Calendar creștin 16 mai 2023. Potrivit calendarului creștin ortodox, la data de 16 mai 2023 Biserica Ortodoxă cinstește mai mulți sfinți. Iată ce sărbătoare este în ziua de marți, 16 mai 2023.
Calendar creștin 16 mai 2023. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit
Sfântul Teodor s-a născut și a crescut păgân în Tebaida de Sus, o regiune din Egipt, în secolul al IV-lea. La vârsta de 14 ani, el a părăsit casa părintească și s-a dus să se călugărească la mănăstirea Sfântului Pahomie. Acolo, el a petrecut mulți ani în rugăciune și post, dobândind o mare sfințenie și înțelepciune.
După moartea Sfântului Pahomie, Sfântul Teodor a fost proclamat stareț al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de acesta. În această calitate, el a fost responsabil pentru supravegherea și îndrumarea călugărilor din aceste mănăstiri, precum și pentru îndeplinirea unor misiuni importante pentru Biserica Ortodoxă.
Sfântul Teodor a săvârșit numeroase minuni pe parcursul vieții sale, vindecând bolnavi și alungând duhurile necurate. Cea mai cunoscută minune a sa este legată de lupta cu dragonul. Potrivit tradiției, într-un oraș din Cappadocia trăia un dragon care teroriza populația. Sfântul Teodor a înfruntat dragonul și, prin rugăciunea sa, l-a învins și l-a omorât. În amintirea acestei minuni, Sfântul Teodor este adesea reprezentat în iconografie însoțit de un dragon învins.
Sfântul Teodor a trăit o viață lungă și plină de sfințenie, până la vârsta de 105 ani, când a adormit în Domnul, pe 16 mai 367. El a fost cinstit de creștini încă din timpul vieții sale, iar moaștele sale au fost aduse la Constantinopol în secolul al IX-lea și păstrate într-o biserică din capitala bizantină. Astăzi, moaștele sale sunt păstrate în biserica cu același nume, Sfântul Teodor Tiron, din Istanbul, iar cultul său este foarte răspândit în toată lumea ortodoxă.
Sfântul Cuvios Sila
Sfântul Cuvios Sila, sau Siluan, este un sfânt al Bisericii Ortodoxe care a trăit în secolul al V-lea în Pustia Sketis din Egipt. El este sărbătorit la data de 4 aprilie.
Sfântul Sila a fost născut în Alexandria într-o familie creștină. La vârsta de 20 de ani, a decis să se retragă în pustie și să trăiască ca ascet. El a petrecut mulți ani în rugăciune, post și luptă împotriva ispitelor diavolului. Prin râvna și nevoințele sale, Sfântul Sila a dobândit o mare sfințenie și a devenit unul dintre cei mai renumiți călugări din Pustia Sketis.
Sfântul Sila este cunoscut mai ales pentru smerenia și sfințenia sa. El a trăit o viață ascetică foarte austeră, dormind pe pământ și hrănindu-se doar cu o pâine uscată și o ceașcă de apă pe zi. El a îndurat multe ispite și necazuri, dar a rămas întotdeauna încrezător în ajutorul lui Dumnezeu.
Sfântul Sila a devenit un îndrumător spiritual pentru mulți călugări și pelerini care veneau să-l vadă în pustie. El le-a dat sfaturi și îndrumări duhovnicești, îi ajuta să își depășească ispitele și să crească în sfințenie.
După moartea sa, Sfântul Sila a fost venerat ca un sfânt de către creștinii din Egipt și din întreaga lume ortodoxă. El este adesea reprezentat în iconografie ca un bătrân călugăr, cu barbă și îmbrăcat în haine de lână, și este cinstit ca ocrotitor al celor care își petrec viața în singurătate și în rugăciune, ca și el.
Sfântul Cuvios Paisie
Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Prima dată a fost diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, iar mai apoi la Mănăstirea Râșca.
După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei. Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el sprijinea pe toți în credința ortodoxă, mai ales în vremea stăpânirii străine.
Sfântul Cuvios Natan
Sfântul Cuvios Natan a fost un monah și pustnic creștin din secolul al V-lea, care a trăit în regiunea Caucazului din Georgia. Nu se cunoaște mult despre viața sa timpurie, dar se știe că a petrecut mulți ani în rugăciune și post într-o peșteră izolată, în apropiere de orașul Tskhumi.
Viața sa ascetică și pustnicească a atras mulți discipoli și a devenit cunoscut în întreaga zonă ca un sfânt și un înțelept înțelept al Bisericii Ortodoxe. El a devenit cunoscut pentru harul său de vindecare și pentru puterea sa de a-i îndruma pe credincioși în calea cea dreaptă a lui Dumnezeu.
Sfântul Cuvios Natan a scris și mai multe cărți despre viața duhovnicească și despre viața pustnicească, care au avut un impact puternic asupra vieții monahale și duhovnicești din regiunea Caucazului.
A trecut la cele veșnice în jurul anului 470 d.Hr. și este cinstit ca un sfânt în Biserica Ortodoxă, fiind prăznuit pe 28 decembrie.
Calendar ortodox 16 mai. Rugăciunea făcătoare de minuni a lui Teodor Sfințitul vindecă orice boală
Cel ce eşti cu numele darurilor celor dumnezeieşti, primind har dumnezeiesc din luminatele vistierii cele ce nu se cheltuiesc, dă-mi mie dar celui ce vreau să cânt acum prăznuirea ta cu cântări de laudă, pururea pomenite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cugetând cu osârdie legea cea preacurată, cu totul te-ai făcut curat şi lămurit părinte; şi ocârmuindu-te însuţi cu cuvântul cel preacurat, te-ai arătat vas prealuminat şi sfinţit al curăţiei, pururea fericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor.Amin