Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 5 august, în fiecare an este sărăbătorit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul!
Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul
Sfântul Ioan Chozebitul, fiul lui Maxim și al Ecaterinei Iacob, s-a născut la 23 iulie 1913 în cartierul Horodistea din Moldova. În 1914, tatăl său a murit în război, iar mama sa a cedat unei boli, lăsându-l pe Sfântul Ioan Chozebitul ca orfan. Bunica lui, Maria, l-a crescut până la unsprezece ani. Era călugăriță, așa că a putut să-l educe în chestiuni spirituale. A murit în 1924, așa că tânărul Sfântul Ioan Chozebitul a plecat să locuiască cu alte rude. Avea o mare dragoste pentru Hristos și Biserica Sa și tânjea după viața monahală.A intrat în Mănăstirea Neamți la 15 august 1933 când avea douăzeci de ani. Tânărul călugăr iubea rugăciunea, priveghiile, lectura spirituală și singurătatea și, în curând, a depășit mulți călugări cu experiență în ascultare, smerenie și răbdare. Văzând marea lui dragoste pentru cărțile spirituale, igumenul l-a făcut bibliotecar al mănăstirii. Sfântul Ioan Iacob a murit la 5 august 1960 la vârsta de patruzeci și șapte și a fost îngropat în peștera sa. La 8 august 1980, moaștele sale au fost găsite incorupte și parfumate. Acum se odihnesc în Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul.
Calendar ortodox 5 august 2023. Ce rugăciune trebuie să rostești astăzi
Iată rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, 5 august 2023!
„O, Cuvioase Părinte Ioane, viață cerească ai petrecut pe pământ, căci de la Sfântul Botez ai primit numele marelui prooroc Ilie, iar la primirea chipului îngeresc, Sfântului Ioan Botezătorul spre ocrotire ai fost încredințat. De aceea, ai urmat în viață pilda lor. Pentru viața ta sfântă din pustie, trecând din lumea cea deșartă, Domnul ți-a odihnit sufletul în strălucirea Raiului, iar trupului tău osârduitor i-a dăruit nestricăciunea, arătând întru tine slava numelui Său.
Acestea avându-le în minte, noi, nevrednicii și păcătoșii, venim cu umilință și evlavie, rugându-te să nu ne treci cu vederea când alergăm la ajutorul tău.
Sfinte Părinte Ioane, cel ce din pruncie ai fost orfan de părinți, ajută cu rugăciunile tale pe cei orfani, ca să găsească iubirea Părintelui ceresc; cel ce ai fost frate și viețuitor în mănăstire, ajută-ne să viețuim, oriunde, ca frați întru Hristos; cel ce ai făcut din dorul de pustie dor de cerul sfânt, ajută-ne cu rugăciunile tale să căutăm sfințirea sufletelor noastre pustiite de păcate; cel ce ai fost mult nevoitor, ajută pe cei ce se nevoiesc în dreapta credință să împlinească în viața lor poruncile lui Hristos; cel ce ai fost fierbinte rugător către Dumnezeu, întărește rugăciunile și sporește râvna și evlavia noastră; cel ce ai dorit a viețui în Țara Sfântă, ajută-ne ca, prin fapte bune, să sfințim locul în care trăim, chemând pururea pe Duhul Sfânt să sălășluiască întru noi; cel ce ai coborât prin rugăciunile tale cerul în peșteră, roagă-L pe Hristos să încălzească și să lumineze cu iubirea Sa peștera inimilor noastre; cel ce încă din lumea aceasta ai simțit bucuria și pacea vieții veșnice, roagă-L pe Tatăl Ceresc să ne dăruiască bucuria și pacea Împărăției Sale.
Sfinte Părinte Ioane, păzește pe bătrâni în dreapta credință, pe tineri în viața curată și pe copii în iubire de Dumnezeu și de părinți. Ocrotește cu rugăciunile tale pe săraci și pe bolnavi, pe văduve și pe orfani, pe călători și pe cei robiți.
Ferește țara noastră de primejdii și necazuri și roagă-te pentru întreg poporul binecredincios, ca împreună cu tine să preamărească, prin credință și fapte, pe Dumnezeu: Tatăl și Fiul și Sfântul Duh. Amin”, potrivit Doxologia.