Valul de căldură extremă va “persista până la finalul lunii iulie”, avertizează Elena Mateescu, Directorul Administrației Naționale de Meteorologie. Potrivit acesteia, luna iulie se îndreaptă spre a fi “una dintre cele mai călduroase din ultimii 120 de ani”. Temperaturile au atins cote alarmante în întreaga țară, depășind pragul de 35 de grade în majoritatea regiunilor.
Iulie, o lună de foc pentru mii de români
Băile Herculane a înregistrat un record de 46 de grade Celsius, iar sud-vestul și sudul țării au avut temperaturi de 44 de grade Celsius. În București, termometrele au arătat 42 de grade Celsius, iar Bacău și Târgu Mureș au înregistrat 42, respectiv 38 de grade Celsius.
Pe litoral, temperatura a atins 37 de grade Celsius. Pragul unei zile de caniculă, cu temperaturi resimțite de peste 35 de grade Celsius, a fost depășit în aproape întreaga țară. Elena Mateescu a subliniat că indicele temperatura-umezeală a depășit 80 de unități în mare parte a țării, cu excepția zonelor de deal și de munte. Harta acestui indicator arată nuanțe de roșu și roșu-închis în majoritatea regiunilor, iar Capitala a înregistrat o valoare de 38 de grade Celsius în condiții standard.
“Discutam astăzi cu colegii de la Centrul de Prognoză, când într-adevăr vom reuși să atingem chiar 40, 41 de grade, valori măsurate, pentru că modelele în continuare estimează posibilitatea ca sâmbătă să avem o altă zi foarte călduroasă”, a anunțat șefa Administrației Naționale de Meteorologie.
Nopți tropicale în toată țara
Pe lângă temperaturile extreme de zi, se așteaptă și nopți tropicale, în care temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, iar în unele zone se pot înregistra 25 de grade Celsius. Acest val de căldură se va menține și se va extinde în următoarea săptămână, cu avertizări meteorologice de cod portocaliu în sudul țării, unde se estimează temperaturi maxime între 38 și 39 de grade Celsius.
“Ceea ce este foarte important, valul de căldură poate fi persistent până la finalul lunii lui Cuptor, în țara noastră, și acest lucru va face ca luna iulie din acest an să fie în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1901 și până în prezent. La nivelul acestei perioade m-am referit când am afirmat că este posibil ca luna iulie să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani”, a precizat Elena Mateescu, pentru antena3.
Cum să facem fața perioadelor caniculare
Luna lui Cuptor pune pe “jar” România. Iată câteva sfaturi pentru a face față perioadelor de căldură extremă: Bea multă apă și evită consumul excesiv de cafea, alcool sau băuturi îndulcite. Apa este cea mai bună opțiune pentru a-ți menține organismul hidratat. Evită deshidratarea prin consumul regulat de lichide;
Caută umbre și petrece timpul în locuri climatizate, precum case, centre comerciale sau oficii. Evită expunerea prelungită la soare în timpul orelor de vârf ale zilei (între orele 10:00 și 16:00) și limitează activitățile în aer liber în aceste perioade;
Deschide ferestrele în timpul nopții și dimineața devreme, când temperatura este mai scăzută. Utilizează ventilatoare sau aer condiționat pentru a circula aerul în încăperi. Poți utiliza, de asemenea, ventilatoare portabile și spray-uri cu apă pentru a crea o senzație de răcoare;
Optează pentru haine ușoare, de culori deschise și din materiale naturale, care permit pielii să respire. Poartă pălării, ochelari de soare și aplică cremă de protecție solară pentru a te feri de razele solare; Consumă mese ușoare și evită alimentele grele și bogate în grăsimi. Optează pentru fructe și legume proaspete, care îți vor oferi hidratarea necesară.