Operațiunea de căutare a submersibilului Titan a intrat în faza critică. Cei cinci oameni de la bordul aparatului dispărut în Atlantic mai au oxigen pentru doar câteva ore. Între timp, paza de coastă americana a detectat noi zgomote subacvatice, dar nu știe dacă acestea provin de la submarin. Este însă singurul indiciu, iar căutările se concentrează pe sursa acestor zgomote.
ACTUALIZARE Nava care transportă robotul de mare adâncime Victor 6000 a ajuns în zona de căutare a submarinului Titan, potrivit Ifremer, institutul francez de cercetare oceanică care operează robotul.
ACTUALIZARE Deși calculele sugerează că rezerva de 96 de ore de aer respirabil de pe Titan este pe cale să se epuizeze, experții spun că este o estimare imprecisă și că aceasta ar putea fi prelungită dacă pasagerii au luat măsuri pentru a conserva aerul respirabil, transmite Guardian.
Frank Owen, expert în căutarea și salvarea submarinelor, a declarat că cifra privind rezerva de oxigen este o „țintă” utilă pentru căutători, dar se bazează doar pe o „cantitate nominală de consum”. Potrivit lui Owen, este probabil că scafandrul de la bordul Titan i-a sfătuit e pasageri să „facă orice pentru a reduce nivelul metabolismului, astfel încât să poată prelungi efectiv acest lucru”.
ACTUALIZARE Operațiunea de căutare în Atlantic s-a dublat în ultimele ore și acoperă acum o suprafață de peste 40 de mii de km pătrați. Au fost aduse încă 10 nave și mai multe submarine care se alătură avioanelor folosite de forțele canadiene și paza de coastă a SUA. Acestea din urma au detectat noi zgomote submarine, deși nu este deloc sigur că acestea provin de la submersibilul Titan. În lipsa altor indicii însă, echipele de căutare încearcă să găsească sursa lor.
JAMIE FREDERICK, coordonatorul operaţiunilor de salvare: „Mai multe avioane P-3 au detectat ieri zgomote şi am mutat echipamentele acolo. Acum le-a mutat din nou imediat. În ce priveşte mâncarea şi apa (n.r. din submarin), din ce ştiu eu, sunt raţii limitate. Nu pot să vă spun exact cât au la bord, dar au plecat cu raţii limitate.”
Vasul Polar Prince, al companiei Ocean Gate care este și proprietara submersibilului, rămâne centrul de comandă și este staționat în zona unde este epava Titanicului. Un robot francez capabil să coboare până la 6 km sub apă a fost adus de urgență, la cererea americanilor. La operațiune participă și companii private, inclusiv un vas folosit pentru amplasarea de conducte la mare adâncime.
SEAN LEET, director companie de servicii maritime: „Echipamentul mobilizat aici este cel mai bun din lume, cel mai capabil. Trebuie să ne păstrăm speranţa. Cred că ştiţi că la bordul submersibilului este echipament care să-i ţină în viaţă aşa că ne păstrăm speranţa până la capăt.”
O speranță care se diminuează cu fiecare minut. Submersibilul Titan și-a început expediția la epava vasului Titanic duminică după amiaza și avea 96 de ore de oxigen la bord. Au trecut patru zile de atunci, iar potrivit estimărilor pazei de coastă americane, cei 5 pasageri mai au aer respirabil până astăzi la ora 16, ora României.
ACTUALIZARE Dr. David Gallo, un explorator marin, a afirmat că va dura ore întregi pentru a salva submersibilul odată ce acesta va fi găsit – dacă se dovedește că zgomotele repetitive detectate provin de la submarinul pierdut, notează The Guardian.
