus, chiar și un kilometru câteodată, îți schimbă încadrarea faptei, de la ucidere din culpă în formă simplă la ucidere din culpă prin încălcarea unor reguli de circulație și, implicit, și pedeapsa crește odată cu schimbarea acestei încadrări”, a spus avocatul Adrian Cuculis la Antena 3 CNN.