Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox. Aceasta are cruce roșie, iar cei care vor să le meargă bine tot anul, au de respectat numeroase tradiții, dar și obiceiuri.
Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023
În primul rând, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită anual la data de 24 iunie. Sărbătoarea mai poartă numele și de Drăgaica sau de Sânziene. În ceea ce privește tradițiile din această zi, în general, creștinii merg la biserică.
Aceștia se roagă pentru sănătatea celor dragi, pentru bunăstarea lor, dar și pentru dușmani. De asemenea, o altă tradiție vizează datul de pomană. De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se fac pachețele cu diferite produse.
Acestea pot fi fructe, dulciuri și nu numai și sunt date celor săraci, pomenindu-i pe cei adormiți. Tot în această zi de mare sărbătoare se aprind lumânări pentru copiii nebotezați încă, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi.
Ce se dă de pomană de Sânziene
O altă tradiție vizează florile de sânziene. Acestea vor fi duse la biserică, sfințite, iar mai apoi aduse acasă și așezate la icoane. În anumite zone din țară se spune că în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor.
Nimeni nu poate vedea dansul lor, pentru că acestea vor fi în zone retrase, departe de ochii lumii. Tradiția mai spune că cine ajunge să vadă dansul se va îmbolnăvi și nu va mai putea să se vindece vreodată.
Mai sunt și zone în țară în care în ajunul sărbătorii se dansează, se fac hore și se cântă. De asemenea, o altă tradiție este legată de vreme. Se spune că dacă va ploua pe 24 iunie este semn de belșug.
Ce nu e bine să faci de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023
Ce nu e bine să faci pe 24 iunie? Pentru că este zi de sărbătoare cu cruce roșie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este interzis orice fel de tip de muncă, de la cele casnice, până la cele de câmp. Superstițiile spun că cei care muncesc în această zi atrag mânia divină și vor fi pedepsiți.
Tot în această zi este interzis spălatul pe cap. Cei care fac acest gest ajung să încărunțească prematur. Tot pe 24 iunie nu ai voie să tricotezi, ori să coși sau să speli rufele. De asemenea, nu da nimic cu împrumut în ziua de Sânziene. Se spune că în acest mod sunt șanse mari ca farmecele să se lege de tine.
Interzis pe 24 iunie mai este și să te cerți. Chiar dacă ai dreptate, este bine să eviți orice conflict în această zi de mare sărbătoare. De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să fii nici trist, pentru că se spune că așa vei fi tot anul.
De asemenea, un alt lucru interzis este consumarea alimentelor înainte de finalizarea Sfintei Liturghii. O superstiție de care multe persoane țin cont este cea legată de somn. Se spune că cine doarme la sărbătorea de Sânziene va fi leneș până la sfârșitul anului.