În acest caz, zgomotele sunt repetitive, cred că la fiecare jumătate de oră. Senzorii a trei avioane diferite le-au detectat în același timp și au continuat s[ le detecteze timp de peste două zile. Se pare că încă se mai aud. Nu există prea multe lucruri în lumea naturală la care să ne putem gândi care să facă asta la fiecare 30 de minute. În acest moment, trebuie să presupunem că este submarinul și să ne deplasăm rapid în acel loc, să îl localizăm și să trimitem roboți acolo pentru a verifica dacă acolo chiar se află submarinul. Trebuie să fie pregătiți ca și cum ar fi vorba de submarin, pentru că este nevoie de ceva timp pentru a-l localiza și a-l aduce la suprafață, durează ore întregi – a declarat expertul joi, la emisiunea „Good Morning Britain”.
Zgomote înregistrate din 30 în 30 de minute
O uriașă operațiune de căutare are loc pe o suprafață de aproape 26 de mii de km pătrați.
După aproape 3 zile, un avion al forțelor canadiene a raportat zgomote sub forma unor bubuituri la intervale de 30 de minute înregistrate de un sonar.
LIVIER LEFORT, expert: În materie de provizii de oxigen, limita e de 96 de ore, deci, în mare, ar fi joi seară. Aşadar, e imperativ ca submarinul să fie găsit până vineri.
La bordul submarinului sunt 5 persoane, pilotul și 4 turiști: miliardarul britanic Hamish Harding, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri pakistanezi și fiul acestuia de doar 19 ani, un explorator francez care a mai vizitat epava Titanicului cu o altă misiune, dar și Stockton Rush, directorul companiei OceanGate, cea care a organizat expediția.
În timp ce unii trag speranța după zgomotele înregistrare de sonarul canadian, experții în asemenea misiuni, dar și foștii participanți la o expediție similară organizata de Ocean Gate, sunt sceptici.
G. MICHAEL HARRIS, explorator al epavei Titanic: Aducem la suprafaţă obiecte de pe Titanic de mai bine de 25 de ani. Iar genul acesta de misiuni sunt pregătite timp de un an, un an şi jumătate în cel mai mic detaliu, cum să recuperăm obiectele, diferite părţi ale epavei. Nu e ceva ce se organizează în 48 de ore.
DAVID POGUE, jurnalist CBS şi fost pasager pe Titan: Înainte să ajungem acolo, nici nu am văzut submarinul. Nu ştiam nimic despre el. Pe siteul companiei e foarte puţină informaţie. Scrie doar că e de ultimă generaţie şi un aparat unic din fibră de carbon. Nu ştiam că se manevrează cu o consolă ca la jocurile video. Sau că balastul este format din resturi de ţevi din construcţii. Iar când ajungi acolo şi vezi toate astea, îţi pierzi din entuziasm şi devii îngrijorat. Te întrebi, ăsta e nivelul de expertiză şi sofisticare de care vorbim?
De altfel, un fost inginer al companiei Ocean Gate a fost concediat acum 5 ani pentru că nu considera aparatul ca fiind sigur la adâncimi mai mari de 1300 de metri.
Epava Titanicului este la aproape 4 mii de metri pe fundul Atlanticului. O expediție organizată de compania Ocean Gate costa 250 de mii de dolari și durează 8 zile. A organizat două expediții deja, în 2021 și 2022.
Mulți consideră că, indiferent cum se va încheia aceasta de acum, va fi și ultima pentru compania americană.
Submersibilul Titan, propulsat de patru propulsoare electrice care îl deplasează cu o viteză maximă de 3 noduri, a pierdut contactul cu nava sa de suprafață, Polar Prince, după aproximativ 105 minute de la scufundare. Titan se îndrepta spre epava Titanicului, la aproximativ 375 de mile nautice de Newfoundland, Canada.
Din cauza designului submersibilului Titan, cei cinci pasageri nu se pot elibera – sunt fixați cu șuruburi în navă din exterior. Prin urmare, salvatorii trebuie să îi găsească rapid, deoarece, chiar dacă ajung la suprafață, ar putea rămâne fără oxigen.