Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit…
INGREDIENTE
- 1 kg făină
- 250 gr zahăr
- 450 gr lapte
- 5 ouă
- 60 gr drojdie
- 300 gr unt
- 500 gr nucă
- 200 gr rahat
- 150 gr ciocolată belgiană
- 30 gr portocală confiată
- 30 gr coajă de lămâie
MOD DE PREPARARE
1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.
2. Laptele rămas se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amesteca până se dizolvă.
3. Gălbenușurile se freacă cu sarea.
4. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, laptele cu drojdia, gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
5. Compoziția astfel obținută se lasă la dospit circa o oră.
6. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat și stafide și se rulează. Rulada obținută se secționează în două pe lungimea sa și cele două părți astfel obținute se împletesc și se ung cu ou.
7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
Poftă bună!