Firma care deține terenul pe care a avut loc explozia de la Crevedia a deschis o stație GPL în Brașov, care a desfășurat activități comerciale fără autorizație de funcționare din partea primăriei din localitate. În mai 2022, Poliția Locală Brașov a amendat firma și a suspendat activitatea punctului de lucru, însă instanța a anulat procesul verbal.
Fiul primarului din Caracal a ”certat” primăria că nu i-a eliberat autorizația
Informația apare într-o cauză civilă având ca obiect ”anulare proces verbal contravenție”, formulată de SC Flagas SRL împotriva Consiliului Local al Municipiului Brașov și a Poliției Locale Brașov. Acțiunea a pornit după un control al poliției locale, în urma căruia au fost dispuse măsuri contravenționale (amendă de 400 de lei) și s-a decis suspendarea activității comerciale până la data autorizării.
Potrivit datelor din dosar, la momentul efectuării controlului, firma SC Flagas SRL avea înregistrat pe rolul Primăriei Brașov un dosar privind obținerea autorizației de funcționare, cu privire la punctul de lucru de pe Șos. Cristianului nr. 2, ”aspect refuzat a fi menționat în cadrul obiecțiunilor, intimatul dispunând și măsura suspendării activității până la autorizare, cu toate că, în prezent, termenul privind soluționarea dosarului de autorizare a fost depășit, obligația cererii revenind intimatei”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Firma nu avea aviz de la DSP
Reprezentanții firmei fiului primarului din Caracal spun că primăria a refuzat înregistrarea dosarului privind obținerea autorizației de funcționare, pe considerentul că societatea nu obținuse o autorizare sau o notificare pentru certificarea conformității de la DSP Brașov, pentru codurile CAEN care se desfășoară în spațiu.
Aceștia au mai arătat că pentru activitatea desfășurată (vânzarea cu amănuntul a combustibililor pentru autovehicule și motociclete, vânzarea cu amănuntul a produselor lubrifiante pentru autovehicule, inclusiv vânzare/comercializare GPL), nu se prevede obligativitatea autorizației emise de către DSP, întrucât în spațul respectiv nu se comercializează produse alimentare ci doar GPL.
Poliția Locală Brașov: ”La data controlului, firma nu deținea autorizație de funcționare!
De cealaltă parte, Poliția Locală Brașov a arătat că a procedat corect, amendând firma care deținea stația GPL pentru lipsa autorizației.
”Intimatul a mai susținut că descrierea faptei este corectă și legală, fiind imputată petentei lipsa autorizației pentru activitatea desfășurată, înțelegându-se că, în fapt, petenta nu are autorizație, că petenta nu a depus la dosarul cauzei autorizația de funcționare necesară pentru a desfășura activității comerciale la punctul de lucru respectiv.
S-a mai susținut că fapta este descrisă corespunzător, procesul-verbal cuprinzând descrierea faptei contravenționale (nedeținere autorizație de funcționare emisă de Primăria Municipiului Brașov) cu indicarea locului și a datei și orei exacte la care a fost săvârșită precum și a tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei, respectiv că față de fapta descrisă, încadrarea juridică a faptei este corectă, agentul constatator consemnând corect articolul, alineatul, respectiv actul normativ care prevede și sancționează contravenția”, se arată în întâmpinarea PL Brașov.
Reprezentanții instituției au mai spus că firma trebuia să prezinte, la data controlului, o autorizație de funcționare, nu să invoce faptul că a demarat procedura obținerii acesteia.
Instanța a anulat procesul verbal și măsurile dispuse de poliția locală
Până la urmă, în timpul desfășurării procesului civil, SC Flagas SRL a obținut, din partea autorităților locale, atât o autorizație de funcționare cât și un acord pentru desfășurarea activităților comerciale.
Judecătorii brașoveni au constatat că procesul verbal încheiat de poliția locală respectă toate condițiile legale, însă acesta a fost încadrată greșit, din punct de vedere legal. Mai precis, amenda și suspendarea activității au fost dispuse pe baza OG 99/2000, care obligă comercianții să se autorizeze în condițiile legii, însă vânzarea de combustibili reprezintă o excepție trecută în ordonanță.
”În speță, instanța notează că față de prevederile art. 3 alin. 3 lit. c din O.G. 99/2000, anterior redate, sancționarea petentei este nelegală, fapta descrisă în sarcina acesteia neconstituind contravenția prevăzută de art. 5 alin.1 și sancționată de art. 73 alin.1 lit. a și art. 74 din O.G. 99/2000.
Astfel, deși este adevărat că potrivit O.G. 99/2000, orice exercițiu comercial se desfășoară numai de către comercianți autorizați în condițiile legii, totuși prin dispozițiile art. 3 alin.3 din actul normativ, legiuitorul a stabilit o serie de activități ce sunt exceptate de la prevederile O.G. 99/2000. (…)
Prin urmare, activitatea pentru care a fost sancționată petenta, cea prevăzută în codul CAEN 4730, este o activitate ce iese de sub reglementarea O.G. 99/2000, agentul constatator înțelegând în mod nelegal să sancționeze petenta, în afara domeniului de aplicare a O.G. nr. 99/2000”, se arată în motivarea instanței, potrivit FANATIK.
Drept urmare, instanța a admis cererea societății comerciale și a anulat procesul verbal încheiat de Poliția Locală Brașov.
Tragedia de la Crevedia: firma nu mai avea autorizație de funcționare din anul 2020
Sâmbătă, 26 august, mai multe explozii s-au produs într-o fostă stație GPL deținută de SC Flagas SRL, în Crevedia. Doi oameni au murit și alte zeci de victime au fost rănite, iar ca urmare a deflagrației au fost distruse mai multe locuințe din zonă.
În anul 2020, ISU Dâmbovița a suspendat activitatea stației GPL care funcționa aici, însă în locație au continuat să fie depozitate cantități importante de GPL, prin intermediul unor cisterne.
Societatea care deține spațiile din Crevedia și Brașov este controlată de fiul primarului municipiului Caracal, Ion Doldurea.