Elevii din România ar putea fi testați antidrog, cu acordul părinților. Acest aspect este specificat în Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, semnat marți la sediul MAI.
Elevii ar putea fi testați antidrog, cu acordul părinților. Ce prevede Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, semnat marți la MAI
Cu mai puțin de o săptămână până la debutul anului școlar 2023 – 2024, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară.
Documentul guvernanților are ca obiectiv ”creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice din unităţile de învăţământ, la nivel naţional”. Actul s-a semnat după mai multe runde de consultări între echipele tehnice ale instituţiilor semnatare, cu atribuţii în domeniu. Discuțiile au avut loc în perioada 30 august – 5 septembrie 2023”, a transmis Ministerul de Interne.
Semnatarii documentului sunt șeful MAI, Cătălin Predoiu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, ministrul familiei, Natalia Intotero, ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, ministrul culturii, Raluca Turcan, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila şi Livia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
În contextul exploziei cazurilor în care tot mai mulți tineri au fost depistați drogați, planul are printre priorități și ”prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de substanţe psihoactive în rândul elevilor”.
Ministerul de Interne anunță ca element de noutate constituirea la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar a unor grupuri de acțiune, cu specialiști ai instituțiilor semnatare, în domeniile droguri, violență, bullying. La ele vor participa cadre didactice și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți.
Dacă vorbim strict de prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, trebuie să spunem că Planul prevede posibilitatea ca elevii să poată fi testați. Acest lucru ar fi posibil numai cu acordul părinților.
La punctul 9 din capitolul II (în documentul de mai jos) se prevede ”elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul; în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi”.
Ministrul sănătății, explicații privind testarea antidrog a elevilor
La unison, Ministerele Sănătății și Educației au anunțat că exclud testarea antidrog a tuturor elevilor din România. Cele două instituții vor propune ca procedura să fie realizată în cazuri specifice, numai cu acordul părinților.
”În ceea ce priveşte testarea copiilor în şcoli, cred că sunt câteva mesaje esenţiale care sunt trebuie trimise: nu vom sprijini testarea de masă, vom sprijini testarea în scopul depistării a cazurilor de utilizarea de substanţe psihoactive, vom lucra numai împreună cu părinţii. Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii.
Siguranţa şi dezvoltarea armonioasă a copiilor are şi alte componente, nu numai cele legate de consumul de droguri. Siguranţa fizică a copiilor este foarte importantă, iar implicarea autorităţilor locale şi a colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne este esenţială“, a afirmat ministrul, într-un mesaj postat pe Facebook.