Pe 21 aprilie, este prăznuit Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care are loc în fiecare an în prima vineri de după Învierea Mântuitorului. Această sărbătoare este cu cruce roșie și se sărbătorește IIsus Hristos cel Înviat, ca izvor al vindecărilor, iar mai apoi pe Maica Domnului.
În fiecare an, în a cincea zi după Paște, creștinii prăznuiesc sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, potrivit legendei, apa unui izvor de lângă Constantinopol l-a ajutat pe orb să-și recapete vederea după ce s-a spălat pe față.
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Anul acesta, Izvorul Tămăduirii se sărbătorește pe 21 aprilie, iar preoții vor prăznui liturghia specifică acestei sărbători. La final se sfințește apa sau Agheasma Mică, iar credincioșii trebuie să o consume în fiecare dimineață înainte să mănânce.
Credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri, asta pentru a le merge bine tot anul. În ziua, Izvorului Tămăduirii se sfințesc apele, astfel că preoții trebuie să sfințească și casele credincioșilor pentru a avea noroc.
Pentru a fi ferit de boală este bine să beți în fiecare dimineață din Agheasmă Mică. Tot în această zi, credincioșii trebuie să meargă la mormintele celor trecuți la cele veșnice și să le dea de pomană.
Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, astfel că este interzis să se muncească în această zi, iar gospodinele nu au voie să spele să calce sau să coase haine. Se spune că cei care vor munci în această zi vor se vor confrunta cu boli.
Rugăciunea de Izvorul Tămăduirii
„Preacurata, preanevinovata, preamilostiva, prealaudata, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruita a crestinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, nadejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la ține, îți cer dumnezeiască ta înțelegere.
Nimeni din cei ce au venit la ține nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos.
Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către ține, scăparea noastră, aparatoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, că Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostiva asculți cererile noastre.