Marian Ursan este absolvent al Facultății de Psihologie și Științele Educației, al masterului Managementului Serviciilor de Sănătate și Sociale și al Școlii Doctorale de Sociologie, la Universitatea București. Activist pentru drepturile omului, conduce Asociația Carusel și are o experiență bogată în domeniul combaterii consumului de droguri. Cazul lui Vlad Matei Pascu, tânărul care a ucis două persoane în stațiunea 2 Mai, a născut o mulțime de controverse, este plin de răsturnări de situație, astfel că i-a trezit interesul lui Marian Ursan. Sociologul susține, însă, că problema este mult mai amplă și este legată de experiența nefastă a țării noastre, „în raport cu problema consumului de stupefiante”.
Sociologul Marian Ursan: „România a tratat cu superficialitate consumul de droguri și a adoptat o atitudine prudentă din punct de vedere politic!”
Scandalul legat de fapta tânărului Vlad Matei Pascu, cel care, aflat sub influența substanțelor interzise la volanul mașinii sale, a ucis doi oameni pe drumul dintre 2 Mai și Vama Veche trezește rumoare și îndeamnă la măsuri dure. Una dintre acestea este chiar demisia/ demiterea ministrului Cătălin Predoiu.
Dincolo de vinovăția autorităților, care i-au permis tânărului să-și continue drumul liniștit, deși starea acestuia născuse semne de întrebare, specialistul în „fenomenul antidrog” contactat de FANATIK a atras atenția asupra unui adevărat fenomen social, care poate fi constatat de mai multă vreme.
„M-am confruntat cu cazuri în care mulți părinți ne vorbeau despre copiii lor, în timp ce noi ridicăm din umeri, pentru că nu avem ce face. România a tratat cu superficialitate subiectul consumului de droguri încă de la început, de la apariția acestor cazuri în spațiul public. A fost adoptată o atitudine foarte moralizatoare și foarte prudentă din punct de vedere politic la adresa consumatorilor de substanțe stupefiante”, ne-a declarat, în exclusivitate, Marian Ursan.
„Din punct de vedere politic, motivația a fost că nu trebuia să-și imagineze cineva că nu oferim servicii de suport pentru consumatori, pentru dependenții care, de fapt, sunt bolnavi cronici. Dependența de droguri este o boală cronică și nu poate fi vindecată printr-un spot difuzat la televizor, printr-un si simplu mesaj sau discutând acum despre tragedia de la 2 Mai”, a continuat interlocutorul nostru.
Consumul substanțelor interzise, o boală cronică
Potrivit acestuia, de-a lungul timpului s-au petrecut o mulțime de tragedii, iar ce s-a întâmplat acum cu Vlad Matei Pascu este doar încă un caz care se adaugă unui întreg dosar: „Cu siguranță, tot ce s-a întâmplat este regretabil, dar mă gândesc în aceeași măsură că sunt extrem de puțini oameni care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri, dar care nu fac niciun pas în spațiul public, astfel încât să se ajungă să se vorbească despre ei”.
„Nu aș vrea să vorbesc prea mult despre ce a făcut acest băiat, pentru că nu sunt la curent cu povestea sa. Important este că, timp de 20 – 25 de ani, am trăit și am văzut zilnic astfel de drame, în care oamenii care ajung să consume droguri nu au unde să meargă pentru a obține ajutor”, este de părere partenerul nostru de discuție. De altfel, chiar Vlad Pascu este unul dintre tinerii care se confruntau încă din adolescență (mai exact de la vârsta de 13 ani!), cu această problemă.
În speță, conform afirmațiilor sociologului, discuția trebuie să înceapă de la ideea de servicii specializate pentru oamenii și pentru familiile care se găsesc în asemenea situații. Însă, în condițiile în care tragediile se petrec zilnic, aceste servicii lipsesc…
„Cazul lui Vlad Matei Pascu este doar unul mediatizat, care a născut un val emoțional în toate zonele, însă dramele nu vor dispărea atât timp cât autoritățile din România nu înțeleg să dezvolte servicii de sprijin pentru consumatorii de droguri și pentru familiile acestora, în speță pentru persoanele care se confruntă cu dependențe legate de boli cronice și insist asupra acestui aspect. Este ca și când i-ai cere unui suferind de diabet să se vindece singur…”, a explicat Marian Ursan.
