În ultimele zile apa mării a fost deosebit de agitată, iar luni a fost o zi tragică pe litoralul românesc. O fată de 16 ani a fost la un pas de a-și pierde viața după ce a fost atrasă în larg de către curenții puternici. Trei bărbați și-au pierdut viața în încercarea de a o salva. În spațiul public au început să circule imagini cu lanțul uman pe care turiștii l-au făcut pentru a o salva de la înec pe adolescenta de 16 ani.
Imagini emoționante din timpul intervenției pentru salvarea adolescentei. Turiștii au format un lanț uman
Adolescenta de 16 ani a fost luată de curenții puternici și dusă în larg. Tatăl ei a văzut-o și și s-a aruncat imediat în valuri ca să o salveze. În ajutorul lor au sărit alți doi bărbați.
În acest timp, mai mulți turiști s-au luat de mâini formând un lanț uman pentru a-i trage spre mal. Și salvamarii au intervenit cât au putut de repede, însă a durat zeci de minute până cele patru persoane au fost aduse la mal. Din nefericire, toți cei trei bărbați care au încercat să o salveze au murit, iar fata a fost transportată la spital pentru a primi îngrijirile medicale necesare. Se pare că, în prezent, starea sa este una bună, iar adolescenta urmează să fie externată curând.
Incidentul teribil a avut loc în cursul zilei de luni, în stațiunea Mamaia, când marea era foarte agitată și valurile puternice. Tot în cursul zilei de luni și-au pierdut viața alți trei turiști: unul în Venus, altul tot în Mamaia și încă un tânăr care a intrat noaptea în mare la Costinești.
Pentru acest weekend, meteorologii au prognozat intensificări ale vântului, ceea ce va genera formarea de valuri și curenți periculoși. În acest context, turiștii sunt îndemnați să acorde o atenție sporită steagurilor arborate pe standurile de salvamar. Steagul galben semnifică că accesul în apă este permis doar persoanelor experimentate, în timp ce steagul roșu avertizează că înotul este strict interzis.
Ce sunt curenții rip și cât de periculoși pot fi chiar și pentru înotătorii experimentați
Indivizii surprinși în curenții de tip „rip” pot fi purtați de la margine la o distanță de 100 de metri în doar două minute. În Eforie Nord, s-au identificat zeci de curenți de tip „rip” pe o porțiune de un kilometru, în urma cercetărilor realizate de către profesorii și cercetătorii de la Facultatea de Geografie din București. Același tip de curenți puternici poate fi întâlnit pe toate plajele din România.
Curenții de această natură se dezvoltă în regiunea în care valurile se sparg și se manifestă ca niște fluxuri sau jeturi care se deplasează dinspre mal spre larg. Din păcate, sunt puține persoane conștiente că acești curenți pot reprezenta o amenințare letală chiar și în apele cu adâncime până la brâu. Pentru a se elibera dintr-un curent de acest tip, experții recomandă ca turiștii să înoate într-o direcție perpendiculară față de acesta, astfel încât să rămână paraleli cu linia malului.