emeile cu crucea în frunte erau aromânce venite din Pind, o regiune muntoasă din nordul Greciei, unde trăiau de secole români vlahi. După Primul Război Mondial, atunci când România a obținut Cadrilaterul de la Bulgaria, guvernul român a încurajat colonizarea acestui teritoriu cu români din alte zone, pentru a-l româniza și a-l apăra de pretențiile bulgare. Astfel, mulți aromâni din Pind au acceptat să se mute în Cadrilater, acolo unde au primit pământuri și case de la statul român.
Femeile cu crucea în frunte şi originea semnului lor distinctiv
Femeile aromânce aveau un obicei străvechi de a-și tatua o cruce în mijlocul frunții, ca semn al credinței creștine și al apartenenței la poporul român.
Se spune că acest obicei ar fi apărut ca o formă de apărare împotriva răpirii și convertirii lor de către turci, care stăpâneau Pindul timp de cinci secole. Pentru ca femeile să nu mai fie supuse, răpite şi să nu mai ajungă sclave în haremurile turceşti, alături de femeile din celelalte provincii supuse semilunei, acestea şi-au însemnat crucea la vedere. Crucea era opusul semilunii musulmane și simboliza rezistența și curajul femeilor aromânce.
Femeile cu crucea în frunte aveau un semn distinctiv uşor de identificat