Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe Richter s-a produs marţi, la ora 10:41, în zona seismică Vrancea, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Şapte cutremure cu magnitudine peste 3, în iulie, în zona Vrancea
Cutremurul de marţi s-a produs la o adâncime de 78,8 km, în apropierea următoarelor oraşe: 43 km vest de Focşani, 67 km est de Sfântu Gheorghe, 69 km nord de Buzău, 81 km est de Braşov, 92 km sud de Bacău şi 95 km sud-vest de Bârlad.
Este primul cutremur din luna august înregistrat pe teritoriul României. Cel mai puternic seism din acest an, cu magnitudinea 5,7 pe Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de numai 6,3 kilometri.
În luna iulie a acestui an, în zona Vrancea s-au înregistrat şapte cutremure cu magniturinea peste 3, cel mai mare înregistrându-se duminică 30 iulie şi având 4,1 grade. În iunie, cel mai puternic cutremur din Vrancea a fost de 4,3.
Regiunea Vrancea este o zonă seismicp complexă de convergenţă continentală, situată la contactul a trei unităţi tectonice: placa Est-Europeană, subplăcile Intra-Alpină şi Moesică, după cum informează INFP.
“Cea mai puternică activitate seismică pe teritoriul României se concentrează la adâncimi intermediare (60-200 km), într-un corp litosferic mai rece, în coborâre gravitaţională, orientat aproape vertical. Activitate ridicată a fost observată în două domenii de adâncime – între 80 şi 100 km şi, respectiv, între 120 şi 160 km.
Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs în ambele segmente: seismele din 1977 (magnitudine 7.4) şi 1990 (magnitudine 6.9) în segmentul superior, iar evenimentele din 1940 (magnitudine 7.7) şi 1986 (magnitudine 7.1) în cel inferior”, anunţă INCDFP.
Pe lângă zona Vrancea, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locala pentru hazardul seismic, după cum aminteşte Mircea Radulian. Este vorba de zonele Est-vrânceană, Făgăraş-Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana-Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică şi depresiunea Transilvaniei.
În ultimii 500 de ani au avut loc aproximativ douî-tre cutremure majore pe secol în zona Vrancea – la diferențe de la câțiva ani la câțiva zeci de ani. Cel mai puternic dintre ele, de magnitudine 7,9, a avut loc pe 26 octombrie 1802.