În ziua de 29 august, în fiecare an, se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre Sfinți, după Fecioara Maria. Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul cu 7 zile de pomenire: 7 ianuarie – ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului; 24 iunie – nașterea sa (Drăgaica sau Sânzienele) și 29 august – Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, o zi de post și rugăciune.
Viața Sfântului Ioan Botezătorul
Această zi este asemuită cu Vinerea Patimilor, astfel, creștinii țin post, așa cum țin și în Vinerea Neagră. Sărbătoarea este una etimologică, așa cum este și Schimbarea la față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului, toate evenimentele fiind în luna august.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare a anului bisericesc care, conform tradiției, se încheie la 31 august. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut drept Înaintemergătorul Mântuitorului, îndurând moartea mucenicească, așa cum a făcut și Iisus Hristos.
Sfântul Ioan s-a născut cu jumătate de an înainte de Iisus Hristos, în cetatea Orini. Tatăl său, Zaharia, era preot, iar mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea Sfântului Ioan i-a fost vestită tatălui său de Îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu.
Zaharia nu a crezut că vestea este adevărată, iar, pentru această necredință, a rămas mut până la punerea numelui fiului său. La maturitate, Sfântul Ioan a trăit în pustiu, până când a primit poruncă să înceapă să predice. Scopul Sfântului Ioan a fost acela de a-L descoperi pe Iisus Hristos lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Irod Antipa al IV-lea, fiul lui Irod cel Mare, s-a dus, în anul 31, la casa fratelui său, Filip. Aici a cunoscut-o pe soția fratelui său, Irodiada, de care s-a îndrăgostit. Fiind deja însurat, Irod a hotărât să se despartă de soția sa, fiica Împăratului Arabiei, și să se căsătorească cu Irodiada, deși era împotriva legii.
Ioan Botezătorul, fiind păzitorul Legii lui Dumnezeu și propovăduitorul pocăinței, i-a atras atenția lui Irod, în public, spunând: „Nu ți se cade să ții pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18).
Pomenirea dreptului cu laude, iar ţie destul îţi este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat mai cinstit şi decât proorocii. Că te-ai învrednicit a boteza în repejunile Iordanului pe Cel Propovăduit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te, ai binevestit şi celor din iad pe Dumnezeu, Cel Ce S-a arătat în trup: pe Cel Ce a ridicat păcatul lumii şi ne-a dăruit nouă mare milă.
La ospățul de ziua sa, după ce ordonase ca Sfântul Ioan să fie întemnițat, de teamă să nu fie ucis de soția sa, Irod a primit în dar un dans de la Salomeea, fiica sa vitregă. Impresionat de darul ei, Irod i-a promis jumătate din împărăția sa. Totuși, Irodiana i-a cerut fiicei sale să refuze darul și să ceară capul Sfântului Ioan în schimb.
Irod a poruncit decapitarea Sfântului, însă pedeapsa sa a sosit curând – a fost exilat, alături de Irodiada și Salomeea și toți și-au pierdut viața la scurt timp.