„Dacă tratăm dependenții ca pe infractori, vom adopta doar politici punitive!”
Pentru că dialogul a depășit episodul al cărui protagonist este Vlad Matei Pascu, am dorit să aflăm opinia intervievatului FANATIK cu privire la soluțiile coerente care pot fi luate pe pe termen scurt și în ce condiții, în privința micșorării consumului de droguri, care devine tot mai pronunțat, în toate zonele vieții sociale. De multe ori auzim aceeași justificare, legată de faptul că nu există fonduri care pot fi alocate pentru rezolvarea unor probleme importante, astfel că am ținut să aflăm dacă situația este aceeași. Răspunsul nu a întârziat:
„Dacă vom continua să tratăm oamenii care trăiesc cu dependențe ca pe niște infractori, în ultimă instanță nu vom avea decât politici punitive. Mai exact, îi vom vâna la concerte și pe străzi și nu vom înțelege care este, de fapt, adevărata dimensiune a problemei. În primul rând, este obligatoriu să aflăm cum s-au petrecut lucrurile în alte țări care s-au confruntat cu asemenea situații, iar aici nu mă refer la state aflate pe alte continente, ci la țări apropiate nouă, atât din punct de vedere geografic, cât și cultural”.
„Este vorba despre societăți care au lăsat știința să se exprime și să se implice, atunci când s-au confruntat cu asemenea situații. Practic, ne referim la soluții clare pentru toți cei care se găsesc în acest stadiu, care implică mai multe niveluri de intervenție. În momentul actual, în România lipsesc aceste răspunsuri”, a detaliat specialistul.
Inevitabil, discuția a revenit la „Scandalul 2 Mai”: „Nu doresc să-i iau apărarea băiatului care a declanșat tot acest caz, pentru că nu sunt la curent cu situația sa. Tot ce știu și restul oamenilor via mass-media, atât am aflat și eu. Însă, mă refer la drame cu care unii cetățeni și familiile lor se confruntă zilnic”.
„Repet, nu vreau să mă refer exclusiv la cazul lui Vlad Matei Pascu, ci mai ales la alți oameni care stau pe străzi, și-au pierdut familiile, casele, locurile de muncă și care trăiesc cu dependențe de droguri injectabile. Sunt o mulțime de cazuri extreme și în această zonă se plasează persoanele care traversează tragedii despre care nu se discută”, a insistat Marian Ursan.
Suntem specialiști în soluții de conjunctură
În acest moment, subiectul este dezbătut pe toate fațetele, de la modul în care pe litoral a fost trimisă o adevărată „armată” de polițiști, care însă duc lipsă de dotare și până la exemplele altor cazuri similare, soldate cu mărturii șocante. Totuși, Marian Ursan speră „ca această situație să trezească un pic societatea, în întregul său”.
„Nici măcar nu aș arăta cu degetul spre Guvern sau către instituțiile statului, pentru că, în continuare, în întregul societății noastre mai degrabă tindem să pedepsim oameni care se găsesc într-o asemenea stare de fapt, în loc să înțelegem că, de fapt, avem de a face cu o boală cronică și că persoanele în cauză au nevoie de ajutor”, este părerea sociologului.
Acesta susține că, „ignorând astfel de demersuri, nu ar trebui să ne șocheze faptul că astăzi asistăm la tragedii, așa cum s-au petrecut evenimentele la 2 Mai și așa cum, probabil, se întâmplă și în alte părți, dar care nu sunt mediatizate. Nicăieri în lume lucrurile nu s-au diminuat de la sine. Este nevoie de strategii care să țină seama de nivelul anului 2023 și să privim înainte, asupra dinamicii fenomenului”.
„Acest drum nu este deloc complicat, deoarece știința ne învață cum să procedăm dar, în continuare, refuzăm să ne bazăm pe evidențe științifice, să luăm în considerare modele de practică și inventăm tot felul de soluții de conjunctură”, a încheiat Marian Ursan.