Fiind ultima zi de vineri dinainte Paștelui, Vinerea Mare este o sărbătoare importantă pentru toți creștinii. Ce tradiții și obiceiuri sunt pentru această zi. Ce trebuie să faci dacă îți dorești să îți meargă bine tot anul.
Vinerea Mare are o semnificație puternică, mai ales pentru că este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Această sărbătoare face parte dintre cele trei zile creștine: Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.
Obiceiuri și tradiții de Vinerea Mare
Sunt multe tradiții și obiceiuri pentru Vinerea Mare. Mulți spun că dacă în această zi plouă, asta înseamnă că va fi un an roditor, iar dacă nu plouă, acesta va fi unul secetos. De la primele ore ale dimineții este împortant să se afume toată locuința cu tămâie. Cu atât mai mult, se spune că este bine să mergi la frize pentru că vei sta departe de problemele de sănătate.
Unii creștini afumă cu tămâie pomii din preajma locuinței lor pentru a ține departe bolile sau animalele. În Vinerea Mare se spune că postul negru poate vindeca bolile de piele. În urmă cu mai mulți ani, oamenii nu plecau la biserică fără lumânări aprinse.
În Vinerea Mare trebuie să eviți să coci ceva sau să mănânci urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. Gospodinele nu au voie să facă ouă roșii sau pregătiri pentru Paște în această zi..
Ce să nu faci în această zi de sărbătoare
Creștinii nu trebuie să folosească oțet, iar agricultorii nu trebuie să facă treabă pe câmp pentru că recolta nu va crește. De asemenea, nu este bine să coci, să faci curat sau să speli.
Tradițiile spun că în ziua de Vinerea Mare nu este bine să se sacrifice animale. Unele persoane evită să meargă la frizer, însă altele nu țin cont de această superstiție. Femeile nu au voie să faci astăzi pâine sau cozonaci.
Vinerea Mare este o sărbătoare importantă pentru toți creștinii, iar oamenii merg la biserică. Aceasta este ultima zi de vineri din postul Paștelui.